Jeste li otkrili spisatelja u sebi? Koliko često prepričavate knjige, filmove ili epizode televizijski serija koji su vas na neki način impresionirali? Marilena Dužman je svoju spisateljsku karijeru započela upravo prepričavanjem knjiga koje je pročitala, te potaknuta dojmom prijateljice napisala je opsežne zanimljive romane „Slobodan pad”, „Opsijadan”, „Razgovori s ginekologom”, „Mrtav, a gladan”, „Gdje mi je psihijatrica”, „Skriveno srce” te nedavno „Haker” koje svakako vrijedi pročitati.

Upoznavši Marilenu, otkrili smo kako se radi o otvorenoj i toploj osobi koja svoj talent kreativnog pismenog stvaranja radi sa strašću i veseljem, a svaki svoj roman obogaćuje s verbalnim začinima koje vrijedi pročitati.

OD PRIPOVIJEDANJA DO PISANJA

– Sa suprugom imam tvrtku koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a ljeti ugošćujem dvadesetak turista u naša četiri apartmana. Počela sam pisati sasvim slučajno nakon što sam prijateljici prepričavala pročitanu knjigu, a ona mi rekla: „Kad tako puno čitaš, zašto i sama nešto ne napišeš!”. Tako je sve krenulo…

RECEPT ZA DOBAR ROMAN

– Kako bi se roman prepoznao, on treba imati dobru priču, likove, odličan zaplet, još bolji rasplet. U ljubavnim romanima ne škodi da ima i malo seksa, ali i dozu humora. Sve je to uzaludno ako se roman ne prodaje, a prodavat će se jedino ako se za autora čulo. Stoga i marketing ima veliku ulogu.

PUNO ISTRAŽIVANJA

– Zapravo nimalo ne odajem sebe u romanima. Moji se likovi bave svim i svačim, zbog čega sam primorana puno istraživati, ali niti jedan lik nema mene, moje osobine, karakter ili moje probleme. Od svega se toga želim odmaknuti, ne još i u romanima pisati o sebi.

ZABAVA KAO CILJ

– Pišem za dušu, a kako sam sad izdala već sedam romana, od samih početaka imam otvorenu izdavačku djelatnost, tako da je ovo jedan mali posao. Cilj mi je zabaviti ljude, ali najveći mi je gušt potaknuti nekoga na čitanje. Vrlo sam sretna kad dobijem pozitivne reakcije čitateljica, ali još sam ponosnija kada neki moj roman nekome otvori horizonte koje do tada nije vidio.

HAKER

– Haker je jedna ljubavna priča o mladiću koji zbog ilegalnih radnji umjesto kazne zatvora dobije društveno koristan rad koji podrazumijeva biti videći pratitelj nepoznatoj slijepoj osobi. S druge strane imamo glavnu junakinju koja u svojoj udruzi slijepih i slabovidnih odluči biti ta koja će kažnjenika dobiti kao videćeg pratitelja. Zašto? Zato jer sama piše kriminalistički roman i misli kako će joj ovakvo iskustvo pomoći u pisanju. Odmah se rodi privlačnost koja ih oboje iznenadi, ali tu postoji i moralna granica koju djevojka ne želi prijeći. Ona ne želi svjesno ući u vezu s kažnjenikom. Moram priznati da je većina čitateljica oduševljena romanom, a mnoge mi šalju poruke kako im je postao favorit.

SHARE