Reading Education Assistance Dogs® je program edukacije namijenjen terapijskim psima, voditeljima tih pasa te stručnom timu koji je uključen u te aktivnosti.

Program je volonterske naravi, a provodi se putem Udruge za Pet therapy Indeficienter Vinkuran u knjižnicama I školama na području Pule, Rijeke, Šibenika i Zagreba putem projekta “Čitaj (o) psu”.

U sklopu spomenutog programa, djeca predškolskog i školskog uzrasta podvrgnuta su skupu edukativnih i terapijskih aktivnosti s kojima se želi funkcionalno uključivati kućne ljubimce kroz emocionalne, kognitivne I socijalne procese.

Program se od 2014. provodi u knjižnicama Osnovne škole Monte Zaro, Osnovne škole Fažana, Osnovne škole Vidikovac i Osnovne škole Vodnjan. U 2015. godini, rad se proširio s Osnovnom školom Vladimira Nazora i Gradskom knjižnicom u Pazinu te s Gradskom knjižnicom Poreč.

Aleš Furlan dao nam je nekoliko indikacija o programu kojim se potiče čitanje uz psa, te koliko je za djecu bitno opuštanje uz životinje.

ČITANJE UZ PSA

– Pas je prije svega motivator. Djeca često osjećaju svojevrsnu odbojnost prema čitanju, a razlog tome je strah pred javnim nastupom. Kroz program R.E.A.D.® dokazano je da su upravo psi, ali i ostali kućni ljubimci, savršeno društvo za čitanje, jer slušaju s pažnjom, ne osuđuju, ne podsmjehuju se i ne kritiziraju. Psi su poput sigurnog utočišta i sigurnog polazišta, oni ne ispravljaju i ne remete mir, štoviše stvara se vrlo pozitivna radna atmosfera, a čitanje postaje zabavno. Terapijski psi nadahnjuju, opuštaju, motiviraju, pouzdani su, pozivaju na milovanje i dodirivanje. U njihovom društvu je čitanje uzbudljivo i jedinstveno. Što je čitanje zabavnije i opuštajuće, to je veći interes djeteta za ovu aktivnost. U dinamičnom i brzom svijetu u kojem nedostaje dobre komunikacije upravo nas životinje mogu podučiti već davno zaboravljenim vrlinama: strpljenju i slušanju.

Pas uistinu ne može čitati, ali je izvrstan slušatelj koji razumije boju glasa, ton i emociju. Osim toga je i veliki prijatelj kojemu dijete vjeruje, osjeća se sigurno. Pri milovanju psa, dijete se opušta te biva nadahnuto čitanjem, bez emocionalnih komplikacija ljudskog dodira.

SPECIFIČNOST R.E.A.D. – ČITAJ (O) PSU PROGRAMA

– Odvija se na podu kako bi se djeca osjećala što udobnije i opuštenije, ali i bliže objektu čitanja tj. psu. Susret traje 45 minuta do sat vremena. Knjige koje će se čitati unaprijed odabire stručni suradnik ustanove sukladno uzrastu sudionika u aktivnosti, odnosno koje su primjerene djeci s poremećajem poput disleksije, disgrafije i slične teškoće u čitanju, pisanju, ali i učenju. Često, djeca koja tek uče čitati imaju loše rezultate, ne zato što nisu u stanju čitati, već iz razloga što se uznemire, osjete nelagodu, brinu o tomu hoće li pogriješiti, ponekad namjerno izazovu neugodnu situaciju te kombinacija tih osjećanja onemogućavaju koncentraciju i usredotočenost na čitanje. Međutim, u trenutku kada dijete čita psu, ono se opusti od prvog trenutka, ne osjećaju neugodu niti nervozu i može se koncentrirati na čitanje. Često dijete koje čita mazi psa, a upravo ova jednostavna gesta dovodi do opuštanja, smanjuje krvni tlak i broj otkucaja srca. I prije negoli se osvijesti, dijete se u potpunosti usredotočuje na čitanje.

OPUŠTANJE UZ ŽIVOTINJE

– Dodirivanje životinje uvelike pridonosi opuštanju, smanjenju stresa, dogradnju fizičkom, emocionalnom i funkcionalnom stanju, poticanju emocionalnog izražavanja, smanjenju osjećaja izolacije i usamljenosti, i drugih emocionalnih odricanja. Empatički doživljaj je osnovni motivacijski činitelj koji djeluje na ponašanje.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.