U periodu velikih izazova, podvrgavamo se velik promjenama, pa tako i umjetnici. Svoje javne nastupe, kante od kantuna do kantuna, zamijenili su komunikacijom putem modernih tehnologija te time ušli indirektno u domove svojih obožavatelja. Međi njima je poznata istarska pjevačica Vesna Nežić Ružić koja se, usprkos teškim vremenima, poziva na vedar pristup svakodnevici predstavljajući redovito svojih ruku djelo, odnosno specijalitete tradicionalne kuhinje, ali nove glazbene uratke koje se penju redovito na ljestvicama radiopostaja. Kako smo svjedoci novih glazbenih procesa, kako je potrebna povezanost, ali na distancu i kako postoji ipak nada za bolje sutra, uz svoje kulinarske afinitete ispričala nam je Vesna Nežić Ružić.

SVJEDOCI SMO NOVIH GLAZBENIH PROCESA

– U ovom trenutku teško je komentirati bilo što o razvoju glazbe, s obzirom na novonastalu situaciju vezanu uz korona krizu, koja se odrazila u svim oblastima ljudskog života i djelovanja, pa tako i na glazbenu djelatnost. Usprkos tome, svjedoci smo novih glazbenih procesa u skladu s novim vremenima. U uvjetima kada je teže nego ikad izraziti se kroz glazbu, glazbenici se trude i bore da se održe. Snimaju se neke glazbene emisije, pojavljuju se i neki novi talenti, snimaju se čak i neke nove pjesme i spotovi, ali težište djelovanja i promoviranja prebačeno je dobrim dijelom na digitalne alate, YouTube kao platformu za video uratke i komunikaciju, streaming servisi poput Spotifya ili Deezera, kao i društvene mreže poput Facebooka, Instagrama i Twittera. Drugim riječima, postepeno dolazi do transformacije glazbene industrije. Naravno da sam se i ja prilagodila tim novim trendovima, pa se tako i ja razvijam u tom pravcu.

Život stalno postavlja ispred nas nove zadatke, uvijek moramo biti spremni naučiti nešto novo, a ipak u svemu tome ostati svoji i prepoznatljivi. Što se tiče umjetnika, imamo mi na našoj sceni odlične glazbenike, kako već renomirane dugi niz godina, tako i neke nove mlade snage. Po mom mišljenju, digitalne mreže posebno su snažan alat za mlade glazbenike u počecima njihove karijere. Ne želim nikoga posebno izdvojiti, jer bih mogla nekoga nenamjerno izostaviti, a da to ne zaslužuje, što ne bi bilo u redu. U svakom slučaju, za svih je ovo novo vrijeme veliki izazov, uz napomenu da je, od prevelike količine tih novih alata, zapravo umjetnost i poslovni talent pravi odabir tih alata. Ponekad čak treba biti i dobar psiholog. Ti isti alati, osim što pomažu, ponekad donekle i odmažu. Pomažu u smislu direktnog pristupa tržištu i publici odnosno fanovima. Odmažu u smislu da ne omogućuju umjetniku da dosegne cjelokupni kreativni, pa ako hoćete i materijalni potencijal, tako da izvrsnost često ne dolazi do izražaja u punom obimu.

KORELACIJA S DRUGIM OSOBAMA

– Korelacija s drugim osobama u ovom poslu apsolutno može biti motivator za kreativne procese u nama, a također i biti dodatna snaga i podrška. Povezivanje je u ovoj situaciji dobro za svih, pogotovo zbog nemogućnosti glazbenog izražavanja uživo pred publikom. Iz našeg doma možemo biti povezani kao glazbenici. Odličan primjer je Band Aid „Iz moje sobe“ i pjesma „Sutra“, koju smo snimili u kućnim uvjetima, a sudjelovalo je 30-tak nas pjevača i instrumentalista iz Istre i Kvarnera, snimili smo čak i spot na način da je svaki pjevač snimio svoj isječak, pa su onda svi isječci zajedno objedinjeni i montirani u video. Osim toga, ja sam neposredno pred ovu krizu, u veljači, snimila i novu pjesmu „Ljubav zavajka“, za koju smo odradili i promotivne aktivnosti putem medija i svih digitalnih oblika promocije.

