Korak po korak, učitelji plesa plešu i raduju se uvodeći nove plesače u svoj svijet emocija. Ples nije jedini prioritet u njihovu životu, ali gledaju na ples kao sastavni dio svog života. Oduševljeni su umjetnošću i samim činom podučavanja, te razvijaju i savladavaju vještine koje prenose plesačima. Oni su osobe koje razumiju potencijal plesača te kako ga potaknuti i podržati.

Sandra Demarin s uspjehom predstavlja svoju struku vodeći plesni studio Saltatrix u kojem svoju strast prema plesu prenosi svim članovima. Upravo kao učitelj plesa, Sandra pobuđuje radost u plesačima, kako putem treninga tako i javnih nastupa. Saznali smo koliko je za Sandru značajan ples, što je posebno u Saltatrixu ali i karakteristike plesne skupine za odrasle.

BITNO MI JE BILO SAMO PLESATI

– Uvijek sam bila dijete koje nije sjedilo nego je plesalo cijelu večer, sama ili s drugom djecom ili s odraslim. Bitno mi je bilo samo plesati. Voljela sam gledati plesače putem televizijskih programa i oponašati njihove pokrete. Na plesne treninge upisala sam se tek u višim razredima osnovne škole kada se osnovalo Društvo Naša djeca Vodnjan pošto roditelji nisu imali mogućnost voditi me na treninge u Pulu. Tamo je krenuo moj put, jedini koji je uvijek bio konstantan, nekad samotan jer su moje vršnjakinje s vremenom odustale od plesa, a ja nisam nikada stala jer je to bilo nešto bez čega se nisam mogla zamisliti. Kako se u to vrijeme nije moglo doći do informacija tako lako kao danas, sjećam se da sam svaki tjedan otvarala na internetu stranice koje su pružale informacije o plesnim događanjima i na taj način krenula na razne radionice na kojima sam se počela upoznavati s raznim stilovima plesa i stvorila poznanstva s plesačima iz cijele Hrvatske i drugih zemalja koje njegujem i danas.

Kada sam se u srednjoj školi susrela s hip hopom, odnosno urbanim stilovima plesa znala sam da je to stil u kojem se najviše pronalazim i kojega želim posebno usavršavati. Pošto u doba kada sam upisivala fakultet nije postojala plesna akademija koja bi mi pružila znanje u urbanom, odlučila sam upisati pravni fakultet u Rijeci. Ivona Brnelić, dugogodišnja poznata hrvatska plesačica Tine Turner, otvorila je svoj studio u Rijeci i bez razmišljanja sam se priključila njenoj grupi MTV stila. Ivona omogućila nam je treniranje sa slovenskim i stranim izuzetnim plesačima.

Druge stvari u mom životu su dolazile i odlazile dok je ples uvijek ostao prisutan. Zahvaljujući plesu, postala sam sigurnija u sebe, naučila se na timski rad, odgovornost, empatiju i na činjenicu kako se ništa u životu ne može postići preko noći. Veliki plus u plesu je činjenica da proces razvoja nije mukotrpan, već je divan, ispunjava i dopušta osobi da otkrije sebe, testira svoje granice. Trenutno me raduje i što sam jedna od desetak plesača u Hrvatskoj pri kraju stručnog studija za plesnog trenera pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Studij mi je otvorio neke nove uvide i znanja u sportsku stranu naše djelatnosti koja se smatra i umjetnošću i sportom. Veću pažnju pridajem ispravnom planiranju i programiranju treninga, prevenciji ozljeda, senzitivnim fazama za razvoj određenih motoričkih sposobnosti kod djece.

SALTATRIX

– Razmišljala sam o nazivu grupa pod mojim vodstvom, istraživala sam i u latinskom rječniku našla naziv Saltatrix, termin kojim se označava plesačica. 2013. godine po povratku s edukacije u New Yorku, odlučila sam pokrenuti svoj studio u Puli. Voljela sam rad u DND-u, s kojim još uvijek surađujem, ali osjećala sam potrebu podijeliti stečeno znanje u većoj sredini. Predomišljala sam se oko naziva studija no ipak sam odlučila pustiti naziv Saltatrix. Upustila sam se u tu pustolovinu s još 9 mojih starijih plesača. Bilo je trenutaka kada je bilo teško, najviše smo se mučili s prostorima koji su ili bili neadekvatni ili je cijena zakupa bila astronomska s obzirom da smo tada tek bili u začetku i s malo članova. S vremenom je sve sjelo na svoje mjesto. Nismo odustajali, trudili smo se i konstantno usavršavali. Danas je Saltatrix plesni studio s više od 100 članova. Grupe su podijeljene po uzrastima, od predškolske djece pa sve do odraslih. U radu s djecom predškolske dobi baziramo se na osnovama ritmike i plesne tehnike, kroz koreografije obrađujemo teme koje su prikladne dječjoj dobi, te je cijeli sat koncipiran na način da se posebna pažnja pridaje skladu njihove kronološke i emocionalne dobi.

S djecom nižih razreda baziramo rad na osnovama plesne tehnike baleta i jazz-a, gimnastike i istezanju te lagano uvodimo osnove urbanih stilova, a sa starijima radimo pretežito urbane stilove kao što su hip hop, mtv stil/commercial i contemporary fusion. Tu su i skupine za break dance, grupa za odrasle, moderne koreografije za mladence, te latino plesove za djecu i odrasle. Smatram svojim najvećim uspjesima da su djeca sretna i nasmijana te da s radošću dolaze i odlaze sa treninga. To mi je postao prioritet i najveće zadovoljstvo. Cilj mi je odraditi svaki trening na temelju svih pravila i dijelova treninga, prenijeti maksimalno svoje znanje plesačima, bez da se izgubi suština radi koje plešemo, a to je radost. Trudim se učiniti svaki dio treninga zanimljivim plesačima te ih nastojim učiti da je bitno pravilno se zagrijati i podignuti temperaturu mišića kako bi se izbjegle ozljede, znati osnove plesne tehnike, poznavati i raditi sve stilove plesa, poštovati druge plesače i u njima tražiti inspiraciju za svoj napredak.

PLES, DRUŽENJE I ZABAVA

– S grupom za odrasle, žene starije od 25 godina, kroz uvodni i pripremni dio sata radim na zagrijavanju, razgibavanju i podizanju aerobnog kapaciteta s vježbama snage i mobilnosti, a u glavnom dijelu sata se posvećujemo učenju koreografije. Smatram da je bitno raditi kako na jačanju i pravilnoj pripremi tijela tako i na koreografiji. Osim što se kreću i vježbaju, žene uživaju u koreografijama, odnosno plesanju, i nastupima na produkcijama studija, ali i u prijateljsku te ugodnoj atmosferi u grupi. Ukratko, ples, druženje i zabava.

SHARE