Njeno ime je Petra. Uvijek vesela i nasmijana motivirala je sve oko sebe neovisno o teškim problemima s kojima se suočavala. Bila je pravo nasmijano lice Pule. Petra imala je karcinom dojke i suočila se s velikim problemom kojim obolijeva velik broj žena. Postavljaju se puno pitanja oko liječenja i srećom danas imamo dostupne odgovore zahvaljujući aktivnostima pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea te savjetovanju stručnjaka među kojima je i dr. Mario Božac, dr.med., spec. radioterapije i onkologije, koji je i nama par osnovnih informacija o karcinomu dojke, o načinu otkrivanja te o mogućnostima liječenja zloćudne bolesti.

KARCINOM DOJKE

– Karcinom dojke je zloćudna bolest koja nastaje u dojci pretvorbom stanica koje grade žlijezdu dojke u zloćudne. Proces pretvorbe traje više godina, otprilike 8 do 10 godina, do prve promjene u pojedinačnoj stanici u obliku čvora, odnosno zadebljanja, ima tada svoj tijek rasta u samom organu te započinje svoje širenje kako prema limfnim žilama tako prema čvorovima, te putem krvnih žila prema drugim organima i kostima čime se pretvara u bolest cjelokupnog organizma te ukoliko se pravodobno ne liječi dovodi do smrti.

SIMPTOMI

– Izuzetno rijetko se mogu primijetiti simptomi koji indiciraju na prisutnost karcinoma. Radi se o povišenoj tjelesnoj temperaturi, svrbež kože, znojenje. To su ponajviše nespecifični znakovi i ne može ih se povezati s vrlo ranim znakovima bolesti.

OTKRIVANJE KARCINOMA DOJKE

– Otkriva se ranom dijagnostikom, odnosno redovitim pregledom svake ženske osobe te prema programu obavljanja redovitih ultrazvučnih i mamografskih, magnetorezonantnih pregleda. Svaki tjedan postoje konzultacije koje organizira udruga Gea. Dužnost je pojedinca brinuti o vlastitom zdravlju. Žena, nakon 30. ili 35. godine života, valjala bi uči u program pravovremenog, odnosno ranog, otkrivanja raka dojke na način da osim već spomenutog samopregleda, valja se podučiti pomoću liječnika obiteljske medicine, obavljati redovite preglede te specijalističke preglede kako bi program praćenja postao redoviti te samim tim povećala bi se prilika ranog otkrivanja raka dojke. Što se bolest ranije otkrije, to je šansa za izlječenje veća. Ako je tumor u dojci manji od 1 cm i nema znakova udaljene bolesti, postotak izlječenja bliže se 98 do 99 %.

LIJEČENJE KARCINOMA DOJKE

– Ukoliko je bolest u ranijoj fazi, podrazumijeva se da tumor ne zauzima više od 2 cm i da limfni čvorovi u pazuhu nisu zahvaćeni bolešću, u tom slučaju, primarna terapija je operacija nakon čega slijedi vrlo često dodatna terapija u obliku hormonske terapije, u obliku radioterapije, kemoterapije i imunoterapije. Odluka o vrsti terapije donosi se nakon postoperativnog nalaza. Ukoliko je dijagnoza postavljena kada je tumor veći od 3 cm i zahvaćeni su limfni čvorovi u pazuhu, provodi se jedna od terapija koje smo prethodno spomenuli s time da se tumor u dojci smanji i makroskopski ukloni kako bi se povećala šansa za izlječenjem i kako bi se bolest što manje manifestirala.

SHARE