Kažu da je jedrenje muški sport jer iziskuje jaku snagu i vladanje prostornim okolnostima. No, Mare Milić svojim je rezultatima potvrdila kako i žene mogu u jedrenju ostvariti veliki uspjeh.

Popričali smo s mladom jedriličarkom nakon što je ove godine u Grčkoj zauzela četvrto mjesto na Europskom prvenstvu za klasu Laser 4.7.

OBITELJ POVEZANA S MOREM

– Počela sam trenirati sa svojih 8 godina. Treneri su tada dolazili u osnovne škole i dijelili letke onima koji su se htjeli pridružiti školi jedrenja. Moja je obitelj oduvijek na moru i preko tate povezani smo s brodovima pa sam htjela probati i to. Nakon što smo odradili konkretne treninge počeli smo odlaziti na natjecanja i tamo smo se nekako naučili odvajati od roditelja i svega. Postalo mi je zaista važno da se mogu negdje opustiti. Najjači uspjeh bio mi je ove godine kada sam ostvarila četvrto mjesto na Europskom prvenstvu, a najdraži mi je bio 2012. godine kada sam pobijedila na državnom jer smo tada imali laganu krizu kako nam je glavni trener otišao iz kluba i stigao je novi kojeg nismo poznavali, ali ipak sam se na natjecanju uspjela opustiti i pojednostaviti sve što ću napraviti taj dan.

SLOBODA ODLUČIVANJA

– Imam osjećaj da kad izađem na more sve ostalo nestaje i mogu se skroz opustiti i uživati u radu s valovima. Prilikom jedrenja, nema nikog tko će mi govoriti što moram raditi već imam tu slobodu odlučivanja što ću raditi u svakom danu i svakom polju.

JAKA KONDICIJSKA SPREMA I SNAGA

– Teška strana cijele priče je da sve te pripreme uzimaju dosta vremena. Treninge odrađujemo subotom i nedjeljom, a uz njih imam i svoje kondicijske treninge tri puta tjedno i tu su i mnogobrojna natjecanja pa se treba jako dobro organizirati jer moram i učenje uklopiti uz sav taj sportski program. Što dolazim starija, to su mi bitniji kondicijski treninzi jer dolazim u jaču klasu, posebice sad kad prelazim u olimpijsku klasu za žene. U tome imam veliku podršku svog trenera Vedrana Vrusa. On je bio taj koji me je gurao naprijed. Bitno mi je da imam kondicijsku spremu i dovoljnu spremu snage jer kad smo na moru, može se dogoditi da budemo tamo i po pet sati.

ŽENE U JEDRENJU

– Jedrenje je dosta težak sport jer zbog vjetra postoji veliki napor, a uz to treba imati razvijeni visoki stupanj koncentracije. Neki ga smatraju muškim sportom jer su muškarci jači i bolje građeni te mogu duže i bolje izdržati taj napor i pritisak. Unatoč tome, ima i odličnih rezultata kod žena jer se ponekad žene više potrude i posvete kako bi izašao na vidjelo taj njihov određeni talent.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.