Nakon višegodišnjeg iskustva rada kao vatrogasac, Adriano Pršurić odlučio se zajedno sa svojom ženom Barbarom Vošten Pršurić pokrenuti servis Protex Poreč gdje se osim servisiranja već postojećih mogu kupiti i novi vatrogasni aparati koji koliko smo mogli primijetiti ovog ljeta mogu svakako dobro doći u svakom poslovnom ambijentu, ali i kućanstvu.
Radi velikih toplina, postoji opasnost požara. Uz vrlo kratak, ali informativno iscrpan, razgovor s Barbarom, doznali smo koji su najčešći uzroci požara, kako se može spriječiti požar, a što učiniti čim vidimo požar većih razmjera.

 

NAJČEŠĆI UZROCI POŽARA

– Najčešći uzroci požara mogu biti ljudski nemar i nepažnja, koji po godišnjim statistikama, već godinama zauzimaju prvo mjesto i to čak do visine od 80%. Nadalje, svako nestručno rukovanje bilo kakvim uređajima, strojevima ili aparatima na poslu ili u domaćinstvu, dječja igra te ostala opasna rukovanja koja bi mogla izazvati požar. Ovo bi bili primarni uzroci požara, dok postoje i ostali kao npr. udari groma i slične prirodne nepogode.
KAKO SPRIJEČITI POŽAR?

– Požari u najvećoj mjeri nastaju djelovanjem ljudskog faktora i to zbog nenamjernog ili namjernog paljenja. Zlatno pravilo vatrogastva glasi: “Većina požara u prvoj minuti gasi se čašom vode. U drugoj minuti je potrebna posuda vode i pomoć druge osobe, a već u trećoj minuti potrebna je organizirana i uvježbana vatrogasna postrojba”. Hrvatska vatrogasna zajednica svake godine podsjeća i upozorava na mjere sprječavanja požara, osobito u ljetnim mjesecima. Od mnogih mjera kao najbitnije istakli bi:

  • Posjedovanje vatrogasnog aparata u kućanstvu, zapremnine 6kg, za početno gašenje požara i upoznavanje s načinom rukovanja
  • Redovito održavanje svih vrsta peći, dimnjaka, plinskih i električnih instalacija
  • Označavanje i adekvatno skladištenje zapaljivih i eksplozivnih tvari u dozvoljenim količinama
  • Redovito održavanje i pristup hidrantu u blizini kuće ili stana

Nabrojali smo samo neke mjere, od kojih, ako ih se držimo i primjenjujemo, možemo uvelike smanjiti učestalost požara. Još bi nadodali važnost vatrogasne deke u domaćinstvu, zbog brzine i učinkovitosti gašenja požara nastalom pri kuhanju (pregrijano ulje u tavi ili fritezi), a koje voda nije u mogućnosti ugasiti.

PRIPREMA UNUTAR DOMAĆINSTVA

– Svako domaćinstvo bi trebalo imati barem jedan vatrogasni aparat zapremnine 6kg koji se može kupiti u za to specijaliziranim trgovinama i po mogućnosti vatrogasnu deku u kuhinji.

ŠTO UČINITI KAD UOČIMO POŽAR VEĆIH RAZMJERA?

U trenutku uočavanja požara većih razmjera, prvu stvar koju možemo i moramo napraviti je pozvati broj 112 ili 193. U takvom slučaju preporuča se evakuacija i čekanje dolaska vatrogasaca na sigurnom mjestu. Ako je požar u početnom stadiju odnosno ako se vidi samo dim ili vrlo mali plamen, upotrijebiti vatrogasni aparat, ako je pri ruci i po potrebi pozvati vatrogasce. Dugoročnim povećanjem pozornosti i preventivnih mjera te implementacijom istih, sprječavamo nesreće, čuvamo imovinu i što je najbitnije, spašavamo ljudske živote.

 

SHARE