Kad se male ruke slože, sve se može, a kad se optimistični atletičari okupe, veliki rezultati se nakupe. Upravo je to slučaj Atletskog kluba Medulin, klub koji osim sporta podržava i velike humanitarne akcije kao što je Humanitarna utrka udruge Gea Pogledom do osmijeha.

Praćeni od medija, osnivači kluba i članovi potaknuli su i druge na akciju te se proširio mentalitet zdravih fizičkih navika. Kako je osnovan jedan od najjačih atletskih klubova u Istri, koji je rezultat desetogodišnjeg ulaganja te kad bi i zašto bi se djeca trebala baviti atletikom ispričao nam je Elvis Peršić, jedan od osnivača Atletskog kluba Medulin.

OSNIVANJE KLUBA

– Atletski klub Medulin osnovan je na inicijativu skupine prijatelja, bivši atletičari AK Istra. Osjetili smo potrebu da napravimo nešto u novoj sredini kao što je to za nas bio Medulin te da se time atletski sport proširi i na manja mjesta što se s učestalim radom prikazalo i uspješnim. Iz jedne male igraonice razvili smo klub koji se natječe na državnim projektima, vodeći je na županijskim natjecanjima u Istarskoj županiji i najbrojniji na svim regionalnim natjecanjima.

REZULTAT DESETOGODIŠNJEG ULAGANJA

– Prije deset godina započeli smo s manjim skupinama Atletske škole i Atletskog vrtića u kojima su bila uključena djeca od 5 do 10 godina. Danas sveukupno uključeno je otprilike 150 djece. Polaznici naše Atletske škole nalaze se u natjecateljskim skupinama, odnosno mlađi kadeti i kadetkinje, te pioniri. Trenutno smo jedan od dobrih klubova u Hrvatskoj i jedan od najboljih klubova u Istri. Što se tiče rada s mlađim uzrastima, natjecateljskog kadra još uvijek nemamo, ali kroz koju godinu naši kadeti i kadetkinje prelaze u juniore. Kad smo osnovali klub, nismo htjeli uzimati atletičare iz drugih klubova jer smo htjeli sami osposobiti mlade sportaše i okrenuli smo se priči u kojoj se vodi atletičara od nule do sportskih rezultata. Ove godine smo ukupno drugi od deset klubova koji se natječu u Kvarnerskoj ligi, odnosno ligi u kojoj sudjeluju Istarska i Primorska-goranska županija. Liga se odvija kroz sedam kola. Prošle godine bili smo dobri, a ove godine mogu reći da smo odlični, ispred nas je samo AK Kvarner koji broji skoro 1000 članova. Smatramo da je to veliki uspjeh i pokazatelj rada s mlađim uzrastima.

DJECA I ATLETIKA

– Djeci je dobro da se bave općenito sportom. Dobro je da se bave atletikom jer je atletika kraljica sportova. Postoje 20 disciplina, od šprinta do skokova. U atletici se svako može pronaći, bez obzira na građu i konstituciju tijela. Atletika kao bazični sport uvijek daje mogućnost napredovanja i boljeg ulaska u neki drugi sport kao što su to loptački sportovi, nogomet, rukomet, košarka i odbojka. Dijete u ranoj dobi ne može niti prihvatiti loptu niti drugi rekvizit kao teret. Dijete koje se bavi atletikom od pete do dvanaeste godine razvija motoričku predispoziciju zahvaljujući s kojom može se lakše uključiti u neki drugi sport. S atletikom se dijete može početi baviti od pete godine. Tada uključujemo u atletsku igraonicu namijenjenu predškolcima i prvašićima. Mlađu djecu u principu ne upisujemo, osim ako se radi o ekstra razvijenom djetetu koji može pratiti trening. Moglo bi se reći da fizička komponenta nije toliko bitna koliko je to psihička. Najvažnije je da dijete ima koncentraciju s kojom će pratiti vježbu.

https://www.youtube.com/watch?v=P6cLDvR6GLw
SHARE