Nakon toga pooštrene su epidemiološke mjere, a od početka krize pa do rujna uspjela sam ipak odraditi 6-7 nastupa, početkom rujna sudjelovala sam i na Festivalu „Melodije Istre i Kvarnera“ , koji je ove godine održan u Rijeci u trajanju od dva dana, dakle u reduciranom obliku, bez svoje osnovne karakteristike putujućeg festivala, ali je najvažnije da tradicija nije prekinuta i da je održan kontinuitet. Na prvoj večer pjevala sam pjesmu „Triba znati“ što se ovih dana još uvijek vrti i osvaja ljestvice radiopostaja širom Istre i Kvarnera. Druga večer je bila revijalnog karaktera, s već poznatim najpopularnijim pjesmama prošlih MIK-ova. Na svim mojim nastupima i snimanjima, kao i promocijama je srećom sve prošlo dobro i u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Međutim, mnogi su nastupi i otkazani, ne znamo ni kad će se opet moći održati. Sve je neizvjesno. Situacija s koronom se pogoršava, sve dobiva neki drugi smisao i postaje najvažnije sačuvati zdravlje, ne razboljeti se, držati se mjera, čuvati sebe i sve oko sebe. Osim glazbene djelatnosti, sve druge djelatnosti i svi segmenti života osjećaju velike posljedice svih ovih zbivanja i mjera. Ovo je jedna od najtežih kriza koje je naše društvo ikada doživjelo, s dugotrajnim i dalekosežnim posljedicama koje je u ovom trenutku teško i predvidjeti. Zato nema smisla kukati zbog manjka nastupa iako svi znamo da nam nastupi jako fale. Ljubav prema glazbi je duboko u nama i dio je nas za cijeli život, no mnogim ljudima nije lako. Puno se toga promijenilo, mnogi su ostali bez posla, mnogi su se i razboljeli, teško se snaći u tim novim okolnostima. Život nam se svima okrenuo naglavačke. Potrebno nam je veliko strpljenje, puno snage i pozitive i nadajmo se da ćemo se na kraju polako vratiti u kakvu takvu normalu. Mislim da je ovo razdoblje za duboka promišljanja o sebi, pravim vrijednostima u životu, o tome što je čovjek do sada napravio dobro, a što loše za prirodu i kako nam se to vraća, o tome kako možemo biti bolji, uz to i da se na neki način presložimo u skladu s novim vremenima i isplaniramo što ćemo i kako dalje, da smo više povezani sa obitelji, prijateljima, rodbinom, kolegama, prirodom, kućnim ljubimcima. Ipak, najvažnije u svemu ovog trenutka je da sačuvamo zdravlje, da radimo na jačanju zdravog duha, imuniteta, fizičkoj kondiciji, bavimo se nekim hobijima koji nas ispunjavaju odnosno onim što nas ispunjava i što volimo. I da pomognemo jedni drugima koliko možemo. Smatram da i mi, glazbenici, možemo dati svoj doprinos u ovoj situaciji glazbom kojom ćemo širiti pozitivu i vjeru u bolje sutra. Loših vijesti ima ionako puno oko nas, a mi moramo ići dalje. Voljela bih da iz ove krize izađemo kao sretniji svijet, s boljim sutra.

VRSNA DOMAĆICA

– Kao domaćica odnosno kuharica razvijam se od najmlađih dana, počevši od moje obitelji u kojoj se uvijek puno kuhalo zbog čega je kuhinja moje prirodno okruženje i važno mjesto okupljanja obitelji i prijatelja, pa do praćenja raznih kuharica, razmjene recepata, ali prije svega vježbanja u praksi, pa do kreiranja vlastitih recepata. Kuham od svoje šesnaeste godine, kuhinja me opušta i omogućuje mi još jedan oblik velike kreativnosti. Najviše me usrećuje kada drugi uživaju u mojoj kuhinji. Zato moj radni kutak u kuhinji nije razdvojen od dijela za ručanje, već je sve u jednom dijelu, tako da se ulaskom u kuhinju odmah može uživati u pogledu na hranu, privlačnim mirisima, a nakon toga naravno i u konzumaciji. Kuham više tradicionalnu hranu, ali uvijek unosim u to neki svoj način i kreaciju. Malo sam manje sklona modernoj kuhinji i neobičnim kombinacijama, iako u principu nemam otpor prema novinama. Najviše volim kuhati razne vrste juha, variva od povrća, maneštru, jotu, umake, povrće na razne načine, volim mijesiti domaći kruh i peciva, njoke koje obožavam, zatim radim razne složence zapečene u pećnici, tu sam jako maštovita. Jako volim i često radim kolače, a neki od omiljenih su mi: pita od jabuka, princes krofne, kuglof, kardinal šnite, sekina pita, osinja gnijezda, kunta kinte, te palačinke na sve načine. Mogla bih tako nabrajati do sutra.

Mogu pridodati kako sam do sada ispisala već četiri velike bilježnice pune što mojih, što tuđih, što tradicionalnih recepata, koje sam posvetila mojoj kćerki Romini, kao podsjetnik i poticaj. Budući da trenutno imam više vremena nego inače, moja kreativnost u kuhinji upravo je u punom zamahu, tako da sam u fazi sređivanja svih tih recepata i još se svašta može izroditi iz toga, jer se i na tom polju rađaju nove ideje. Kuhanje je povezano s pjevanjem na puno načina, od toga da ne mogu pjevati praznog želuca, do toga da je to kreativna aktivnost pa i umjetnost u kojoj je bitna i kvaliteta i sadržaj i estetika, do toga da uz dobro jelo dolaze i dobre i kreativne ideje i za nove tekstove i pjesme. A što se tiče odabira pjesama za vrijeme kuhanja, e to je već stvar trenutnog raspoloženja, nekad mi paše smirujuća glazba kad se moram jako koncentrirati zbog kompleksnosti onoga što kuham, a nekad mi paše vesela, lepršava, poletna glazba za dobru energiju.

SHARE