Cabernet Sauvignon s potpisom Poletti ima velik broj međunarodnih priznanja. Kako i u sportu pa i kulturi, tako i u proizvodnji, konkurirati na domaćem, regionalnom ili nacionalnom, terenu ima svoje drage prednosti, no, konkurirati na međunarodnom ocjenjivanju ima ipak jednu jaču težinu, kao što nam je to potvrdio Peter-Piero Poletti prilikom izlaganja na Vinistri.

Popričali smo sa stručnjakom i proizvođačem vrhunskih vina, među kojima doimao nas je muškat ruža- Rossella, te otkrili značaj Vinistre za istarske vinare.

BOCA MALVAZIJE IZ 1994.

– Vina Poletti su najbolja vina. Na ovogodišnjem susretu s profesionalcima u Parentiumu, donio sam bocu malvazije iz 1994. godine, kada se održala druga Vinistra. Otvorili smo ju zajedno i bila još uvijek fenomenalna. To je bilo moje prvo komercijalno vino, a imam kod sebe i svoja starija vina u boci. Srebrne medalje koje sam dobio kod te prve Vinistre bile su prekretnica za usmjeriti za nastavak proizvodnje. Kad radiš na jednom proizvodu, imaš uvijek problem hoće li ljudi prepoznati taj proizvod.

Danas svi koji kreću s proizvodnjom, imaju već definiranoj stazi. Znaju da ako imaš dobro vino da ćeš ga sigurno prodati, ali kad smo mi počinjali, onda je bilo samo trnje oko nas bez ikakvog prolaza. Morali smo si sami napraviti prolaz i ubjeđivati ljude da je dobro ono što mi radi. To je bila najmukotrpnija stvar u ovom poslu, odnosno da se konzumenta nauči, da u biti radimo nešto drugačije jer ono što se prije radilo u Istri, nije bilo kako treba. Govorilo se u to doba: „Istrijani su dobri vinogradari, a loši vinari.”. Jednostavno se tada nije znalo napraviti tako dobar proizvod kao što ga imamo danas, te se tada za njega postizala vrlo niska cijena. To su bili ti počeci. Vinistra je u svemu tome, zajedno s politikom, odigrala veliku ulogu. Istarska Županija je Vinistru ustrojila, stavila prve predsjednike i poticala daljnji razvoj. Moramo priznati da je politika imala veliku ulogu u svemu tome.

Nismo imali velikog znanja u tim počecima već samo veliku volju. Ono što smo znali poteklo je od tradicije jer smo svi, više-manje, potekli iz jedne od obitelji koje su se time bavile. Nismo imali nepoznanice, ali neke stvari bile su drugačije i te stvari morali smo primijeniti. Imaš proizvod i moraš imati svog konzumenta, odnosno osobu koja će ti to kupiti. Nismo radili vino kako bi si ga sami popili već su se tu radila vina za prodaju i zato je potrebno da cijeli sustav funkcionira i usmjerava u ono što je danas Vinistra. Naša udruga vinara i vinogradara je najjača u cijeloj Hrvatskoj. Postigli smo da je malvazija najpoznatije i najviše konzumirano bijelo vino u Hrvatskoj.

MALVAZIJA

– Malvazija je jedan dobar pokazatelj tko je kakav vinar. Svi radimo malvaziju. S njom smo svi u konkurenciji za razliku od drugih vina, kao što su muškat, teran, cabernet i chardonnay. Malvaziju rade baš svi, a s njom se dobivaju i pjenušci, slađa vina, polusuha, macerirana, pa biološka. Od malvazije se radi baš sve i to je vino pogodno za x stvari.

MEĐUNARODNO PRIZNANJE ZA CABERNET SAUVIGNON

– Kad dobiješ dobru ocjenu na međunarodnom ocjenjivanju, onda je malo veća težina te nagrade. Ovdje se konkuriramo jedni s drugima dok vani se konkuriraš s cijelim svijetom i to ti pokazuje koja je tvoja snaga i kvaliteta.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)