Sklop talijanskog duha s hrvatskim talentom pronašli smo kao rezultat rada koji je trener Cristian Piazzese iz talijanskog Mira postigao s hrvatskim odbojkaškim klubom u Poreču.

OK Poreč je od 1961. godine stalni izvor talenata. Cristian je svojim dolaskom priuštio djevojkama priliku da upoznaju drugačiji pristup odbojci te time povećavati svoje sportsko iskustvo. Piazzese nam je ispričao kako je stigao u Poreč, kako se odlučio posvetiti poslu trenera, kakav bi savjet dao onome tko je tek počeo igrati odbojku i čime bi ga jedan igrač mogao impresionirati.

NA POČETKU JE BILO TEŠKO

– Moj agent spomenuo mi je nov ambiciozan i zanimljiv projekt vezan za OK Poreč i RC Cannes, a ja sam zaista razmišljao o iskustvu u inozemstvu. Kad sam stigao, tri tjedna otkako su bile počele pripreme, mlađe djevojke imale su svoje prvo iskustvo u najjačoj kategoriji. Počeli smo tada puno raditi te s puno više kontinuiteta negoli su bile naviknute. Na početku je bilo teško, morao sam razumjeti sportsku kulturu i istodobno pokušati prenijeti svoju odbojkašku filozofiju, a jezik mi nije bilo od pomoći, no, na kraju smo, s usponima i padovima, uspjeli smo se spasiti i po mom mišljenju uspjeli smo razviti i dobru igru.

POSVETITI SE TRENIRANJU

– Počeo sam trenirati kad sam bio vrlo mlad, s 24 godine, i istovremeno sam i igrao. Kako sam shvatio da ću kao trener imati više prilika, posvetio sam se tome u potpunosti. Mislim da je to priroda prijelaz, netko ga sustigne prije, netko kasnije, važno je prepoznati da imate komunikacijske i voditeljske kvalitete. Nemam veliko iskustvo kao igrač, ali s godinama shvatio sam kako sam talent vrijedi vrlo malo. Ono što razlikuje talentirane od uspješne osobe je naporan rad. Za pobjedu, nije dovoljan samo talent. Potreban je rad i svakodnevno žrtvovanje.

SAVJET ZA POČETNIKE

– Ono što bih savjetovao nekome tko je tek počinje igrati odbojku je da se više fokusira na individualnu tehniku, da radi na sebi i pomiče svoje granice svaki dan. Igra je zabavna, ali dugoročno to ograničava, posebno u fazi učenja. Ako se od rane dobi pojedinačna tehnika ne usavršava uklanjanjem nedostataka, to će imati ograničavajući učinak na cijelu karijeru.

TAKTIČKA INTELIGENCIJA

– Pokraj fizičkih i atletskih kvaliteta, karakteristika koju preferiram kod igrača je taktička inteligencija, odnosno pronalaženje rješenja za problematike koje nam sport poput odbojke postavlja u bilo kojem trenutku igre. Igrači se često ograničavaju na oslanjanju na svoje sigurne pozicije i ne napuštaj svoju “zonu udobnosti”. Želja za učenjem i usavršavanjem treba biti uvijek prisutna, kako za igrače, tako i za nas trenere.

SHARE