Salsa je danas jedan od najpopularnijih plesova, senzualnost i sloboda pokreta u kojoj uživaju plesači i njihovi promatrači.

Rosemarie Miletić započela je svoju plesnu priču s Fabrisom Radinom prije 20 godina od čega zadnjih 16 godina razvijaju zajedno promociju i edukacije salse u Puli putem plesnog centra Studio.

U svakom njihovom nastupu može se primijetiti sklad u pokretu, optimizam i strast prema glazbi i samom pokretu plesa. Zaista se može uživati gledajući ih kako plešu zajedno u ritmovima salse. Osim što pleše i podučava druge o plesu, Rosemarie brine se o organizaciji plesnih programa kao što je to Salsa Latina Istriana, čaroban festival plesa putem kojeg se ljudi druže, educiraju i plešu u sklopu besplatnih radionica.

U ovom pomalo kaotičnom periodu, uspjeli smo se nakratko sjesti s Rosemarie i vidjeti njen sjaj u očima kada priča o plesu, salsi i prisustva salse u Istri.

SLOBODA PLESAČA

Ne mogu reći koja je bit salse, već mogu predočiti zašto je salsa postala toliko popularna. Uz mnoge druge plesove i salsu, moram naglasiti da je i kizomba vrlo popularna. Salsa daje slobodu plesaču kako po svom stilu tako i smislu. Nije to, kao na primjer, društveni ples gdje se moraš držati dogovorenih obrazaca i naučenih koraka te ne možeš izaći iz tih okvira. Salsa plesačima daje prostor, strast i slobodu. Mislim da je sloboda nekako najbitnija svim ljudima ne samo u plesu već općenito da imaju svoj prostor i slobodu. Plesač, kad krene plesati salsu, treba biti izuzetno kreativan i ono što je naučio širiti kroz neke nove kombinacije i pokrete gdje ima prostora za maštu i slobodu.

NE MOGU PLESATI

Tkogod kaže da ne može plesati vezan je samo uz strahove i blokade. Kroz dvadeset godina rada s jako velikim brojem ljudi, shvatila sam da ne postoji fraza ‘ne mogu’. Postoji sramežljivost i strah. Uvijek ljudima pri našem telefonskom razgovoru pri upisu kažem kako su već u 50% riješili svoj strah prema učenju plesa jer su nazvali i odlučili doći, a drugih 50 % neka prepuste nama. Ples je nešto što može svatko, ako ništa drugo kada u zatvorenoj prostoriji, između četiri zida napravi nekoliko plesnih koraka, iako ih nitko ne vidi. Samo je pitanje hoće li toj osobi to postati prioritet, da li ju to interesira i želi li se posvetiti nečemu, kao i kod skijanja, rolanja, plivanja ili nekog drugog sporta ili aktivnosti.

SALSA U ISTRI

Salsa je sada zaista mnogo zastupljena u Istri pri čemu je u cijeloj toj priči puno pomogla promocija kroz sve ove godine, ne samo naše škole već i drugih škola, kako u Istri tako i u Hrvatskoj. Konkretno za Istru smatram da je pripomogao naš festival Salsa Latina Istriana kojeg održavamo već četrnaestu godinu,kojim smo krenuli s idejom promocije salse, a na kraju je to ispala promocija svih plesova gdje smo uspjeli organizirati besplatne radionice i ljudima pokloniti taj čar da kroz 40 radionica mogu naučiti plesati. Zastupljeno je puno plesova, a osim salse sada se naš program proširio i na afričke plesove kao što su kizomba i semba, a tu je i nezaboravna bachata zahvaljujući španjolskim sapunicama. U zadnje vrijeme prevladavaju ti topliji caribbean plesovi, koji su ta neka toplija nota, a imaju interesantnu muziku, koja je živa, vesela i strastvena, te daje tu slobodu i strast koje smo spomenuli na početku.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)