Klub broji osamdesetak članova podijeljenih u četiri kickboxing grupe i dvije fitness grupe spominje se pod imenom vrhovnog božanstva grčke religije Zeus što označava snagu i moć ovog kluba koji jača svoje tjelesne sposobnosti kako sportski tako i rekreativno u svom prostoru u Vižinadi.

Trener Kickboxing kluba Zeus Dorjano Arman upoznao nas je sa svojim brojnim klubom koji ima čak šest različitih skupina u kojima treniraju djeca predškolskog uzrasta, osnovnoškolci, srednjoškolci, odrasli pa i osobe starije životne dobi.

ZEUS

– Prilikom osmišljavanja naziva kluba htjeli smo da naziv ima svoje značenje, a da istovremeno bude moćno jer se radi o borilačkom sportu. Riječ ZEUS ima svoje značenje i u njemu su početna slova riječi koje za mene opisuju sportski život; zdravlje, edukacija, upornost, sport. Prema grčkoj mitologiji Zeus je vrhovni bog, bog neba i grmljavina, tako da smo s tim nazivom dobili ono što smo htjeli. Već imamo brojna osvojena odličja na raznim natjecanjima, a mislim da je naše najveće postignuće što smo uspjeli okupiti velik broj kako djece tako i odraslih i potaknuti ih da se bave sportom. Natjecateljima pokušavamo omogućiti da se okušaju na što većem broju natjecanja te da time steknu iskustvo, sportsko, ali i ono životno, da znaju pobijediti, ali i dostojno izgubiti. Smatram da se na taj način gradi karakter osobe i stvara odlična baza za suočavanje sa svim životnim izazovima.

KICKBOXING

– Postoji velika zainteresiranost za bavljenje borilačkim sportovima, ali uglavnom u rekreativne svrhe kao antistress terapija. Kickboxing je relativno novi borilački sport u kojem se koriste tehnički elementi boksa, tajlandskog boksa, karatea i taekwondoa. To ga čini vrlo atraktivnim sportom kako u natjecateljskom smislu, tako i za rekreativno bavljenje njime. Ono što je zanimljivo kod natjecateljskog kickboxinga je to da ima sedam disciplina, od čega šest borilačkih i jedna ima glazbenu formu, što je dobro jer discipline prate uzraste tako da se ne može dogoditi da se dijete od 8 godina natječe u zahtjevnoj ringovnoj disciplini. Borilačke discipline u kickboxingu su point fighting, light contact, kick light, full contact, low kick i K1 style. Na svim službenim natjecanjima borci moraju koristiti propisanu zaštitnu opremu, kako bi se mogućnost ozljede svela na minimum. Djeca se mogu početi baviti kickboxingom već kao predškolarci s time da se tada trening programira na način da se s djecom radi više na učenju baznih vježbi kroz razne igre i poligone. Kako djeca rastu tako se u trening uvodi sve više elemenata specifičnih za kickboxing sport. Bavljenjem kickboxinga ravnomjerno se razvija tijelo, kao i sve motoričke i funkcionalne sposobnosti. Također, unapređuje se socijalizacija i gradi karakter. Čak je jedno istraživanje pokazalo da se bavljenjem borilačkim sportovima smanjuje agresivnost

BAZA SVIM SPORTOVA

– Ja sam zaljubljenik u sve borilačke sportove jer smatram da su borilački sportovi, uz atletiku, baza svih sportova. Kickboxing sam zavolio preko tv filmova sa Jean-Claude Van Damme-om, te legendarnih borbi Mirka Filipovića, kao i drugih svjetski poznatih boraca. Kickboxingom sam se ozbiljnije počeo baviti 2004. godine i to u dvorani kickboxing kluba King u Poreču. Trener je i tada, kao i danas, bio Leonardo Komšić koji je, uz to što je vrhunski trener, bio i ostao veliki čovjek i uzor. Imao sam sreću trenirati sa zlatnom generacijom porečkog kickboxinga, među kojima su Igor Jurković, Valentino Venturini, Tomica i Darijan Paladin, Ivica i Stipica Duspara, te Slavko Knežević. Tada nije bio toliki broj natjecanja kao što je to danas tako da sam u svojoj natjecateljskoj karijeri sudjelovao na desetak natjecanja, i to uglavnom na prvenstvima Hrvatske. Natjecao sam se samo u ringovnim disciplinama, low kick i K1 style. Uz nekoliko osvojenih odličja, smatram da se moje najveće postignuće veže uz činjenicu da sam kroz vlastito bavljenje kickboxingom u tolikoj mjeri zavolio taj sport da je postao okosnica i smjer mog privatnog života. Krenuo sam se educirati u tom smjeru, odslušao sam nedavno peti semestar predavanja na Kineziološkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu za stručni studij za izobrazbu trenera vezan uz smjer kickboxinga, te svoje znanje kroz treninge prenosim na druge, u velikoj mjeri na najmlađe.

SHARE