Sjedite, krećete se i radite u zatvorenom prostoru i maštate o moru, suncu i čistom zraku, a kad se pogledate, smatrate da ste zaista još uvijek u dobroj formi. Možda je sad trenutak za promijene. Dakle, svijetu trebaju novi heroji, oni koji čine razliku, oni koji su prisutni upravo u pravo vrijeme na pravom mjestu. U ljetnoj sezoni, hrvatske plaže pune se turistima i ljubiteljima čari morskih užitaka razne životne dobi, i uvijek postoji mogućnost da se nešto što nije trebalo dogodi.

Hrvatski Crveni križ svake godine u sklopu Službe za spašavanje vrši program kojim se osposobljavaju spasioci namijenjen zdravstveno sposobnim osobama starijima od 18 godina koje imaju minimalno srednju stručnu spremu ili su upisane u završni razred srednje škole i mogu isplivati 400 metara u manje od 8 minuta te izroniti 25 metara.

Ervin Karaman, poznat sportskoj publici po uspješnoj karijeri u borilačkim vještinama kao što su kickboxing i tae kwon do, danas je jedan od koordinatora spasioca istarskih plaža. Baš kao i u popularnoj američkoj seriji Baywatch, Ervin uživa u blagodati posla na otvorenom uz čisti zrak pokraj mora, no isto tako spreman je učiniti sve što je potrebno kako bi se osigurao miran boravak plivača i ostalih posjetitelja na plaži te, ukoliko se ukaže potreba, intervenirati kako bi nekome tko se nađe u nevolji spasi život. Upravo smo s njime sagledali kako se spasioci educiraju, kakve predispozicije moraju imati, te zašto je to stvarno lijep posao.

EDUKACIJA

– Spasilac je čovjek koji pruža prvu pomoć do dolaska hitne službe. Mora imati valjanu licencu da bi obavljao posao spasioca. Imamo tečaj za spasioce koji traje sedam dana a provodi ga Hrvatski Crveni križ kako u praktičnom tako i u teorijskom dijelu. Prije tečaja treba prvo proći testiranje koje se provodi u četvrtom mjesecu a sastoji od plivanja 400 m unutar osam minuta, te roniti po dužini bazen 25 m i pokazati svoju tehniku plivanja. Dakle, prilikom tečaja uči se prva pomoć i spasilački dio. Unutar tih sedam dana imaju pismene i teorijske testove, te simulacije mogućih situacija na plaži i na bazenu. Licenca vrijedi dvije godine. Obnova licence traje samo dva dana. Hrvatski Crveni križ publicira uvijek natječaj za testiranje i za tečaj na svojim stranicama, tako isto i koncesionar i turističke firme.

PREDISPOZICIJE

– Spasilac mora imati ipak određene fizičke predispozicije. Dosta njih mislilo je kako je to lakše nego što se čini pa nije uspjelo preplivati tih 400 m. Sreo sam se dosta teških situacija u svom radu. U tim trenucima u meni kao sportašu budi se avanturističke adrenalin, ali po prirodi sam dosta mirne glave i u svakoj dosadašnjoj situaciji postupio sam tako treba. Već neko vrijeme radim kao koordinator spasioca Arene Hospitality Group Arena. Prilikom svake intervencije vodim spasioce u njihovom radu. Oni me obavijeste o situaciji i onda ja silazim na te intervencije, a ako nisam u mogućnosti izaći na svaku onda organiziram proceduru spašavanja. Bilo je i situacija kada smo morali intervenirati istodobno pri više od dviju situacija, ali to je stvarno rijetkost. Statistički je pokazano kako se na području gdje se dogodila neka intervencija neko vrijeme ne događaju slučajevi gdje je potrebna nekakva intervencija.

POSAO NA ČISTOM ZRAKU

– Najljepši dio tog posla je to što smo upravo na zraku pored mora, nismo zatvoreni u nekoj kancelariji, ništa nije monotono. Uvijek se neka akcija događa, pomažete li kolegi na ležaljkama ili ste u šetnji ili je neka intervencija u pitanju. Ima stvarno lijepih momenata gdje spasioci moraju biti uvijek pribrani i svjesni svega što se događa u tom trenutku, te spremni na loše situacije. Bilo je onih koji to jednostavno nisu mogli prihvatiti sve što je u opisu posla i nastaviti. Ovaj posao svakako nije za svakoga. Spasioci moraju biti stvarno spremni psihički i fizički da će tijekom rada vidjeti podosta teške situacije.

https://www.youtube.com/watch?v=v7F6Yci5B9M
SHARE