Poduzetnički um moram biti uvijek spreman za sljedeći korak, kako u dobrim tako i u teškim vremenima. To su stalni izazovi koji vode do daljnjeg napretka u poslovanju. No za sve su potrebne unutarnje pripreme koje nam predstavlja Milan Krajnc, psihoterapeut teujedno i autor većeg broja knjiga među kojima svatko može pronaći nešto za sebe.

USPOSTAVLJANJE UNUTRAŠNJEG MIRA

– Najvažnija stvar je da se sada izolacija bliži kraju i moramo se vratiti normalnom životu, svjesni da neće biti isto. Ljudi koje smo poznavali biti će drukčiji, odnosi s njima će se također promijeniti. Iznenada činiti će nam se da smo u potpuno drukčijem svijetu, iako će sve izgledati isto. Najvažnije je pronaći balans u ovoj zbunjenosti.

Prvi korak – rad na tijelu (hrana, vježba)

– Središnji organ manifestacije je naš mozak. Mozak iziskuje dovoljno kisika i dovoljno svježe krvi. Što je veći teret, to je više potrošača. Ako tijelo ne može pružiti mozgu dovoljno kisika i krvi, mozak daje informacije tijelu da uspori te iznenada postanemo umorni i lijeni. Mozak će se pobrinuti da uvijek ima dovoljno, čak i kada su druge organe i tjelesne funkcije oštećeni. Osobna transformacija je emotivno stresan proces. Važno je da je tijelo dovoljno snažno kako bi izdržalo takve napore.

Drugi korak – inteligencija

– U drugom kvartalu nalazi se naš intelekt, pa opet naš mozak. S obzirom da se veći dio dana provodim u suočavanju s određenim problemom ili s istim vrstama problema, mozak ostaje bez balansa. Moraju dobiti protutežu. Zato je korisno uvesti vježbu mozga u drugoj polovini dana, video igrice ili čitanje knjiga, učenje iz potpuno drukčijeg prostora, rješavanje križaljka i mentalnih izazova. Bilo što, ali definitivno ne televizija. Povremeno ćemo pogledati neki kreativni sadržaj ili bilješke za trenutni život, ali se ništa drugo ne preporučuje.

Treći koraka – emocije

– Na trećem mjestu su naše emocije. Ne govorim o ljubavi, romantici, umjetnosti… Počnimo s istraživanjem gdje se zabavljamo. Razmotrimo ono u čemu uživamo u našim dnevnim aktivnostima, gdje pronalazimo relaksaciju i uživanje.

Četvrti korak – duša

– Na kraju krajeva, sve što ostaje je naša duša. To je zaista utješno ili je povlačenje ondje gdje se fokusiramo na sebe. Neki smatraju da je molitva, a drugi meditacija, trećima je to piva posle posla, četvrtima šetnja u prirodi. Ukratko, to je vrijeme kada možemo biti sami i koncentrirati se na naše misli. Kad se paralelno počnemo suočavati s ove četiri komponente, idemo u korak k unutrašnjem miru. Ako uspostavimo poveznicu samo s jednom ili dvije komponente, nećemo mnogo više izvući, jer ćemo uništiti druge komponente. Na taj način otežat ćemo si. Npr., ako se bavimo samo sportom, otrčati ćemo maraton ili ćemo proći kroz nešto još jače (ili će nam konstantno biti potrebno više napora), ali bez mira, koje nikada nećemo ostvariti. U periodu od deset dana, trebamo činiti sve aktivnosti koje nam pružaju otprilike isti intenzitet zadovoljstva. Ali moglo bi se reći „kad imamo vremena za sve to?”. Ali, da ne bi stvarali paniku i zbunjenost, važno je da počnete stvarati promjene i polako raditi na sebi, u okviru onoga što već radite. Prvenstveno, imajte na umu da ćete u završnici biti sporiji i tolerantniji mnogo ranije nego kada tražite prečace. Kada doživimo ono što nam pripada kod svih tih komponenti, odjednom se počnemo zabavljati i fokusirati više na sebe. Iznenada više nas ne zanima vanjština, već se više koncentriramo u naš unutarnji svijet. Na neki način, činimo ogradu protiv svih negativnih utjecaja koje smo do sada imali, jer ih jednostavno više ne vidimo. Zato smo spontano prestali da se suočavamo s negativnim stvarima. Mi se samo suočimo s energijom. S tim smo se postavili na put unutrašnjeg mira. Ovaj mir se konstantno održava tako da možete uživati u dnevnim zadacima. Na kraju nećete raditi ništa što ne uživate u tome.

Uz jednostavnu vježbu do najvažnijih odgovora

– Postavite tri alarma na telefon istog dana u različito vrijeme. Kada se alarm upali, zapitajte se: “Tko sam ja?” i “Što osjećam?”. Ne tražite odgovore. Samo se zapitajte. Ponavljajte ovo tijekom cijelog procesa sve dok ne osjetite svoju prvu strast prilikom traženja aktivnosti. Odgovori na ova dva pitanja pojaviti će se prirodno, potpuno spontano i kada ih najmanje očekujete. Činite to najmanje tri tjedna, svaki dan. Zato se ni ne trudite da ih nađete. Neka se to dogodi lako i spontano. S ovom vježbom, vratiti ćete životne osjećaje koje ste zaista zaboravili i koji su bili potisnuti u vašem ranom djetinjstvu.

