Kad ste zadnji put okupali u moru i osjetili svježinu na svojoj koži? Jeste li znali da je porastao broj zaljubljenika u cjelogodišnje kupanje? Već duže vrijeme primijetili smo kako pulski glumac Rade Radolović provodi svoje vrijeme plivajući u moru tijekom cijele godine, te nam je vrlo rado otkrio prednosti takve vrste aktivnosti, odnosno pet razloga zbog kojih ćete se možda odlučiti pridružiti zaljubljenicima cjelogodišnjeg kupanja.

1# OSJEĆATI SE BOLJE

– Pogodno je kupati se tijekom cijele godine jer se tako čovjek može fizički, psihički i emotivno osjećati puno bolje. To su razlozi zbog kojih se kupam zimi u moru, prakticiram tuširanje hladnom vodom tijekom cijele godine te se od nedavno kupam u hladnim rijekama, potocima i jezerima. Najvažnije je što se nakon toga osjećam pun energije, ushićeno i sretno.

2# ČAROLIJA MORA

– Drugi, vrlo bitan razlog je zapravo estetski. More mi je, kao i mnogima, puno ljepše, čišće i čarobnije u proljeće, jesen i tijekom zime nego ljeti. Još jedan benefit je što su izvan sezone sve plaže samo vaše. Hladne rijeke su ljeti pravo osvježenje, a u proljeće, jesen i zimu bajkovite. Vjerujem da će se mnogi složiti. To je moj wellness i spa, moje lječilište i moja ljekarna.

3# UTJECAJ NA FIZIČKO ZDRAVLJE

– Kao treći razlog je utjecaj na zdravlje i činjenica da 6 godina otkako ovo prakticiram nisam bio znatno prehlađen ili s temperaturom. Postupnim i kontroliranim načinom izlaganja hladnoći stimulira se i iznimno jača imunitet. Tijelo stvara otpornost na viruse, bakterije, upale, prehlade i slično. Poboljšava se cirkulacija, regeneracija, smanjuju se stres i upalni procesi te se povećava razina energije. Pomaže kod problema sa sinusima, dišnim putevima, astmom, reumom te poboljšava raspoloženje.

4# UTJECAJ NA PSIHIČKO ZDRAVLJE

– Kupanje djeluje pozitivno na naše psihičko zdravlje zbog koktela hormona koji se znatno luče za vrijeme i nakon izlaganja hladnoći, a koji su zaduženi za osjećaj sreće i dobro raspoloženje kao što su serotonin, dopamin i oksitocin. Nakon izlaganja hladnoj vodi uvijek se osjećam sretno.

5# ODRAZ NA POSLOVNU EFIKASNOST

– Kako zbog posla dosta putujem, često se znalo dogoditi da nakon 8-10 sati putovanja trebamo igrati fizički zahtjevnu predstavu koja traje oko 2 sata. Gotovo uvijek bih se prije predstave, ako ne gostujemo negdje na moru gdje bi se mogao okupati, prvo istuširao ledenim tušem da se razbudim i podignem energiju, tek nakon toga bi se zagrijao za predstavu. Hladna voda mi svakako pomože za pripremu i za regeneraciju tijela.

PORAST BROJA ZALJUBLJENIKA U ZIMSKO KUPANJE

– Jako mi je drago ako svoju zaljubljenost u zimsko kupanje uspijem nekome prenijeti. Zaljubljenici u zimsko kupanje su sve brojniji. U mnogim gradovima, kao i u našoj Puli, postoje dugogodišnje tradicije i društva zimskih kupača. Svi si međusobno pomažemo savjetima. Moja kolegica Lara Živolić također je od nedavno postala strastvena zimska kupačica. Nadam se da i na ovaj način možemo doprinijeti popularizaciji ove vrlo zdrave i prelijepe aktivnosti. Drago mi je što sam hladnoću prestao doživljavati kao neprijatelja. Kroz djetinjstvo bi nas znali zastrašivati hladnoćom, kao da je to nešto strašno čega se treba bojati: “Obuci se, prehladit ćeš se.” ili “Brzo u kuću, vani je hladno.”. A hladnoća je zapravo prijatelj i vrlo moćan saveznik u održavanju dobrog zdravlja. (foto: R.R.)

SHARE