Sve češće pojavljuju se problematike mišićno-koštanog sustava kako kod starijih osoba tako i kod onih vrlo mladih koji bi mogli još uživati u blagodatima života uz adekvatno liječenje. Jeste li razmišljali kako vas upravo vaše matične stanice mogu dovesti do izlječenja? Uz pomoć ortopeda tima Specijalne Bolnice Sv. Katarina Eduarda Roda, otkrili smo što znači personalizirana regenerativna medicina te kako ju se primjenjuje u današnjim procedurama liječenja raznih tjelesnih oštećenja.

PERSONALIZIRANA REGENERATIVNA MEDICINA

– Personalizirana regenerativna medicina je novo područje u medicini specifično usmjereno prema regeneracijskim sposobnostima svakog pojedinačnog pacijenta. Takav koncept uključuje korištenje vlastitih stanica ili staničnih produkata u cilju liječenja. Regenerativna medicina traži načine da podrži, stimulira i poboljša prirođenu sposobnost regeneracije i reparacije našeg tijela, a upravo je ortopedija klinička disciplina koja se bavi liječenjem bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava jedno od vodećih područja primjene regenerativne medicine.

REPARACIJA VS. REGENERACIJA

– Ljudsko tijelo samo po sebi ima zadivljujuću sposobnost reparacije te nešto lošiju sposobnost regeneracije. Za razliku od reparacije gdje se oštećeno tkivo popravlja vezivnim tkivom, pri regeneraciji se tkivo zamjenjuje istovrsnim funkcionalnim stanicama. Sposobnost regeneracije ovisi o djelovanju matičnih stanica, koje se mogu uz određene biološke utjecaje pretvoriti u različite druge stanice i istodobno održavati pričuvu izvornih matičnih stanica. Nekoliko je ključnih pitanja vezanih uz njih. Prvo je gdje se nalaze, a drugo koliko ih tamo ima i treće koliko su vitalne.

MATIČNE STANICE

– Matične stanice možemo naći u gotovo svim tkivima odraslog čovjeka, ali su neka tkiva bogatija matičnim stanicama te se nažalost njihov broj i vitalnost smanjuje sa životnom dobi. Trenutno kao najvažniji izvori matičnih stanica u regenerativnoj ortopediji koriste se koštana srž i masno tkivo. Nekoliko je značajnih prednosti ukoliko se koristi masno tkivo u odnosu na koštanu srž. Masno tkivo sadrži 500 do 1000 puta više matičnih stanica, njihova vitalnost ne pada sa starenjem osobe te je proces prikupljanja značajno jednostavniji i bezbolniji.

APLIKACIJA AUTOLOGNIH MEZENHIMALNIH MATIČNIH STANICA

– U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina od 2015.g. primjenjuje se terapijski postupak aplikacije autolognih mezenhimalnih matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva (Ad-MSC) primjenom Lipogems® sustava u svrhu liječenja degenerativnih promjena hrskavičnog tkiva. Rezultati recentnih znanstvenih istraživanja, uključujući i naša, ukazuju na izuzetnu regenerativnu sposobnost Lipogems® bioaspirata, koji ima tri moguća učinka: regenerativno, protuupalno i antibakterijsko. Tehnologija Lipogems® predstavlja potpuno zatvoreni sustav kojim se u aseptičnim uvjetima istovremeno osigurava uzimanje, ispiranje, obrada i ponovno ubrizgavanje masnog tkiva pacijenta, a time isključuje klasičan uzgoj stanica. Pacijentima uključenim u postupak precizno se postavlja dijagnoza na osnovu kliničkog pregleda, ispunjenog specifičnog upitnika o boli i fizičkoj funkcionalnosti te primjenom MR i RTG oslikavanja. Zahvat započinje infiltracijom u kojem se adrenalin zajedno s lidokainom ubrizgava u potkožno masno tkivo trbušne stjenke, nakon čega slijedi aspiracija masnog tkiva. U zatvorenom sustavu dobiveni lipoaspirat se procesuira koristeći blagu mehaničku silu te se provodi kroz niz filtera. Konačni proizvod sadrži derivate masnog tkiva, stromalnu vaskularnu frakciju i mezenhimalne matične stanice masnog tkiva (Ad-MSCs) koji se intra-artikularno apliciraju u zglob ili više zglobova pacijenta s degenerativnim promjenama hrskavice. Tijekom pripreme pacijenta za zahvat učini se manja prije operacijska obrada. Pacijent dolazi u Specijalnu bolnicu Sveta Katarina na sam dan zahvata. Zahvat traje oko 1 h. Po završetku zahvata bolesnik ostaje u bolnici 2 do 3 sata. Prvih 3 do 5 dana po zahvatu potrebno je koristiti steznik oko abdomena u svrhu prevencije hamatoma u tom području. Sljedećih mjesec dana potrebno je pridržavati se preporuke za fizikalnu terapiju.

 

SHARE