Glazba pokreće svijet, a ZUMBA® fitness pozitivno razmišljanje. Želite li se osloboditi loših emocija i negativnih vibracija, možda je vrijeme da se priključiti upravo tom programu fitnessa.

Marina Lorencin je jedini službeni Zumba® specijalist za edukaciju Zumba® fitness instruktora za Hrvatsku i službeni internacionalni prezenter ovog programa. Osim što drži tečajeve za licenciranje Zumba® fitness instruktora, Marina vodi i treninge ovog programa u Puli i okolici za sve rekreativce koji se vole gibati uz glazbu.

Uz jedan ugodan razgovor ispunjen pozitivnim vibracijama, Marina nam je pojasnila značenje ZUMBA® fitness programa i koji se rezultati mogu postići tim programom, a saznali smo i kako Marina priprema koreografije.

ZUMBA® FITNESS PROGRAM

– Zumba® fitness program je naziv za dinamičan, veseo grupni plesni fitness trening u kojem se koriste jednostavni plesni koraci i njihove fitness varijante složeni u zabavne koreografije. Svaka pjesma ima svoj niz koraka, a kroz sat vremena treninga se na playlisti redaju pjesme raznih ritmova, s obaveznim naglaskom na raznolikost latino ritmova. To nije samo trening u fizičkom smislu. To je slavlje, put oko svijeta plesnim ritmovima, čak bih se usudila reći da je indirektno i sat glazbene i plesne kulture, platforma na kojoj čujemo novu glazbu, antistress platforma, mašina za aktivaciju osjećaja sreće. Na tom satu se stvori takva pozitivna atmosfera u kojoj su svi dobrodošli, kao prijatelji koji slave nečiji rođendan ili zajednički uspjeh iako se možda s nekim po prvi puta vidiš na tom satu. Program postoji već više od 20 godina, a nastao je u Columbiji pod vodstvom Alberta Pereza (Beto). U Hrvatskoj ga vježbamo već 9 godina, a prvi treninzi su kod nas počeli baš u Puli 2008. godine.

Bilo mi je čudno, nakon godina što sam vodila aerobik programe, prijeći na vođenje Zumba® fitness program jer su koncept i metodika treninga te vođenje ovog programa različiti od metodike aerobike. Vježbači koji su do tada odlazili na aerobik programe na Zumba® fitness satu bili su prvotno iznenađeni što ih instruktor ne vodi više verbalno već im korake nagovješta neverbalnim načinom vođenja. Glazba je glasnija, izmjenjuju se ritmovi i koraci su bogatiji stilom. I dandanas svaki novi vježbač prolazi kroz taj isti proces prilagodbe, ali jednom kad se nađemo na istoj valnoj duljini tada više nema prepreka i kreće zabava, a sa zabavom i trening. Iz iskustva znam da je taj proces prilagodbe nekih 3 do 6 treninga, s toga na to i pripremim svakog tko prvi put dođe na moj sat.

Ovaj program se zasniva na načelu da vježbanje mora biti jednostavno, zabavno i učinkovito. Kao instruktoru, važno mi je da vježbače naučim slušati glazbu i da joj se prepuste, a to činim baš uz pomoć pokreta i samim koreografijama. Prvo što vježbač prati je pokret, zatim nesvjesno počne shvaćati da je taj pokret točno na određeni dio u pjesmi te počinje slušati glazbu i prepušta joj da ga vodi, te čarolija glazbe motivira vježbače na izvođenje pokreta sve većim intenzitetom i trening počinje dobivati smisao i efekt, a da vježbač toga nije ni svjestan.

MENTALNI I FIZIČKI REZULTATI

– Kroz godine rada mnogi vježbači su mi prišli i potvrdili da ovaj program nije samo fitness program i ne pomaže samo u postizanju kondicije, jačanju muskulature i mršavljenju. Pozitivna energija koja pršti na treninzima pomogla je nekim vježbačima da pregrme teške negativne periode, a uz to, stvorila su se nova lijepa prijateljstva, ostvarili željeni tjelesni rezultati, nekima je pomoglo da osvijeste svoju ženstvenost, nekima da se zaljube u latino ritmove te krenu u plesnu školu, nekima da proplešu odnosno da se oslobode misli da ne znaju plesati jer svi to imamo u sebi, a neki su odlučili postati i sami instruktori.

Radim posao koji stvarno volim i znati da sam nekome i uljepšala dan tim treningom puno mi znači jer i meni je ovaj program pomogao prebroditi teška životna razdoblja te znam koliko je važno tih sat vremena pozitive u danu.

MARININE PRIPREME

– Najduže traju pripreme pred novu sezonu treninga jer pripremam nove koreografije koje postepeno uvodim kroz duži period. Važno mi je prvo izabrati pravu glazbu, a onda slušati ju danima dok mi ne uđe u krv i tek onda sam spremna da na nju počnem slagati korake i njihove fitness varijante tako da mi ta koreografija ima zakazani cilj u treningu, podignuti ili spustiti intenzitet, aktivirati pokretima mišiće trupa, nogu ili ruku, kojim koracima ću krenuti, te kako ću ih progresivno izmijeniti da ih vježbači logički i jednostavno usvoje. Svaki put kad uvedem novu koreografiju, ona je ustvari nova cijeloj grupi, a ne samo onima koji su tek počeli vježbati s nama. Kako se koreografije ponavljaju iz treninga u trening, svi po principu „ponavljanje je majka znanja“ ubrzo sve pohvataju.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)