More je vječna inspiracija umjetničkih duša, te kontinuirani izazov sportaša. More omogućuje opuštanje i odmor, ali i mogućnost napredovanja kako u fizičkom tako i mentalnom pogledu jer kad zaronimo pred nama je sasvim drugačiji svijet ispunjen prirodnim bogatstvima, ali i raznim strujama. Kako bismo postali vješti u istraživanju morskih tajni, ali i samih sebe, moramo se naučiti roniti. Kasnije nam to može postati rekreacija za ugodnu relaksaciju ili sportska aktivnost ispunjena adrenalinom. Voditeljica i trenerica medulinskog ronilačko-sportskog kluba Mladost Lea Ikić Čupev predstavila nam je par crtica o radu kluba, o svojim postignućima, ali i promjenama koje su s vremenom dogodile i pogodovale postizanju uspješnih rezultata.

OD PLIVANJA DO RONJENJA

– Od malena sam u sportu s plivanjem. Trenirala sam u Puli, kasnije osam godina u Zagrebu. Putem plivanja započela sam ronjenje pošto mi je cijela obitelj u ronjenju. Ovaj sport mi se jako svidio, posebice podvodna orijentacija. Nakon nekoliko godina truda i konstantnog rada, postigla sam drugo mjesto na svjetskom prvenstvu 2013. u podvodnoj orijentaciji, te godine sam proglašena kao najbolja sportašica Istarske županije. Ne smatram da sam išta žrtvovala radi toga jer mi ronjenje čini čisto zadovoljstvo. Treninzi i općenito sport su mi uvijek na prvom mjestu.

OPUŠTANJE I ADRENALIN

– Ronjenje može biti užitak samo po sebi, a može biti i sport. Rekreativno ronjenje pruža opuštanje, doslovno odmor od uobičajene svakodnevice. Sportsko bavljenje ronjenjem podiže adrenalin. Iako sada više nisam aktivna kao prije, ali radeći s djecom, proživljavam s njima zanimljive trenutke priprema i natjecanja.

PROMJENE

– Ronilačko sportski klub Mladost Medulin bavi se ronilačkim sportovima. Od mnoštva ronilačkim sportova, mi se bavimo plivanjem perajama, brzinskim ronjenjem, daljinskim plivanjem perajama i podvodnom orijentacijom. Klub je aktivan od 1977. godine, kao jedan od prvih klubova općine Medulin, a ja sam se pridružila klubu 2004. godine. Tada nismo imali još bazen za konkretno treniranje, koristili smo bazen lokalnih hotela, te ponekad smo odlazili i do Rovinja na bazen kako bi odradili trening, ali sad kada se otvorio bazen u Puli sve se promijenilo na bolje. S tim promjenama imamo i znatno bolje rezultate, što u vremenima što u osvojenim medaljama i priznanjima. Mi smo svi jedan veliki tim. Veseli nas što imamo sve veći broj djece, a u jedno su i uvjeti rada sve bolji. Ne bavimo se isključivo ronjenjem. Vrlo nam je bitno da možemo djecu naučiti plivati. Počinjemo s obukom neplivača kojima smo omogućili školu plivanja te postepeno nastavljamo dalje k ronjenjem. Zajedno sa suprugom radim na programu za vrtićima Medulina što financira Općina Medulin vezan za obuku neplivača kroz tri mjeseca prije odlaska u školu u sklopu vrtićkih aktivnosti. Zadovoljni smo rezultatima jer većina djece kroz taj program propliva.

SHARE