Svačije veselje pobuđuje pogled na panettone. On je sladak i mekan, gotovo se topi u ustima, a svojim aromama nadahnjuje mnoge pjesnike, umjetnike, glazbenike ali i uvijek spremne sladokusce. Jednostavan kolač koji ipak nije tako jednostavno za napraviti.

No, primimo se posla. U posudici rastopiti ćemo kockicu svježeg kvasca u mlakoj vodi te dodati 4 pune žlice brašna i umijesiti bazno tijesto kojeg ćemo prekriti folijom te pustiti ga na toplom mjestu da odstoji sat vremena.

Nakon sat vremena, u posudu staviti ćemo 4 žlice brašna, 3 žlice šećera, jedno jaje i dodati ćemo bazno tijesto. Mijesiti ćemo desetak minuta te ponovno postaviti tijesto na toplo mjesto, ali ovog puta na tri sata.

U međuvremenu, pripremiti ćemo aromu. U staklenoj posudici, pomiješati ćemo tri žlice meda s korom od limuna, 2 vanilija šećera i par kapi ekstrakta od lješnjaka. Pustiti ćemo da odstoji.

Uzeti ćemo dignuto tijesto umiješati ćemo 12 žlica brašna, 6 žlica šećera, arome te ćemo postepeno dodavati 3 jaja. Nakon desetak minuta rada na tijestu, dodati ćemo još dva žumanjka. Kad postignemo glatko tijesto, na ravnoj plohi, u tijesto ćemo polako umijesiti šalicu malih kocaka maslaca i malo soli, te prekriti i pustiti da odstoji 6 sati, nakon čega ćemo ga ponovno premijesiti i staviti u kalup koji premazan s maslacem i pobrašnjen. Pustiti ćemo ponovno da se nastavi dizati na toplom mjestu druga tri sata.

Zagrijati ćemo pećnicu na 180 stupnjeva, postaviti ćemo na dno zdjelicu s vodom, na tijesto posložiti ćemo na vrh male kockice maslaca i staviti peći na 160 stupnjeva pedesetak minuta.

Ohlađen panettone, možete pojesti takav kakav je ili možete dodati rastopljenu čokoladu ili šećer u prahu.

SHARE