Od dalekog Japana pa sve do Pule stigao je Judo još davnih dana. Danas je to borilačka vještina u kojoj se mnogi iskušaju, no samo najuporniji ostanu. To je vještina gdje osoba mora biti jaka psihički i fizički u direktnom konfrontu s protivnikom.

Član judo kluba Istarski borac Dominik Družeta je ove godine osvojio broncu na Europskom seniorskom prvenstvu u Varšavi nastupivši u kategoriji do 81 kilograma.

Budući da znamo da je za takvo ostvarenje potrebna dugotrajna priprema, pitali smo direktno Dominika kakvo je njegovo koračanje u svijetu Juda.

RANI POČETAK

– Počeo sam u biti trenirati sa svojih četiriju godina, a ono što može smatrati ozbiljnim treningom to je od moje dvanaeste godine kada sam počeo svaki dan odrađivati treninge za judo. Od sedmog razreda osnove, odlazio bi ujutro s ocem odrađivati treninge prije škole, a nakon prvog srednjeg počeo sam aktivno trenirati dva puta dnevno.

TAKTIKA NADMUDRIVANJA

– Meni je u judo zanimljiva ta borba koja se vodi s drugima. To je kontakt s taktikom, tko će koga nadmudriti. Psihologiju koju sam naučio s godinama najviše primjenjujem na sebi nego na drugima. U judo nema nikakve komunikacije s protivnikom prije borbe za razliku od MMA gdje se protivnici imaju priliku upoznati tijekom konferencija. Psihologija mi najviše treba da sebe pripremim prije borbe.

PRIPREMA PRIJE BORBE

– Prije borbe, ujutro normalno doručkujem i spremim stvari pa sa službenim busom odemo u dvoranu. Odmah odradim zagrijavanje i odem na tribine čekajući svoj red. Promatram borbe i kad je neka peta borba prije moje, spustim se lagano dolje da se malo još pripremim i onda stavljam svoj kimono i sve počinje.

KIMONO

– Kimono je alat bez kojeg nema juda. Volim ga obući jer imam odmah osjećaj kako slijedi trening. Imam ga na sebi gotovo svaki dan.

OLIMPIJSKE IGRE U VIDU

– Sportska karijera ne traje zauvijek. To mi je jedan period pri kojem mogu napredovati na sebi i na svom pouzdanju kako bi se bolje mogao suočiti s ljudima. 2020. godine su Olimpijske igre i odlazak na njih smatram svojim dugoročnim ciljem. To je vrlo brzo, ali imam dovoljno vremena za treniranje i pripreme.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)