Obratili smo se ponovno Emmi Haci, nositeljici ljubičastog pojasa u brazilskom Jiu Jitsu, da nam ponovno malo pojasni utjecaj Jiu Jitsa za samoobranu, kako se steče stav te što znači imati kvalitetnu edukaciju, a ona je u par crtica dala konkretnu sliku onoga što možemo očekivati od Jiu Jitsa u primjeni samoobrane.

JIU JITSU U SAMOOBRANU

– Jiu Jitsu je vještina koja se bazira na tehnici, a ne toliko na snazi. Moto Jiu Jitse jest da slabija osoba, pravilnim izvođenjem tehnika, gušenja ili poluga, može dominirati, poraziti, puno snažniju osobu što je na korist nama ženama.

STAV SAM0OBRANE

– Stav se steče prepoznavanjem situacije, a to se stječe samo redovitim treningom. Nažalost radionice su tu samo kao mali uvod u ono što se može naučiti treniranjem. Na treninzima su polaznici stalno dovedeni u situaciju gdje moraju misliti i reagirati istovremeno kako bi se izvukli iz lošije pozicije u dominantniju. Tako se stječe iskustvo, repeticija ulazi u memoriju te u trenutku stvarnog napada na ulici ili gdje god već, nastupa samoobrana umjesto panike. Uz sve to, treninzi Jiu Jitse uključuju rad cijelog tijela te se pritom aktiviraju i mišići za koje niste znali ni da postoje. Tako se gradi snaga i funkcionalnost cijelog tijela.

KVALITETNA EDUKACIJA


– Za samoobranu potrebna je kvalitetna edukacija zato što danas na svakom koraku možete pronaći nekakve majstore i gurue borilačkih vještina koji pokazuju nerealne tehnike samoobrane te obrane od napadaja s kojima se obična osoba ne susreće na dnevnoj bazi. Ja nisam majstorica nekoliko borilačkih vještina. Trenirala sam ih svega par. Nisam završavala obuke komandosa i specijalaca. Već dosta godina se bavim isključivo brazilskom Jiu Jitsom u kojoj se i natječem. Sve što pokazujem na seminarima su jedostavne ali efektivne stvari s kojima se žene susreću svakodnevno u školi, na izlascima, na ulici, a i uostalom, lakše je ženama razumjeti ženu posebice ako govori iz iskustva.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)