Sunce u očima, jedro u rukama te vjetar u kosi dnevne su navike Luke Krivičića. Kao trener Jedriličarskog kluba Horizont Poreč, Luka podučava i prati mlade jedriličare u savladavanju različitih elemenata i tehnika vožnje broda o čemu nam je pričao u kratkom razgovoru.

ATRAKTIVNOST JEDRENJA

– Jedrenje je jedinstven sport koji se sastoji od nekoliko različitih elemenata, tehnika vožnje broda po uvjetima od vrlo laganog pa do olujnog vjetra, visoka fizička sprema i izdržljivost .Taktika je također vrlo, vrlo bitan dio jedrenja i izuzetno je kompleksna, ona također varira o uvjetima na moru, kvaliteti jedriličara i njegovoj fizičkoj pripremljenosti. Treninzi i natjecanja traju dugo. Djeca prosječno na moru provedu 4-5 sati po treningu, nebitno je li je zima ili ljeto, sunčan ili kišni dan. U cijelu tu priču uključena je i brzina broda, koji nerijetko glisira. Sve to predstavlja veliki izazov i jednu dodatnu atraktivnost sportu.

UTJECAJ JEDRENJA U RAZVOJU DJETETA

– Jedrenje ima vrlo veliki utjecaj u razvoju djeteta. Ono ga uči odgovornosti od malih nogu. Svako dijete dobije svoj brod i jedro, koje mora naučiti sastaviti i rastaviti, prati, održavati, čuvati i paziti i krcati na prikolicu kada putujemo na natjecanja. Regate, kako mi zovemo natjecanja traju od 3 pa do 7 dana. dok pripreme na koje putujemo nekoliko puta godišnje traju i do 14 dana. Svo to vrijeme boravimo u apartmanima gdje djeca sama brinu o urednosti svoje sobe, odjeće i obuće, a svakodnevno čišćenje kuhinje i apartmana potiče djecu da razviju odgovornost i poštovanje prema svojim i tuđim stvarima. Naravno, boravak i treninzi na svježem zraku imaju samo pozitivan učinak na razvoj djeteta.

HORIZONT POREČ

– U jedriličarskom klubu Horizont Poreč svako ljeto imamo popunjenu školu jedrenja, koja traje cijelo ljeto. Tečajevi traju 2 tjedna i veliki broj djece pokazuje zainteresiranost za taj sport. Ako je pristup dobar, te treneri prikazuju osnove sport djeci na adekvatan i zanimljiv način svako će dijete pokazati interes, za koji se nadamo da će jedan dan prerasti u ljubav za tim sportom. Kao trener u JK Horizont Poreč-u, jako sam ponosan na uspjehe svojih sportaša. Zadnje tri godine imali smo državne prvake, što u klasi Laser 4.7, što u najmlađoj klasi optimist. Zadnjih 6 godina imamo kadetske i juniorske reprezentativce Hrvatske, a lani smo postigli veliki uspjeh na Europskom prvenstvu za klasu laser 4.7. gdje je naša takmičarka završila kao 4. u Europi. Međutim iako su mi rezultati biti, puno bitnije mi je ono drugo što djeca uče u našem klubu, a to je ponašanje. Jako nam je bitno da se djeca ponašaju sportski i kulturno, ne samo dok su na treningu ili natjecanje, nego i u školi i svim drugim izvanškolskim aktivnostima i događanjima. Našu djecu odgajamo da postanu pozitivni, uspješni i perspektivni mladi ljudi s razvijenim radnim navikama. Jedrenje u Istri je uvijek bilo na visokoj razini, pogotovo što se tiče kadetskih i juniorskih uzrasta. Uvjeren sam da se stanje neće mijenjati na gore te da jedrenje kod nas može još samo više napredovati.

SHARE