Duo Magnolija u Istri je svima više ili manje poznati, ali ono o čemu ćemo pričati s našom Vedranom Kalac, voditeljicom poduzeća za hortikulturu Didi Flora Inženjering, nije vezanu uz glazbu već uz ambijent.

Kako nam spominje Vedrana, u rod magnolija ubraja se čak 125 vrsta listopadnih i trajnozelenih drveća i grmova koji se danas uzgajaju u svim krajevima svijeta zbog svojih prekrasnih cvjetova.

Cvjetovi su pojedinačni, mirisni i obično uspravni, ali variraju po obliku. Procvatu prije nego što se pojave listovi. Mogu biti potpuno bijeli, rozo ili ljubičasto zahuknuti, rozi, purpurni, kremžuti, zelenožuti, zelenkasti, svijetlo do srednje žuti.

Plodovi imaju crveni omotač oko sjemenki te su izgledom vrlo privlačni u jesen.

Magnolije se mogu saditi pojedinačno kao soliterne biljke usred travnjaka, a rastu u vlažnoj zemlji s mnogo humusa. One mogu biti vrlo otporne na hladnoću, ali i vrlo osjetljive. Osjetljive vrste mogu se uzgajati u hladnim ili temperiranim staklenicima.

Prigodno je u rano proljeće staviti oko biljke sloj malča sastavljenog od gnojiva i listovače, posebice ako biljka raste na sušnom tlu.

Orezivanje se vrši pri kraju zime ili u rano proljeće. Orezuju se samo suhe grane ili one koje kvare cjelokupni izgled biljke. Razmnožavanje vrši se margotiranjem ili povaljenicama, pomoću zelenih reznica ili poluodrvenjelim reznicama.

MAGNOLIJA X SOULANGIANA

Kod nas je to jedna od omiljenih vrsta.

Svojim rastom može doseći visinu od 6 do 7 metara te promjer od 15 centimetara, a svojim cvjetovima, različitih oblika, veličine pa i vremena cvjetanja, privlači pažnju slučajnih promatrača.

ZVJEZDASTA MAGNOLIJA

To je vrsta koja raste kao grm te je najprikladnija je za male vrtove. Potrebno ju je zaštititi od mraza te ju je stoga najbolje saditi na zapadno orijentiranim pozicijama. Voli sunčane položaje, ali podnosi i polusjenu. Ne treba izvoditi duboku sadnju te se njeno orezivanje ne preporuča jer bi tada izgubila formu, a i teško zarasta. Uz to, loše podnosi i presađivanje.

MAGNOLIA SINENSIS

Radi se o idealnoj listopadnoj vrsti s mirisnim cvjetovima koja cvate početkom ljeta. Magnolia sinensis voli polusjenu, a može podnijeti i do -15 stupnjeva.

MAGNOLIA SIEBOLDI

Magnolia sieboldi je vrsta koja cvate ljeti, a godi joj i sunce i polusjena. Može opstati

do temperature od – 20 stupnjeva.

MAGNOLIJA KOBUS

Kobus cvate prije listanja, u ožujku ili travnju s malim bijelim cvjetovima, a najbolje uspjeva u sjeni.

LJILJANOCVIJETNA MAGNOLIJA

To je vrsta koja može podnijeti kratkotrajne temperature do -20 stupnjeva.

SHARE