Um i tijelo, jedan sklop koji savršeno funkcionira ukoliko radimo na njemu, investiramo svoje vrijeme i trud kako bi ga usavršili. Za uspjeh potrebni su oboje čemu nas uče i drevne vještine s Dalekog Istoka među kojima je i karate. Vještina koja se proslavila diljem svijeta kroz mnoštvo filmova, može doprinijeti pri izgradnji samopouzdanja i sigurnosti kako kod djeteta tako i kod odrasle o čemu nam je pričao Ivan Prenc, dugogodišnji član Karate kluba Rovinj, koji je svojim primjerom privukao druge da se priključe klubu te da zajedno razvijaju svoje sposobnosti samoobrane ali i ojačaju um i tijelo.

POSEBNO MJESTO U SRCU

– Karate sam odabrao sasvim slučajno. Isprobavao sam više sportova u istom periodu, no našao sam se najbolje u borilačkom sportu, te je karate zauzelo posebno mjesto u mom srcu ali i svakodnevnim navikama. Kao dijete imao sam često problema s bullingom, te mi je ovakva vrsta aktivnosti bila od velike pomoći pri izgradnji samopouzdanja. Problem je na kraju donio rješenje s kojim sam se ojačao kako u sportu tako i u životu.

KARATE KLUB ROVINJ

– Moj prvi i jedini klub je Karate klub Rovinj. Započeo sam s treninzima 2004. godine i još uvijek sam tamo, oduševljen principima rada kluba. To je moj stil života i znanje koje sam stekao kroz karate mogu primijeniti kako u poslu tako i u životu. Stekao sam snažno samopouzdanje i sigurnost u sebe tako da mi je sve nekako lakše. Doveo sam u karate svoje prijatelje i rođake. Uvijek smo se podržavali i družili. Danas nas ima 30 stalnih članova u klubu, ali ima i petnaestak koji povremeno dolaze. Nedavno smo započeli s grupom za vrtićki uzrast. S djecom te dobi radimo isključivo motoričke vježbe sve dok ne krenu u školu kada započinjemo s ozbiljnim treninzima vezanih za kate i borbe. Nismo fokusirani samo na sportski razvoj i rezultate, već i na osobni razvoj svakog pojedince. Želimo odvući mladež iz kafića i usmjeriti ih k jačanju osobnosti i razvoju dobrih navika, samopouzdanja s fizičkog ali i mentalnog aspekta. Veliku značajku dajemo treninzima samoobrane kako bi se mladi znali obraniti na što bolji način.

TIJELO I UM

– Bulling je prisutan danas svugdje i stoga smatram da bi bilo dobro uvesti karate u škole u sklopu tjelesnog odgoja. Djeca bi na taj način imala priliku naučiti više o borilačkim vještinama. Karate samo po sebi jača tijelo i um djece koja postaju više samouvjerena, hrabrija i znaju se postaviti u odnosu s drugima. Potrebno je veliko povjerenje u sebe i svoje sposobnosti da biste se bolje obranili. Karate je danas jako popularan sport u cijelom svijetu, pa tako i u Istri. Mi prakticiramo Shotokan. To je najrasprostranjeniji stil. Dugo se pripremamo za osvajanje medalja. Na treningu smo uvijek spremni i kad je vrijeme natjecanja, odemo jednostavno po svoju nagradu koju smo zaslužili upravo na treningu. Smatram da je trening u biti najvažniji u cijelom procesu. Kod obrane, najvažnije je biti psihički spreman. Može se utrošiti velik broj sati na tjelesnu pripremu, ali psiha određuje ishod svega. Napad vrlo stresno utječe na žrtvu. Treba se znati obraniti. Tijekom tečajeva samoobrane, simuliramo upravo napad kako bi se osoba suočila sa stresom te time naučila reagirati u takvoj situaciji. Neki misle da će naučiti dvije ili tri tehnike te da će se moći obraniti, a u biti nije tako. Proces formiranja je dug i tek s vremenom donosi dobre rezultate.

SHARE