Navijači nogometnog kluba Istra 1961 vezani su uz Fausta Budicina od vremena kada je svojom igrom i predanošću zauzeo mjesto kapetana te ih je posebno razveselio njegov dolazak na mjesto glavnog trenera kluba.

Od 1999. do 2016., bio je aktivan nogometaš u Istri, Rijeci, Olimpiji i Asko Paschingu kako bi se od 2016. počeo baviti treniranjem nogometnih kolega prvo akademije nogometnog kluba Rijeka, zatim riječkog Orijenta te danas NK Istre 1961.

Uvijek smiren i precizan, Budicin potiče svoju momčad s individualnim pristup smatrajući ga ključnim za postizanje dobrih rezultata. No, u svom stavu je ostao prizeman i svjestan odgovornosti koja se nadovezuje uz ulogu trenera, što smo mogli primijetiti tijekom kratkog razgovora s njim o kojem vam predstavljamo detalje.

VIŠE OD PROFESIONALNOG ANGAŽMANA

– Posao trenera NK Istre vezan je uz veliku odgovornost ali i uz veliku čast. Stvarno mi je drago što sam dobio priliku. To je zaista velika odgovornost jer osim profesionalnog dijela, postoji i povezanost uz klub koja ide izvan profesije tako da svaki rezultat doživljavam malo emotivnije nego kako bi to bilo kada bi radio u nekoj drugoj sredini.

KAKO TRENIRAŠ, TAKO ĆEŠ IGRATI

– Emotivno sam vezan uz klub NK Istra i bitno mi je da klub ostvari dobre rezultate te da svi simpatizeri i navijači budu ponosni na nas. To je lako izgovoriti ali je malo teže ostvariti. Kako bi to ostvarili treba nam puno pameti, strpljenja i naravno podrška okoline. Imamo veliku želju, ali da bi se sve to ostvarilo treba se poklopiti puno stvari. Kao i svakom treneru, pa tako i meni, najbitnije je ostvariti dobre rezultate sa svojim klubom. Svakom igraču uvijek kažem da kako treniraš, tako ćeš igrati. Možda jednostavno zvuči, ali pripreme nisu lagane. Pokušavamo na treningu dati igračima zadatke i vježbe koje su vezane za situacije koje nas čekaju na utakmici. Preduvjet za ostvarenje dobrog rezultata je dobro koncipiran trening i naravno odgovornost i ozbiljnost igrača. Jedino putem treninga možeš napredovati i usvojiti nove stvari koje kasnije možeš primjenjivati tokom utakmica i ostvariti zanimljive rezultate.

KRATKOROČNI I DUGOROČNI CILJEVI

– Svako doba ima određene poteškoće ali i dobre stvari. Ne bih volio previše uspoređivati period kad sam ja igrao i s ovim sadašnjim periodom. Mogu reći da je sadašnja liga zahtjevnija. Manje je klubova uključeno i svaka utakmica je pod navodnike derbi. Teže je pobjeđivati sada nego što je to bilo prije. Postavljam si uvijek i kratkoročne i dugoročne ciljeve. Kratkoročni cilj je pobijediti odnosno dobro odigrati prvu sljedeću utakmicu. Dugoročni cilj je pokušati stabilizirati klub, ponovno zadobiti pozornost javnosti i privući navijače na našu stranu te polako krenuti prema boljim rezultatima.

INDIVIDUALNI PRISTUP

– Motivacija u klubu je na zadovoljavajućoj razini. Igrači su svi profesionalci tako da njihova samomotivacija mora biti uvijek na visokoj razini. No, moramo znati da oni nisu samo profesionalci. Oni su i osobe. Pokušavam individualno pristupiti svakom igraču koliko mogu. S nekima je potrebno voditi tri sata razgovora prije utakmice, dok drugima je dovoljno samo pet minuta. Smatram da je individualni pristup bitan kod svakog treninga kako bi se mogli ostvariti maksimum kod svakog igrača. Zahvaljujući takvom pristupu razvija se i sportski duh unutar kluba što potiče jaku momčadsku motivaciju koja u biti donosi višu razinu same igre igrača. (foto: www.nkistra.com)

SHARE