Dio istarske sportske kulture je Štriga, odnosno rogaine utrka koji se ove godine po prvi puta organizira u Žminju, ali i u Hrvatskoj. Cijeli pokrete je započet u Istri 2006. godine kada se održala prva manifestacija Long Walk Day pod organizacijom labinskog planinarskog društva Skitači, odnosno planinarski pohod od Brseča do Skitače od oko 38 km. Zatim su avanturisti došli do ideje kako bi taj pohod trebalo pretrčati te je započeo treking pokret u Istri i potaknuo daljnji rast rekreativnih aktivnosti kako nam objašnjava Alen Paliska, direktor utrke 100 milja Istre i tajnik Sportsko rekreativnog kluba”Alba”.

Uz Alena, otkrili smo kako je Štriga dobila ime, što je u biti rogaine te kakav je značaj rekreativnog sporta u svakodnevnom životu. Nećemo duljiti, puštamo vas u nastavku s odgovorima Alena Paliska.

ZAŠTO IME ŠTRIGA?

– Htjeli smo neko upečatljivo, autohtono ime koje se nije koristilo na drugim utrkama. Inače se rogaine utrke održavaju na 12 ili 24 sata, budući da se jedan veliki dio takvih utrka odvija noću, prvo što nam je palo na pamet su štrige. Osim toga, ideja Štrige je da se svake godine održava na drugom mjestu u središnjoj Istri, željeli smo zadržati ime iz dijalekta, istarski štih
OD TREKINGA DO ŠTRIGE

– Rogaine je vrlo popularan u nekim zemljama svijeta, prvenstveno u Australiji, na Baltiku i Španjolskoj i do ideje je došlo kroz razvoj trekinga na području Hrvatske, prvenstveno Istre. U nedostatku pravih karata za orijentacijska natjecanja, onemogućen je razvoj orijentacijskog trčanja i jedini logičan korak u smjeru razvoja tog sporta je bio malo modificirati treking.

Treking je u Hrvatskoj jako popularan i na godišnjoj razini se tom vrstom rekreacije bavi oko 5000 natjecatelja. Međutim, treking je individualni sport i ima dosta opuštena pravila. Rogaine je u stvari nadograđeni treking, postavljen u neki regulatorni okvir. Radi se o timskoj utrci, tim se sastoji od dva člana, a timovi mogu izabrati da li će se natjecati u klasičnom on-foot rogaine-u ili u MTB rogainu (brdskim biciklima). Timovi imaju maksimalno 6 sati vremena da pronađu čim više kontrolnih točaka koje su postavljene na terenu površine cca 150 kvadratnih kilometara. Svaka kontrolna točka, ovisno o udaljenosti od starta i orijentacijskoj zahtjevnosti nosi određeni broj bodova te je vrlo važna strategija obilaska kontrolnih točaka. I upravo je zato rogaine, kao uostalom i orijentacijsko trčanje, pogodan za sve uzraste. Istra je i inače pravi mali raj za outdoor aktivnosti, a pogotovo je pogodna upravo za treking, rogaine i orijentacijsko trčanje.

ZNAČAJ REKREATIVNOG SPORTA

Iz osobne perspektive kao nekoga tko se zadnjih 30 godina bavi sportom, rekreativni sport je sport u kojem do izražaja dolaze prave vrijednosti samog sporta. Pogotovo je bitan boravak u prirodi jer u ovom našem sjedilačkom načinu života moramo pronaći neki izlaz, avanturu da opet shvatimo da smo živi. Znači li to da ćemo se gubiti u šumi ili smočiti se na kiši, nije bitno. Bitno je da nismo na kauču ili još gore u trgovačkim lancima. Sa psihološke strane, svaka ovakva aktivnost je opuštanje i odmor. Osim što sam boravak u prirodi djeluje blagotvorno, tijekom aktivnosti nam je aktivno uključen mozak i oko sebe zapažamo nevjerojatno puno detalja koje u svakodnevici uopće ne primjećujemo. Ovakve aktivnosti svakako imaju i edukativan karakter jer je za uspješno svladavanje utrke potrebno koristiti zemljovid i kompas. Nažalost, u današnje vrijeme sve se manje ljudi zna služiti kartom i kompasom, a upravo je to jedna od naših temeljinh zadaća, da ljude podsjetimo na boravak i zabavu van kontroliranih uvjeta. (foto: Dejan Hren)

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.