Sve češće se o njemu priča, a još uvijek se o njemu malo zna. Botox je dio naše svakodnevice. Radi se o tretmanu s kojim osoba osvježava i pomlađuje svoj izgled uz pomoć stručnjaka.

Kako bi vam dali točne informacije iz svakidašnje prakse, obratili smo se Manueli Brajković Deković, stomatologinji koja svojim pacijentima omogućava, uz lijep osmijeh, postizanje i mladog izgleda lica s tretmanima botoxa.

U nastavku pročitajte što biste trebali znati o spomenutom proteinu.

BOTOX

– Botox je protein kojeg proizvodi bakterija Clostridium botulinum. U medicini se koristi više od 20 godina za liječenje niza bolesti kao što su cerebralna paraliza, pretjerano znojenje, kronična migrena. Botox blokira vezanje acetilkolina na receptor, to znači da blokira put živčanog impulsa do mišića. Koža koja prekriva te mišiće se zategne i postane glatka a bore se eliminiraju ili ublaže.

APLIKACIJA

– Botox se najčešće koristi za tretiranje bora oko očiju i bora na čelu. Koža se prethodno dobro očisti, dezinficira te se aplicira anestetska krema. Postoje točno određene točke za aplikaciju u mišić kao i propisana doza. Botox ima određeni period djelovanja i ne izaziva nikakve trajne posljedice u organizmu. Duljinu djelovanja botoxa ne možemo predvidjeti.

UČINAK NA LICE

– Nakon tretmana rezultati na licu se vide za 7-10 dana. Botoxom uklanjamo bore na čelu, oko očiju, na nosu, poboljšavamo konture lica, zatežemo kožu na vratu. Uspješno se može tretirati tzv. gummy smile, kad smanjimo vidljivost gingive kod osmijeha. Koža na licu postaje glatka i sjajna, lice izgleda svježe i pomlađeno. Učinak botoxa traje od 4-6 mjeseci. Kada prestaje njegovo djelovanje, sve se vraća u prvobitno stanje bez pogoršanja. Kod pacijenata koji ponavljaju tretmane, vidjivo je poboljšanje stanja tako da se neke bore postepeno mogu u potpunosti izbrisati. Preporuča se aplicirati botox svakih 6 mjeseci, nikako interval između 2 aplikacije ne smije biti kraći od 4 mjeseca.

NAJČEŠĆI PACIJENTI

– Moji najčešći pacijenti su žene između 40 do 50 godina. Sve češće mi se na tretman javljaju muškarci. Većina pacijenata ponavlja tretmane svakih 6 mjeseci ili jednom godišnje, pa su i rezultati vidljivi. Svi želimo dugo živjeti, ali nitko ne želi ostarjeti. Tretmani botoxom su najčešći tretmani u nekirurškoj estetskoj medicini i pacijenti se vrlo lako odluče na njih zbog uspješnih rezultata i vrlo malih nuspojava.

OSOBE NE BI SE SMJELE PODVRGNUTI OVAKVOM TRETMANU

– Botox se ne koristi kod trudnica, kod osoba s bolestima leđne moždine i alergije na botox. Od nuspojava mogu se pojaviti kratkotrajne modrice na mjestu uboda, prolazno crvenilo. Kod tretmana čela može doći do prolaznog spuštanja kapka koje se korigira kapima. Ponekad nam dođu pacijentice u poodmakloj životnoj dobi i očekuju da će jednim tretmanom botoxa izbrisati sve bore i vratiti svoj mladenački izgled. Takvi pacijenti također nisu pogodni za tretman već ih upućujemo estetskom kirurgu koji će predložiti kirurški face lifting.

SHARE