Sjedneš, zavežeš se, okreneš ključ i slušaš zvuk motora. Okreneš tada glavu k desnoj strani, a tamo čeka te njegov pogled, pun povjerenja. Tvoj suvozač ti zatim daje znak kako možete početi svoju novu avanturu punu adrenalina u utrci s drugim vozačima rally-a.

Sandi Jugovac prolazi kroz takav scenarij od 2009. godine otkako je u pratnji Doriana Milanovića doživio svoj prvi rally u Poreču. Ljubitelj automobila i dobrog druženja, ispričao nam je kako je započela njegova sportska priča, tko su mu potpore i uzori, na što sve mora pripaziti prilikom priprema, te što ga i dandanas privlači u autosportu.

MOGUĆNOST ODMICANJA OD SVAKODNEVICE

– Moj vjenčani kum, prijatelj još iz osnovne škole, i ja počeli smo pratiti utrke motora te utrke automobila. On je od nas dvojice prvi nastupio na Porečkom Rallyu. Gledajući ga u akciji, uvidio sam čari ovog sporta i odlučio se aktivirati u tome. U Istri, rally nema daljnju povijest. Nije bio velik broj ljudi koji su se bavili ovim sportom. Danas ima dosta zainteresiranih mladih ljubitelja adrenalina. Naš kluba ima deset članova. Osnovan je novi klub u Svetom Lovreču s tri aktivna člana. Kao i svaki drugi sport, rally zahtjeva investicije. Ako gledamo novčanu stranu, kad se zbroji i oduzme, nije da se isplati. Ali, povezan je s našim guštom, voljom, željom. Mogućnost da se maknemo od svakodnevnih problema i poslova. Meni je to ispušni ventil. Mogu reći da je to za mene postalo potreba. Moj najveći uzor je Sébastien Loeb. On je devet puta bio svjetski prvak u rally-u. Dugi niz godina smatrao se nepobjedivim. Da ne mogu se s tim baviti, mogao bih bez toga, ali kako znam da sad mogu, ne puštam ga.

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

– Nažalost, nije nam dozvoljeno treniranje. Po otvorenoj cesti bilo bi teško dobiti dopuštenje od policije za takvu vrstu treniranja. Imamo mogućnost popisivanja staze dan prije samog rally-a. U rally-u bitno je imati dobar mjenjač, nove gume i dobrog suvozača, te da se dobro prouči staza. Ako se to sve ima, rezultat je zagarantiran. Doriano i ja smo od prvoga dana skupa u tome. Prije smo vozili zajedno autoslalom, a s ovime počeli smo prije deset godina. Odvozili smo naš prvi rally klasu N1 i uspjeli smo postići zaista lijep rezultat. Kako bismo se zaštitili, koristimo sigurnosni kavez, sjedala i pojasevi, kaciga i hans koji služi da prilikom sudara ne slomiš vrat, kombinezon koji je vatrootporan, rukavice. Za pripremu automobila iz civilnog u trkači potrebno je mjesec dana ukoliko se radi udvoje konstantno na njemu, ali kako mi imamo svako svoj posao zbog čega je slobodnog vremena vrlo malo treba nam nešto više vremena. Postoji tehnički pravilnik po kojem se automobil priprema za rally. Opasnije je voziti se svaki dan po cesti nego u utrci rally-a.

BENZINAC KAO PRVI IZBOR

– Definitivno benzinac ima neku svoju čar otkako je zaživio autosport još u bivšoj Jugoslaviji i u Hrvatskoj. Benzina je benzina. Miris benzine je miris oktana. Kod električnih automobila ne čuje se zvuk motora, a time se gubi čar autosporta.

UTRKE U INOZEMSTVU


– Što se tiče utrka u inozemstvu, pretežno idemo u Sloveniju gdje imamo dva rally-a za prvenstvo Hrvatske. Dalje od Slovenije nismo ni probali jer je ujedno i skuplje i utrke su same po sebi teže, a i trebali bi izdvojiti veći broj dana kako bi se to ostvarilo. Mi smo još uvijek mali. Vrlo teško je kod nas naći sponzore jer nema se sluha za autosport. S druge strane, teško da bih se odlučio za odlazak u neki inozemni klub. Ovdje imam svoju obitelj i sve što smatram svojim.

POTPORA

– Žena me najviše razumije. Ona i djeca su mi najveća potpora. Djeci je zanimljiv rezultat, ali i broj pehara koje ću dobiti. Što se tiče, oni su za to još premali i još uvijek je ne mogu razumjeti. Vole pogledati utrke i navijati.

DRUŽENJE

– Druženje pri samoj utrci je ono što me najviše privlači u rally-u. Tada je prisutna ta neka posebna pozitiva. U svakom trenutku, svi su ti spremni pomoći, pa čak skinuti komade s civilnog automobila kako bi ti pomogao završiti trku što u nekim drugim sportovima ne postoji. Zatim je tu i opuštanje nakon utrke uz društvo te harmoniku i trubu.

SHARE