Nedavno se u više medija navela problematika ilegalnog uzgoja šteneta. Nezaštićena štenad i kuje suočeni s materijalnom glađu njihovih vlasnika žive u vrlo teškim i neprimjerim uvjetima.

No, postoji velik broj dobrih vlasnika koji se suočavaju s problemom ne planiranog legla svojih kujica. Poznat nam je termin kastracije, no kako se taj zahvat ostvaruje kod kuja pojasnila nam je doktorica veterinarske medicine Samanta Puh iz Specijlističke veterinarske ambulante Hajster.

KASTRACIJA KUJA

U svakodnevnom radu često se susrećemo s vlasnicima kuja koji su u nedoumici kastrirati kuju ili ne. Zbog različitih informacija koje dobivaju, uglavnom dolaze po odgovore te ih zanima sam postupak operacije i njen utjecaj na zdravlje i život kuja.

Kastracija je kirurški zahvat prilikom kojeg se odstranjuju jajnici i maternica. Operacija se izvodi u općoj anesteziji, radi se rez na trbušnoj stijenci kako bi se pristupilo spomenutim organima. Svaka anestezija predstavlja rizik za životinju pa je prije zahvata potrebno učiniti određene pretrage. U osnovne pretrage spadaju pretrage krvi i EKG, a onda se individualno proširuju ovisno o dobi i zdravstvenom stanju životinje.

KAD IZVRŠITI KASTRACIJU?

– Spolni ciklus kuja u pravilu počinje sa 6 mjeseci starosti kod manjih pasmina, a čak i sa 16 mjeseci kod većih pasmina. Ciklus se sastoji od više faza i ponavlja se svakih 6 mjeseci kod manjih pasmina ili čak i jednom godišnje kod većih pasmina. Najbolje vrijeme za kastraciju kuje je prije nego se uopće pojavi ciklus. Znanstveno je dokazano da je kastracijom prije pojave ciklusa mogućnost oboljenja od tumora mliječne žlijezde svega 0,05 %. Ukoliko se kastriraju nakon prvog tjeranja mogućnost oboljenja je 8%, a nakon drugog tjeranja raste na 26%. Svakim slijedećim tjeranjem povećava se vjerovatnost pojave tumora mliječne žlijezde koji su većinom zloćudni te metastaziraju u pluća i kosti.

KAKO PRIPREMITI KUJU ZA KASTRACIJU?

Priprema kuje za kastraciju sastoji se od dvanaestsatnog posta, tekućinu uzima uobičajeno, smanjenja fizičke aktivnosti te kraće šetnje pred dolazak u ambulantu kako bi obavila nuždu. Nakon zahvata potrebno je osigurati mirovanje u toploj i čistoj prostoriji te prilagoditi prehranu prvih dana nakon operacije. Kiruršku ranu neophodno je održavati suhom i čistom, a do skidanja šavova, što je obično deseti dan, smanjiti aktivnosti kako ne bi došlo do komplikacija.

ŠTO AKO SE KUJA NE KASTRIRA?

Veliki broj nekastriranih kuja, u zrelijoj dobi, vrlo često dobije gnojnu upalu maternice tzv.piometru. To je stanje koje najčešće zahtijeva hitno kirurško liječenje te intenzivnu medicinsku skrb. Ostali problemi nekastriranih kuja najčešće su pojava lažne trudnoće, ciste na jajnicima te tumori jajnika.

Nerijetko vlasnici misle da će kuja nakon kastracije promijeniti ponašanje ali nema dokaza o tome da se kastracijom mijenja karakter životinje. Prehrana i fizička aktivnost su individualne te se treba svakoj životinji posebno posvetiti kako bi se izbjegla gojaznost i njezine posljedice.

Ukoliko se ne planira leglo svakako preporučujemo kastraciju, kako zbog fizičkog tako i zbog psihičkog zdravlja kuje jer učestalo i nepravilno tjeranje predstavlja i određeni stres za životinju.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.