Zdravih navika nikad dosta. One omogućuju da normalno funkcioniramo kroz svakidašnje izazove, kako tjelesne tako i mentalne. Znamo kako sportaši da bi postigli željene rezultate moraju steći dobre navike. Očarani izuzetnom snagom volje i rezultatima atletičarke i trenerice Barbare Belušić, upitali smo ju da nam predstavi svoje svakidašnje zdrave navike. U vrlo kratko vrijeme poslala nam je tajnu njenog dugogodišnjeg uspjeha što vam nudimo u nastavku kao koristan primjer za svakidašnje ulaganje u mentalno i fizičko zdravlje.

HIDRATACIJA ORGANIZMA

– Ujutro natašte popijem 3 čaše vode, a ukupno tijekom dana oko 3 litara. Benefiti vode su mnogobrojni, sve funkcije u organizmu se bolje odvijaju, rješavamo se toksina, održavamo zdravu težinu, te smo manje umorni.

PLANIRANJE OBROKA

– Volim unaprijed isplanirati što ću jesti, pripremiti si namirnice, te djelomično ili u potpunosti pripremiti obroke unaprijed. Time smanjim mogućnost da zbog gladi umjesto hranjivog obroka pojedem nutritivno bezvrijednu hranu.

MEDITACIJA

– Prakticiram meditaciju dva puta dnevno po bar 10 minuta. To mi omogućava da se opustim, smanjim stres, popravim raspoloženje.

POZITIVNE AFIRMACIJE

– Ovisno o tome kako se osjećam i obavezama koje me očekuju, ujutro si ponovim par rečenica koje će me motivirati i pozitivno usmjeriti u ostatak dana.

DNEVNA DOZA FIZIČKE AKTIVNOSTI TEMELJENA NA SLUŠANJU SVOG TIJELA

– Kroz dugi niz godina bavljenja sportom, 25 godina atletike, naučila sam da je najbitnije slušati svoje tijelo, i na temelju toga planirati trening. Važno je biti aktivan, ali isto tako paziti da se ne pretjera.

SPAVANJE

– Kad idem spavati obavezno stišam i maknem mobitel od sebe jer ne želim da mi ometa san. Pokušavam ići spavati dovoljno rano da se kvalitetno i dovoljno odmorim za idući dan.

ZAHVALNOST

– Mišljenja sam da život ne treba shvaćati olako, pa se trudim biti zahvalna na svemu onome što imam.

SHARE