Danas se više nego ikad prije priča o emocijama, tematika o kojoj i oni koji nekoć nisu voljeli pričati pričaju. Emocije nas prate u svakodnevici i valja se njima pozabaviti, te se često postavljaju pitanja glede onog što ih uzrokuje i načina na koji se mogu kontrolirati.

Psihologinja Zdravog grada Poreč Emina Nezirević daje nam u nastavku odgovor o mogućnostima kontroliranja emocija, te zašto su nam emocije toliko bitne.

MOŽEMO LI KONTROLIRATI EMOCIJE?

– Često u razgovorima čujemo rečenice kao „Zašto se tako osjećam?“ ili „Nije dobro pokazivati određenu emociju“, pa se nameće pitanje možemo li kontrolirati naše emocije.

U određenoj mjeri ih možemo regulirati jednom kad se pojave. Ako nam je, npr., dosadno u razgovoru s nekim, možemo umanjiti dosadu postavljanjem pitanja. Ili možemo prikriti ljutnju, ako nas šef naljuti. Ali u širem smislu ne možemo se natjerati da se nekako osjećamo ako sama situacija ne potakne pojavu emocije odnosno reći si „Sada ću biti tužna“ ili „Sada ću osjećati strah“ i stvarno se tako osjećati.

Ono što je pod našom kontrolom jednom kad se emocija javi je regulacija intenziteta emocija. Intenzitet emocija možemo regulirati tako da usmjeravamo naše misli, uvjerenja i razmišljanja. Ponekad emocije mogu biti preintenzivne npr. u situacijama kad doživimo neki gubitak, voljene osobe ili posla, ili ako se jako bojimo nečeg. Ako ih pokušamo ignorirati ili potisnuti, one kao da se vrate još snažnije, jer pokušavaju prenijeti svoju poruku.

Emocije nisu bez svrhe, one nam prenose neku poruku o nama samima. U situacijama intenzivnih emocija je zato važno osvijestiti kako se osjećamo i prihvatiti takvo emocionalno stanje. Normalno je da smo tužni ili ljuti kada nešto ili nekoga izgubimo. Isto tako, to što se javila određena emocija ne znači da joj se moramo prepustiti i iz nje odmah reagirati. Možemo birati i imamo kontrolu nad svojim ponašanjem odnosno načinom na koji ćemo izraziti svoju emociju. Ako smo ljuti nećemo se izderavati, već ćemo na adekvatan način to iskomunicirati drugoj osobi ili možemo najprije sa sobom amortizirati ljutnju, a potom prenijeti smireniju poruku drugoj osobi.

SHARE