Koliko je vaš osmijeh označio ishod važnog razgovora? Pridajete li dovoljno pažnje svom osmijehu? O važnosti osmijeha u našem privatnom ali i poslovnom okruženju podsjetio nas je Ivan Ćatović, specijalist Implatno-protetskog centra Dr. Ćatović.

PRVO OSMIJEH

– Što osobe prvo primijete kada nekoga upoznaju? Osmijeh zauzima prvo mjesto sa vodećih 47%, oči su na drugom mjestu sa 31%, dok miris, odjeća i frizura dijele preostalih 22%. Osim što predstavlja snažnu i simboličnu ekspresiju, pozitivno utiče na vaše zdravlje, smanjuje razinu stresa, osobu može učiniti atraktivnijom te, vjerovali ili ne osmijeh, dokazano može uzrokovati sreću.

PSIHOLOŠKI PROBLEM

– Zašto se ljudi ne smiju češće? Možda je jedan od razloga taj da se osobi ne sviđa izgled svojih zuba ( pokvareni zubi, nedostatak zuba, razmaci između zuba, zbijenost zuba i sl.) te se prilikom osmijeha usta pokrivaju rukom ili se dobro naučenom tehnikom osoba smije ne pokazujući zube. Iako neprivlačan osmijeh ne predstavlja dentalni problem i ne zahtjeva obaveznu dentalnu terapiju, predstavlja psihološki problem velikom postotku današnje populacije. Većina osoba s takvim problemom je bar jednom razmišljala o tretmanu kojim bi mogli učiniti svoj osmijeh zdravijim i privlačnijim, ali se zbog straha od stomatologa, straha od brušenja zuba ili straha od nepredvidljivosti budućeg izgleda zuba uvijek predomisle te odustanu od terapije.

POMOĆ SUVREMENE TEHNIKE

– Danas je uz modernu tehnologiju i suvremene tehnike rada moguće na brz, bezbolan i minimalno invazivan način poboljšati estetiku osmijeha, ponajprije zuba. Kada govorimo o estetskoj rehabilitaciji zuba, najčešće se spominju ljuskice. Uz dobro poznate keramičke ljuskice, sve se češće koriste i kompozitne ljuskice. Kompozitne ljuskice izrađuju se od materijala koji se koristi za izradu plombi, međutim estetska svojstva ovih materijala su poboljšana. Za razliku od keramičkih ljuskica, gdje je često potrebno brušenje zuba, iako jako minimalno, kompozitne ljuskice se mogu izraditi na zubima bez preparacije. Protokol podrazumijeva kemijsku obradu površine cakline te izradu kompozitne ljuskice injekcijskom tehnikom.

Terapija započinje inicijalnim pregledom te prikupljanjem foto i video dokumentacije, kao i intraoralnim skeniranjem trenutnog stanja. Zatim se uz Digital Smile Design protokol analizira odnos cijelog lica u korelaciji sa zubima i karakterom osobe, te se izabire dizajn budućih zuba koji se najviše uklapa u harmoniju cijelog lica. Oblici zuba koji se koriste za buduće ljuskice su virtualne forme prirodno lijepih zuba koje je moguće vjerodostojno kopirati uz specijalizirane uređaje. Nakon što se odabrao idealan oblik zuba, pacijentu se putem simulacije demonstrira budući osmijeh. Dizajn i oblik pojedinog zuba moguće je mijenjati dokle god se ne postigne željeni rezultat i to sve digitalnim putem, bez ikakvog rada u ustima pacijenta.

Nakon što je pacijent u konzultaciji sa stomatologom potvrdio željeni izgled budućeg osmijeha kreće se u realizaciju virtualnog dizajna s realnim ljuskicama. Cjelokupni tretman sastoji se od dvije posjete, ne zahtjeva davanje anestezije, nije potrebno brušenje zuba i predstavlja minimalno invazivni tretman s ciljem očuvanja i zaštite postojećeg stanja zuba.

KOMPOZITNE LJUSKICE

– Za razliku od keramičkih ljuskica, kompozitne ljuskice jeftinije su i ne zahtijevaju dugotrajne zahvate, međutim s obzirom da se radi o materijalu koji s godinama postepeno gubi svoja fizička svojstva, nakon par godina ljuskice izgube inicijalni sjaj i svjetlinu te ih je potrebno ispolirati te su također manje otporne na lom uspoređujući ih sa keramičkim. S obzirom da predstavljaju minimalno invazivan tretman, brzu i predvidivu izradu postaju sve popularniji način estetske rehabilitacije osmijeha. Kao i svaki dentalni tretman imaju svoje indikacije i kontraindikacije. Kako bi uspjeh bio što dugotrajniji, potrebno je napraviti kvalitetnu analizu i adekvatan plan terapije prije započinjanja s ovakvim načinom estetske rehabilitacije.

SHARE