Tjelogradnja ili popularno poznata pod nazivom bodybuilding je sport za kojeg ne postoje dobne granice, dapače što li se osoba duže bavi tim sportom to su joj rezultati bolji. Radi se sustavu vježbi koje uz pomoć sprava pospješuju povećanje mišićne mase. No kako smo naučeni da se kod drugih sportova nakon tridesete, sportaši umirove, u bodybuildingu toga nema. Prema onome što nam je ispričala Vanja Paladin, nakon trideset i pete godine života, bodybuilderi postaju publici atraktivniji te postižu odlične rezultate u sportu, ali i u privatnom životu.

PAUZA

– Trenutno treniram svaki dan, no već skoro dvije godine uzela sam si malo pauzu od natjecanja jer smatram da mi je to zaista trebalo u životu. U sustavu takmičenja sam od svoje dvanaeste godine, te sam došla do faze kada moram odstupiti od te obaveze, čisto malo da se psihički oporavim. Bodybuilding za razliku od drugih sportova nema roka trajanja. Postoji famozna Masters kategorija u kojoj se takmiče ljudi i sa šezdeset godina. Može se vidjeti bodybuilder s više od šezdeset godina u odličnoj formi. Ovo je sport gdje se osoba može stvarno malo duže vremena takmičiti. Upravo zbog toga nigdje ne žurim.

STRES NATJECANJA

– Stres kod natjecanja ovisi o tome tko je kakva osoba. Postoje oni koji si sve predstavljaju kao neki problem, a s druge strane imamo osobe koje jednostavno rješavaju svaki izazov koji im se u životu predstavi, kako u sportu i poslu tako i u životu. Stres ovisi od osobe do osobe, ali i od perioda u kojoj se osoba nalazi. Nekad j sve super, a nekad nije. Nekad je tu veći broj takmičenja, pa i financijski problemi koji su u sportu uvijek pristupni. Sportski trening spada u poluprofesionalizam i profesionalizam gdje, za razliku od rekreativnog treninga, dolazi do većeg broja ozljeda jer su napori užasno veliki. Svake godine obaraju se novi rekordi i ako želiš biti broj jedan, moraš nadjačati zadnji rekord, otrčati, preplivati, odskočiti bolje, te se time stalno probijaju granice i podiže težina postizanja novih i boljih rezultata.

BONUSI SPORTA

– Kod bodybuildinga, zdravlje je dodatni bonus. To je jedan proces koji stalno traje. Ne može se očekivati da će se nakon dva treninga biti zdrav kao dren. Treba se kontinuirano trenirati kako bi se postigli sportski rezultati a uz treninge dolazi i hrana jer se treba pripaziti što će se jesti u danom periodu. Sport nauči čovjeka disciplini, da i kad ti se ne da ipak odeš na trening jer se jednostavno to tako radi, da riješiš izazove a ne da ih pustiš jer neće nitko umjesto tebe, da imaš povjerenja u sebe.

SHARE