Kitesurfing je jedan od najdinamičnijih i najuzbudljivijih sportova današnjice, a radi svoje brzine, zanimljivih i vrtoglavih skokova i vrlo malo ograničenja privlači i fascinira kako sportaše tako i amatere. Srećom, ljubitelji posebnog adrenalina mogu ga iskušati uz vodstvo dobrih instruktora i u Istri, kao što je to Dean Boljun.

Kako Kite Camp Istria nudi mnoštvo sportskih uzbuđenja, Dean omogućio nam je zanimljive informacije vezane za kitesurf koje biste trebali znati, pa pročitajte ih u nastavku.

KITESURF U USPOREDBI S DRUGIM VODENIM SPORTOVIMA

– Svi smo kao mali bar jednom puštali zmaja i sada imamo priliku puštati velikog zmaja koji nam omogućuje kretanje po oceanima, morima, jezerima, ali i kopnu, landkite, snowkite. To bi za početak činilo razliku u odnosu na običan surf, samo daska i val, i windsurf, jedrenje na dasci. Surfanje valova moguće je i s kajtom, kao i sa windsurfom. Dosta je sve povezano, ima iste korijene, no ako ste ljubitelj visokih skokova i želite osjetiti slobodu letenja iznad mora ili vode, tada je kitesurf pravi sport za vas. Surfanje je definitivno najzahtjevnije i potrebno je puno sati na vodi dok se možemo prozvati surferom, windsurf je pak jako zahvalan iz razloga što je početni napredak relativno brz i rezultat je slobodno navigiranje već prvoga dana bez previše asistencije licenciranog instruktora. Kitesurf s druge strane zahtijeva u početku malo duže vremena, od 9 do 15 sati poduke u prosjeku, kako bi se samostalno i sigurno moglo nastaviti napredovati i uživati u prvim vožnjama.

POČETAK UZ VODSTVO INSTRUKTORA

– Kitesurfingom se mogu baviti apsolutno sve generacije, počevši od djece gdje je minimalna dob 12 godina ili 35 kg, a što se tiče odraslih i starijih nema granica. Obavezno krenite u svijet kitesurfa uz vodstvo instruktora s kojim ćete na siguran način napredovati i postići svoje ciljeve. Može biti izuzetno opasno ukoliko se pokušava bez nadzora iskusne licencirane osobe. Ne treba biti u posebnoj tjelesnoj spremi kako bi se počeli baviti Kitesurfingom, no poželjno je da održavate svoje motoričke i funkcionalne sposobnosti kao i za svaki sport, odnosno dva do tri puta tjedno baviti se nekom tjelesnom aktivnošću. Što ste spremniji to ćete lakše napredovati i spriječiti moguće ozlijede.

TROŠKOVI OPREME

– Što se tiče opreme i početnih troškova, početni ulog je podosta velik za naše standarde. Sport je ekstreman pa je stoga i oprema veoma skupa. Komplet jedan kite, jedan bar (upravljač), daska, trapez i neoprensko odijelo koštati će vas otprilike 3000 eura. Kako bi vozili po svim uvjetima trebaju vam dva do tri zmaja. Prije uloga u opremu savjetujem upis na kvalitetan početnički tečaj gdje je cijena jednog sata u prosjeku 60 eura.

NAJBOLJA MJESTA ZA KITESURFING U ISTRI

– Istra je vrlo pogodna za Kitesurfing iz razloga što na južnom dijelu našeg poluotoka možemo iskoristiti vjetar iz svih smjerova, bura u Ližnjanu, jugo u Medulinu i maestral u Fažani.

ZAŠTO KITESURFING?

– Kad mi vjetar otpuše misli i prepustim se tišini letenja zrakom, ili uhvatim val koji me naježi svojom silovitošću, to je ono što najviše volim kod kitesurfinga. Uz to nezaboravno je i iskustvo druženja s obitelji i prijateljima, dok zajedno krotimo zmajeve na raznim destinacijama diljem svijeta. (foto: Stefan Jevremović)

SHARE