Lice i glumačke sposobnosti Lane Gojak Bajt poznate su nam zahvaljujući raznim ulogama koje je prezentirala u kazališnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama. Upoznali smo je i kroz smijeh, napetost pa i koju suzu koje svojom interpretacijom pokrenula u nama. Danas, u svom stvarnu životu, Lana je okupirana najzahtjevnijom ulogom dosad. To je uloga majke koju s ponosom predstavlja na društvenim mrežama.

Kako nas je zanimalo kako se urodila ljubav prema glumi, koji su joj žanrovi posebno prisni, te kako uspijeva danas uskladiti svoj privatni i profesionalni život, postavili smo joj nekoliko pitanja čije odgovore možete pročitati u nastavku.

LJUBAV PREMA GLUMI

– Ljubav prema glumi se rodila davnih dana. Imala sam nekih 11,12 godina, u Istarskom narodnom kazalištu gledala sam dječju predstavu dramskog studija “Šest pingvinčića” u kojoj je glumila moja mlađa sestra. Jako mi se dopala predstava pa sam sutradan i ja postala članica dramskog studija. Dan danas se jako dobro sjećam te predstave, songova, glumica i glumaca koji su danas renomirana imena hrvatskog glumišta od Jadranke Đokić, Borka Perica, Romine Vitasović, Dijane Vidušin, pa i moja mlađa sestra Gea Gojak je glumica i redateljica. Krenulo je kao neobavezna igra, a onda je negdje putem postala igra koju sam htjela i profesionalno zaigrati pa sam otišla na prijemni na Akademiju koju sam srećom upisala iz prve. Roditelji su mi uvijek bili i ostali velika podrška i vjetar u leđa. Razvozili su sestru i mene po raznim aktivnostima, dolazili na predstave, vodili nas na razna događanja. Cak i kada se možda nisu slagali s mojim ili sestrinim odabirima, uvijek su bili tu kao podrška.

OMILJENI ŽANROVI

– I u kazalištu i na filmu najviše volim dramske komade i dramu s komičnim elementima. Iste rado i igram. Volim dobru i pametnu komediju samo što se kod nas najčešće duhovitost svede na češanje guzice, hrpu psovki, podrigivanje ili proste viceve. Nemam ništa protiv takvih projekata, ali ne mogu reći da su mi duhoviti.

USKLAĐIVANJA PRIVATNOG I PROFESIONALNOG ŽIVOTA

– Nemam pojma, ne radim jer sam na porodiljnom. Odlučila sam prvu godinu maksimalno biti posvećena Pini. Iako ponekad zna biti naporno s malom bebom, jako mi je lijepo biti doma s njom. Zaista guštam gledati je kako raste i razvija se. Imamo vrijeme za sebe, rituale, šetnje, igru. Vrijeme jednostavno leti, nisam se ni okrenula, a ona će skoro godinu dana tako da mi je drago da sam doma. Na jesen ću se okušati s usklađivanjem, nadam se da neće biti prestresno. Pina će krenuti u jaslice, a ja ću se vratiti svojim predstavama, a nadam se i nekim novim izazovima. I suprug i ja smo slobodnjaci, bez fiksnog radnog vremena tako da vjerujem da ćemo se uspjeti organizirati da za sve promjene budu što bezbolnije.

KOJA DOSADAŠNJA ULOGA SE NAJVIŠE PODUDARA S VAŠIM ŽIVOTOM?

– Hm. Vrtim film što sam sve igrala. Niti jedna, ali svaka uvijek nekako dođe u pravom trenutku. Ako si damo samo malo vremena da stanemo i osluhnemo se često shvatiti ćemo da iz svake situacije možemo nešto naučiti i da nam sve dolazi u pravi trenutak. Tako je i za uloge. Od svake sam nešto naučila i saznala još nešto o sebi.

TRENUTNE PROFESIONALNE AMBICIJE

– Teško mi je biti ambiciozna, malo sam izašla iz đira. Kad mi završi porodiljni biti će skoro 3 godine da nisam glumila što zbog pandemije i lockdowna što zbog trudnoće i dolaska bebe tako da mi je još uvijek teško zamisliti povratak na posao. Voljela bih snimati neku dobru seriju. Stalno zaposlenje isto ne bi bilo naodmet.

KOJI ŽIVOTNI MOTO ŽELITE PRENIJETI SVOJOJ KĆERKI?

– Želim joj da bude svoja, a ja ću joj čuvati leđa kao što meni čuvaju moji roditelji. (foto: Instagram Lana Gojak Bajt)

SHARE