Istovremene činite i vježbu susreta sa sobom. Pitajte sebe svakog jutra kako se želite da osjećati na kraju dana. Ukoliko se ne osjećate ovako na kraju dana, upoznajte se sa sobom. Analizirajte cijeli dan na sastanku i vidjeti ćete koje vas aktivnosti vas sprječavaju da to uradite. To znači da vas te aktivnosti udaljavaju od sebe. Počnite da ih mijenjati ili uklanjati. U ovoj vježbi, koncentrirati ćete se na jedan dan. Budite svjesni od početka do kraja dana. Tako ćete aktivno započeti dan i svjesno ga okončati. Počnite živjeti dan za danom.

Promatrajući prirodne fenomene u laboratoriju, primijetio sam sedam faza. Kad neki element promjeni strukturu ili energija dobije veću frekvenciju, načiniti korak unatrag više nije moguće. Tako da više ne možemo utvrditi izvornu strukturu materijala ili vratiti energiju s manjom frekvencijom. Taj korak nazivamo kvantnim korakom u kvantnoj fizici. Ako se kvantni skok iz fizike prebaci u psihologiju, onda to u unutarnjem razvoju nazivamo kvantni skok u trenutku kada primijetite duboku i konačnu promjenu u osjećaju i ponašanju. Onda shvaćamo da se nešto zauvijek promijenilo. Vanjski promatrač bi zapravo mogao reći da su ti klijenti donijeli samo jednu odluku. Međutim, donošenje odluka je izuzetno važno za ljudski život. Svaki dan napravimo 35000 odluka. Kako bi se pojavio kvantni skok u fizici, mora se poduzeti sedam koraka. Isto vrijedi i za 7 koraka u psihologiji. To znači da smo prošli kroz ovih sedam faza 35000 puta dnevno, a da toga nismo ni svjesni. Ponekad ne prolazimo kroz koju od sedam faza i zaglavimo na tom dijelu. Onda imamo osjećaj da idemo u krug, što može potrajati godinama. Psihoterapeut je ovdje dobrodošao kako bi nas izvukao iz ovog začaranog kruga. Stoga, na osnovu svih opažanja i dobrog znanja o prirodnom fenomenu, razvio sam metodu Sirijus osobna transformacija.

#1 FAZA

– Kako bismo nešto analizirali, prvo moramo stvari ostaviti na stranu. Tada vidimo gdje smo i što nam je prvenstveno potrebno.

#2 FAZA

– U drugoj fazi ukloniti ćemo sve što nam ne pripada ili ćemo vjerovati da nam više ne pripada. Ovo doživljavamo kao iskupljenje, kao olakšanje, osjećamo da smo iskusili prosvjetljenje. Zapravo, napravili smo samo prostor za crtanje nove energije. Ako se u ovoj fazi ne naprave brzi koraci prema naprijed, mi ćemo imati još teža opterećenja nego ranije.

#3 FAZA

– U trećoj fazi moramo razmisliti što nas je dovelo do toga i što želimo, s čime možemo popuniti ovu prazninu sada, ali moguće je ova praznina bude dovoljna za nas. Stoga moramo podrediti sve druge stvari tako da osjetimo kako smo u ravnoteži. Uzbuđenje počinje blijediti i razvija se osjećaj straha. Počinjemo razmišljati koliko vremena, energije i novaca smo izgubili. U isto vrijeme, znamo si reći da gdje smo prije gledali, i slična žaljenje. Tako da se ne trebamo zaustaviti u trećoj fazi, gdje završavamo analizu.

#4 FAZA

– U kojem smjeru želimo nastaviti, na osnovu novih osjećaja i novih saznanja o sebi. Ovdje još uvijek postoji strah, grižnja savjesti, koju ćemo sada prikazati jer moramo nastaviti dalje. Zato je potrebna intenzivna fizička aktivnost da bi se tijelo i mozak opskrbili s dovoljno kisika da bi se lakše upravljalo s čitavim mentalnim naporom. Iako se polako prebacujemo na novi put, energija starih navika je i dalje veoma prisutna i povlači nas natrag, tako da treba da budemo u dobroj fizičkoj formi kako bismo mogli da pobjediti sve te glasove.

#5 FAZA

– Ovdje najčešće mijenjamo društvo, skoro sve što nas sprečava da izrazimo vlastitu volju. Iako ćemo možda moći napraviti malu promjenu, kao što je odustajanje od pušenja, to će nesvjesno osloboditi 100 drugih promjena. Peta faza je najintenzivnija, ali već osjećamo olakšanje u sebi, iako u sebi osjećamo jaku oluju.

#6 FAZA

– U šestoj fazi kažemo da poslije svake kiše sunce sja i nadamo se željenoj senzaciji. Ovdje nam se bude pozivi iz prošlosti. Na neki način već šetamo novim putem.

#7 FAZA

– U posljednjoj fazi uvodimo novi put skoro u potpunosti prema novom životu, gdje više ne osjećamo da smo promijenili nešto, iako nam naša okolina govori koliko smo drukčiji. Mi sebe često ne vidimo jer se nalazimo u onome što se događa ali okolina primjećuje našu veliku promjenu. Mi sami osjećamo promjene mnogo ranije, ali kada se potpuno smirimo u posljednjoj fazi, više ne znamo o čemu se radi, čak i ako je se to dogodilo dan prije.

SHARE