[soliloquy id="202"]

 

 

Vedrana Kalac, voditeljica poduzeća za hortikulturu Didi Flora Inženjering, pomaže nam k upoznavanju prirodnog bogatstva Istre. Tako da nas je za početak unijela u svijet biljaka s romantičnim ružmarinom.

 

O ružmarinu često se priča pa evo što nam je sve otkrila Vedrana o toj grmolikoj zimzelenoj biljci.

 

Morska rosa

 

Sam naziv ružmarin proizlazi iz latinskog spoja riječi ‘ros’ i ‘marinus’ što bi se u suštini moglo prevesti kao morska rosa, a i efektivno to je biljka čiji rast pospješuje upravo povjetarac s mora. Što se tiče tla i vode, nije jako zahtjevan, no osjetljiv je na mraz te su za sadnju pogodni osunčane i kamenite površine sa suhom klimom.

 

Uzgojni proces

 

Dva do tri puta godišnje vrši se rezidba koja ne smije biti previše drastična jer bi rez u drvo mogao dovesti do propadanja biljke. Ukoliko ga želite posaditi, radite to s vršnim reznicama duljine od 6 do 8 cm. Tijekom kolovoza stavite ih u kontejnere, a u proljeće oživljene reznice presadite na njegovo trajno mjesto. Kod presadnje nećete imati velikih problema jer ružmarin ne zahtjeva posebnu gnojidbu te je to idealna biljka za ekološki uzgoj.

 

Dekorativni vrtni element

 

Ružmarin je jedan od glavnih dekorativnih elemanata mediteranskih vrtova, te ga često nalazimo posađenog na gredicama ili u cvjetnim terakotnim vazama.  Zbog njegove posebnosti, Grci su ga posvetili božici Afroditi, a danas se on smatra simbolom mudrosti koja osnažuje pamćenje.

 

Romantična grmolika biljka najčešće naraste do 100 cm visine te se proširi do 150 cm širine. Njezini igličasti listovi imaju ugodan i intezivan miris, a kada cvjeta ostavlja najupečatljiviji dojam uz svoje krhke svjetloplave cvjetove.  Cvjetovi se razvijaju na malim petaljkama pri samim krajevima ogranka najčešće od ožujka do svibnja, a ponekad i u rujnu.

 

Listovi su mu vrlo maleni i uski, svega 2 do 3 cm dužine, ali zato vrlo čvrsti i kožasti. Vrlo je zamijetan kontrast boja na listovima. Oni s gornje strane imaju snažnu tamnozelenu boju dok s donje nježnu svijetlobijelu boju.

 

Aromatična biljka

 

Ono što je atraktivno kod ružmarina su upravo ti maleni listići koji se zbog svog ljutog i gorkog okusa koriste za aromatiziranje povrća i mesnog jela.

 

Ružmarin se koristi kao vrtni ukras, kao začin vrlo ukusnih jela, ali i kao lijek.  U današnje doba wellnessa, vrlo atraktivne su kupke od ružmarina zbog svojih antimikrobna svojstva. Potrošači ekoloških proizvoda jako cijene njegov čaj. On potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu. Lončanica ružmarina na radnom stolu može dobro djelovati na poboljšanje vaše koncentracije, a brojna istraživanja ističu kako se s ružmarinom jača mentalna budnost, olakšano je disanje te se osnažuje i pamćenje.

 

SHARE