Iako živimo u 21. stoljeću i stalno se priča o poštovanju prava svakog čovjeka, postoje oni koji se toga ne pridržavaju. Najčešće žrtve nasilja su djeca i žena, iako ima i veći broj muškaraca koji šuti o tome.

Osobe koje su se jednom suočile sa strahom nasilja često se zatvaraju kako u sebe tako i u svoja četiriju zida. S Emmom Kaci, otkrili smo kako si te osobe mogu pomoći savladavanjem tehnika samoobrane u kojima Jiu Jitsu ima veliku ulogu.

Tehnike samoobrane nisu korisne samo žrtvama nasilja, već i onima koji su pomalo plašljivi, stidljivi i zatvoreni. Zahvaljujući tim tehnikama osobe se jačaju psihički i fizički i postepeno otvaraju k životnim radostima.

Nešto više o radionicama samoobrane i o njihovom zdravstvenom značaju ispričala nam je Emma Kaci, pa pročitajte u nastavku.

TEHNIKA ISPRED SVEGA

– Već godinama radim samo na Jiu Jitsu i posvetila sam se samo tome. Ljeti vodim treninge u nekoliko grupa. U biti Jiu Jitsu je aktivnost namijenjena za sve, žene, muškarci i djeca. Samo što je kod nas dosta upoznato samo s tom muškom stranom. Žene se drže malo na distanci misleći da je to brutalno i da one nisu za to, a zapravo žene u Jiu Jitsu donose tehnički dio koji je jako bitan. Jiu Jitsu je aktivnost gdje tehnika prevladava nad stavom, a žene su najbolje u tome. U borbi s nekim koji je puno teži od tebe, tehnika je ta koja će odlučiti o rezultatu.

STJECANJE SAMOPOUZDANJA

– Jiu Jitsu mi pomaže i van dvorane. Najviše mi je pomogao oko stečenog samopouzdanja. Mi žene bombardirane smo sa svih strana, komentarima, trendovima, medijima. Svugdje nam se govori kakve bismo trebale biti. U Jiu Jitsu se naglašava kako je bitno upoznati sebe i svoje tijelo. Cilj je ostvariti ono što ti možeš zaista napraviti.

PODUKA SAMOOBRANE POGODNA ZA PSIHOLOŠKO ZDRAVLJE

– Radionice se sastoje o tehnikama samoobrane i Jiu Jitsa. Pokazuju se tehnike Jiu Jitsa, ali i tehnike koje bi u određenoj situaciji pomogle ženama da se zna obraniti. Osim o poduci tehnika samoobrane, govorimo i o mogućnostima s kojima će žena ustati za sebe i svoja prava, kako da se prepozna opasna situacija i sve neke stvari kojima se dolazi do fizičkog sukoba te kako se to može izbjeći. S druge strane, podučavamo ih što trebaju poduzeti ukoliko se nađu u opasnoj situaciji. To je dobro i za psihološko zdravlje. Kroz svaki dan u Jiu Jitsu, osoba se nalazi u fizičkom kontaktu s partnerom ili partnericom, te se razbijaju te neke barijere i nisu nepoznate u slučaju da se dogodi nekakav napad. Svaki dan netko vježba s vama i prati vas, pa u opasnim situacijama, ekspozicije vam nisu strane i lako se provlačite kroz njih. U ovoj aktivnosti, uključeni su jako i mentalni i fizički dio svake osobe.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.