Školovali ste se, stekli iskustvo i razmišljate hoćete li otvoriti vlastiti biznis ili ćete se prepustiti drugom poduzetniku kao njegov posloprimac?

Kod tog važnog koraka u životu potrebna je jaka odluka, vizija i pozitivan stav kojeg ima svima nama već poznata Renata Cvek iz Cvek consultinga.

Pitali smo ju kako je njoj bilo prilikom otvaranja svog vlastitog biznisa te koje su stavke na koje se treba pripaziti prilikom odlučivanja za takvu vrstu životnog poteza.

OTVARANJE VLASTITOG BIZNISA

– Nakon završenog specijalističkog studija ekonomije i petnaestogodišnjeg iskustva u knjigovodstvu odlučila sam se otvoriti poduzeće. Iskreno, nisam dugo razmišljala, bila sam potpuno sigurna da imam iskustvo, znanje i vještine za samostalno vođenje poslovnih knjiga i izradu financijskih izvještaja neprofitnim organizacijama, obrtima i poduzećima. I upravo je ta sigurnost u vlastito znanje i sposobnost, neovisno o kojoj se djelatnosti radi, prvi i osnovni korak ka realizaciji vlastitog projekta. Jer, ako sami niste u sebe sigurni, kako očekivati da drugi budu sigurni da baš vama povjere posao. Danas je, u svim djelatnostima, prisutna žestoka konkurencija, pa je dojam, koji ostavljate na potencijalne poslovne partnere, vrlo često presudan.

ŠTO TREBA UČINITI PRIJE UPUŠTANJA U SAMOZAPOSLENJE

– Moj je dojam, na temelju vlastitog iskustva, da je, kako u Istri tako i u Hrvatskoj uopće, realno moguće ostvariti vlastiti poslovni projekt. Potrebno je imati viziju, misiju, jasnu ideju i iskustvo o tome kako projekt provesti i realizirati. Prije svega, potrebno je izraditi vlastitu ekonomsku i financijsku analizu, čiji bi rezultati morali dokazati ekonomsku i financijsku opravdanost projekta, odnosno njegovu sigurnost i isplativost. Ako analiza to ne pokaže, bolje je ne upuštati se u projekt ili ga je potrebno dopuniti novim elementima. Zaključna ocjena o ulasku u projekt donesi se isključivo na temelju pozitivnih pokazatelja ekonomske i financijske analize, jer će jedino takav pristup osigurati uspješnu realizaciju projekta i kvalitetan ulazak u poduzetništvo.

SHARE