Sigurno ste bar jednom u životu čuli kako ne trebate glumiti klauna dok ste činili nekakvu glupost. No, klaun ima sasvim značaj. Klaun je onaj lik koji će vas na prividno prirodan način izvući osmijehom iz tame, onaj koji će svojim gestama promijeniti vaše raspoloženje, onaj koji će vam na simpatičan način uljepšati dan.

Klaun ne može biti svatko jer tehniku nasmijavanja ljudi ne može svatko usvojiti. To je talent koji se spaja s višegodišnjim ulaganjem u sebe kroz vježbe i promatranje već iskusnih kolega. Na prvu, izgledati će to vrlo lagan posao jer ga profesionalni klaun, kao što je to Franketo, izvodi prividno prirodan način, no ukoliko se malo zaustavimo i promotrimo dobro što radi Frane Meden, shvatiti ćemo kako biti klaun i nije baš toliko jednostavno.

Zaintrigirani ljubavlju koju Frane Meden unosi u svoju ulogu Franketa, ušli smo nakratko u taj magičan svijet klauniranja i doznali kako izgleda život jednog klauna i kada nije klaun.

KAKO IZGLEDA ŽIVOT JEDNOG KLAUNA?

– Tako da se svakodnevno pitam jesam li jedan. Super je. Ne radim samo klauna nego i druge uloge. Jako mi se sviđa taj izričaj u kojem izgleda da zapravo stalno tražiš neke nove situacije koje se pojave kad se najmanje nadaš. Pokušavam sve iskoristiti na najbolji mogući način.

NASMIJATI LJUDE

– Mislim da je to još uvijek velika i otvorena tema o kojoj se uvijek raspravlja.Puno ljudi, odnosno umjetnika, vodilo je istraživanja glede toga. Postoje određene tehnike, provjerene stvari, koje se koriste u kazalištu i cirkusu više od stotinu godina i dan danas znaju funkcionirati kao trikovi. Zanimljivo je kako stari trik s individualnim pristupom može nanovo napraviti učinak. Bitno je da se kod publike pobude iskonske reakcije, bez promišljanja. Strašne, tragične te ujedno i komične situacije su uvijek najsmješnije publici.

BUĐENJE EMOCIJA

– Po mom iskustvu na našem području, klaunove se uglavnom vezuje uz nekakvo klauniranje što će tumačiti svatko kako hoće, na svoj jedinstven način. Svatko se može obući, svatko se može predstaviti kao klaun, ali samo pravi klaun može donijeti i pobuditi emocije kod drugih ljudi. Najčešće se povezuje s radom s djecom. To je svakako jedna kazališna forma koja na veliko doprinosi osobnom razvoju kroz neprestano istraživanje okoline i otkrivanje samoga sebe. Nije uvijek lako raditi kao klaun te zato postoje jako puno seminara i radionica gdje klaun otkriva samog sebe kroz različite vježbe i igre do kojih su učitelji došli putem vlastitih ideja i vježbi kako bi se lakše izgradio odnos s publikom.

FRANE KAD NIJE FRANKETO

– Frane je jedna osoba koja mora biti vrlo ozbiljna i često zabrinuta. Voli biti u kuhinji, vole biti u prirodi, voli životinje, zapravo voli biti jako otvoren prema svemu što ga okružuje.

OSTATI POZITIVAN U NEGATIVNOM OKRUŽENJU

– Mislim da je to stvar karaktera osobe i načina na koji živi. Sve više vjerujem da je život sve ono u što vjerujemo bez obzira kakva je trenutna situacija, na ono što nam se vrti po glavi, na ono što se događa u našoj neposrednoj okolini. Želim sve više vjerovati da sami stvaramo svoj put, život i sreću. (foto:Mia Antonia Cvitković)

SHARE