Ništa čovjeka ne plaši kao odlazak kod zubara. Podsvjestan strah često nas vodi k potražnji svih mogućih solucija samo kako ne bi pokucali na vrata jedne stomatološke ordinacije. No, ukoliko želimo bolji život, bez bolova, te zanosan osmijeh, trebamo se ohrabriti i pokucati. Na vratima stomatološke ordinacije Riviera Dent upoznat ćete tako simpatičnog i uvijek nasmijanog stomatologa Nikšu Radulović.

Iako još mlad, Radulović ima bogato radno iskustvo, ali nije to ono što ga čini posebnim. Nikša je velik zaljubljenik svog posla što se može primijetiti kod njegovog pristupa u radu s pacijentima, ali i pri samoj društvenoj komunikaciji. U jednom sasvim ugodnom razgovoru, Radulović naznačio nam je što on smatra da je najbitnije u radu s pacijentima.

STRAST PREPOZNATA U DJETINJSTVU

– Kad me netko pita što li radim u životu, odmah ga ispravljam kako ne radim već uživam. Zaista volim svoj posao. Zainteresirao sam se za modelaciju i estetiku u trećem razredu osnovne škole. Imali smo jedan zadatak gdje sam morao modelirati nešto s plastelinom. U tome sam uvijek uživao. Odlučio sam tada, sa svojih 10 godina, da ću postati zubni tehničar. Nakon što sam završio srednju školu za zubnog tehničara te završio svoje stažiranje, upisao sam stomatologiju. Moglo bi se reći da imam već skoro dvadeset godina iskustva u radu na zubima. Nikad mi ništa nije zasmetalo i nisam imao trenutaka kada bi sam se sebi rekao da mi je dosadio taj posao. To je područje u kojem se uvijek može istraživati i pronaći nešto novo s čime si mogu obogatiti iskustvo.

PROFESIONALNA DEFORMACIJA

– U razgovoru s ljudima, mogu odmah primijetiti ako imaju ortodontske anomalije, odnosno nepravilan položaj zubiju. Mogu tada pretpostaviti koji bi mogao biti njihov uzrok. To mi je profesionalna deformacija. Kad radim, najbitniji mi je odnos kojeg uspostavljam s pacijentom. To je ključ koji otvara sva vrata. Vrlo mi je važno da pacijent stekne povjerenje u mene. To sve olakšava, kako pacijentu, tako i meni.

ULAGANJE U ZNANJE

– Volim ulagati u svoje znanje, te provodim vrijeme vježbajući, čitajući, te promatrajući i konzultirajući se s kolegama. Prilikom seminara i u znanstvenim člancima ne može se toliko toga saznati kao u direktnoj interakciji s kolegama. Volim se stručno konzultirati s kolegama, posebice kada su neuobičajeni slučajevi u pitanju. Zanimaju me tuđa iskustva. Iskustva su dobar izvor znanja. U ovom poslu, najviše se nauči u konkretnom radu s pacijentima, kada uz svo stečeno znanje moramo biti spremni i na neka nova rješenja. To su stalni izazovi, a ja upravo taj dio volim. Volim kad je nešto neočekivano te se tada moram dodatna angažirati i razmisliti dobro što učiniti.

ZDRAVLJE I ESTETIKA

– Zub treba biti i lijep i zdrav. Potruditi ću se kod svakog pacijenta da se riješi zubobolje i boli, a onda ćemo se koncentrirati na estetiku. Estetika me jako privlači i volim vidjeti rezultat svog rada, a istodobno volim vidjeti kako sam uspio usrećiti nekoga. Bitnije mi je kad mi pacijenti priznaju da imam mirnu ruku i lijep odnos, nego da mi šef poveća plaću. To me više motivira u daljnjem radu.

Zub kao najtvrđe tkivo u ljudskom tijelu ima funkciju žvakanja pri čemu svaki zub ima svoju određenu ulogu. Funkcija zuba bi uvijek trebala biti na prvom mjestu, a onda dolazi estetika. U današnje vrijeme, ljudi pridaju veći značaj estetici naspram funkciji. Danas je trend nositi ortodontske aparatiće jer kako kažu, za ljepotu valja malo i potrpiti. Kad vidim kod pacijenta da neki moj kolega prethodno nije načinio posao kako treba, shvaćam to uvijek kako malu nepravda i to me bode u oko. Mislim kako nema veze koliko godina iskustva ima netko u ovom poslu, već je bitno kolika ta osoba voli što radi i koliko je spremna pomoći pacijentu. Ne bih bio čiste savjesti i ne bih mogao zaspati da pacijentu napravim nešto samo radi plaće. Želim da pacijent bude sretan i zadovoljan mojoj uslugom.

SHARE