Jeste li za duge ili kratke staze? Ivan Stanić iz Tupljaka kao svoj životni poziv odabrao je duge staze i to oko svijeta.

Kako smo nedavno doznali, jedan od najpoznatijih maratonaca Istre postavio si je cilj otrčati maratone na svim kontinentima Zemlje. Predanost i upornost načinile su da Stanić ostane u ovom sve popularnijem sportu i gotovo mu malo nedostaje da se njegov postavljeni cilj ostvari. Kako je uspio u tome te što mu je bilo možda najteže što je doživio tokom svoje trkačke karijere, pročitajte u nastavku.

NAČIN ŽIVOTA

– Po mojoj filozofiji trčanje maratona spada u onu vrstu sporta koji običnim smrtnicima nije toliko atraktivan jer zaista predugo traje, nekoliko sati, zavisno od osobe do osobe, mladost, fizička sprema, trening i slično. No ono što meni daje posebnu atrakciju i strast je to što se taj sport moram u prvom redu jako voljeti i onda je to prava strast i uživancija, a u mom slučaju kada sam mu se posve posvetio, postao je i način života.

RECEPT ZA USPJEŠAN MARATON

– Čovjek koji se bavi trčanjem maratona, odnosno maratonac, mora u prvom redu biti par godina u ovom sportu da njegov organizam bude pripremljen na velike napore kao i stres, zatim potrebni su mu trening i strpljenje kao i posveta, odmor i prehrana jer sam trening nije dovoljan za uspjeh.

MARATON POD TEŠKIM UVJETIMA

– Moj najemotivniji maraton u karijeri je bez puno razmišljanja onaj koji sam trčao po saharskom pijesku 2017. tokom veljače. Naznačiti ću da sam maraton kao maraton je bio težak sam po sebi jer trčati 42,195 km po pijesku gdje propadaš gotovo do gležnja uz toplinu dodatno troši snagu nije lako. Izuzetno mi je drago da sam tada bio na tom eventu jer je sam maraton posvećen narodu Saharawi koji tamo živi. Staviti ću da živi pod navodnike jer to nisu ni približno primjereni uvjeti života. Sedam dana spavali smo u vrećama za spavanje na podu, bez struje, kupanje rješavali smo u šatorima. Sve u svemu je jako žalosno. Ono što me je na tom maratonu dodatno pogodilo su ta mala djeca koja tu žive u tim nemogućim uvjetima, moram priznati da me to par puta slomilo, puno više od samog trčanja po pijesku.

TRČANJE NA SVIM KONTINENTIMA

– Imam još neostvarenu želju. S obzirom da sam si do ove godine zacrtao kako ću trčati na svim kontinentima, u lipnju ove godine nastupom u Rio de Janeiro na tlu Južne Amerike, ostale kontinente imam odavno pokrivene, Europu, Sjevernu Ameriku, Australiju, Afriku i Aziju, ostaje mi znači Antarktika. Bilo bi lijepo završiti trkačku karijeru trčanjem na svim kontinentima, no taj plan za sada ostaje u povojima, ali nikad se ne zna kada će se ostvariti.

SHARE