Stigla je ljetna sezona pa je time započelo i sezonsko zapošljavanje u Istri. Prilikom zapošljavanja potrebno je sklopiti adekvatni ugovor o čemu nam daje obrazloženje Renata Cvek iz pulskog knjigovodstvenog ureda Cvek Consulting.

SKLAPANJE UGOVORA

– Poslodavci u djelatnostima turizma, ugostiteljstva, građevine ili poljoprivrede tijekom godine nemaju isti intenzitet posla, te u određenim periodima, imaju potrebu za zapošljavanjem dodatnog broja radnika.  Zakon o radu daje poslodavcima mogućnost sklapanja ugovora o radu za stalne sezonske poslove, kako bi im se isti radnici vratili i iduće sezone. Sklapanjem ugovora o radu za stalne sezonske poslove, poslodavcima i radnicima se pruža mogućnost korištenja novčane potpore, i to najviše 6 mjeseci.

STALNI SEZONCI I NOVČANA NAKNADA

– Stalnim sezoncem smatra se osoba koja je radila, puno radno vrijeme, najmanje 6 mjeseci kod istog poslodavca, i koja će kod njega raditi najmanje još jednu sezonu od najmanje 6 mjeseci. Novčana pomoć radniku obračunava se kao osnovica prosjeka bruto plaće, ostvarene u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa. Prvih 90 dana radniku se isplaćuje 60% utvrđene osnovice, a za preostalo vrijeme korištenja 30 %. Maksimalan iznos novčane naknade koji se radniku može isplatiti za prvih 90 dana ne može biti viši od 70% iznosa prosječne neto plaće isplaćene pravnim osobama Republike Hrvatske u protekloj godini, te 35% za preostali period.

POTPORA POSLODAVCIMA

– Poslodavci mogu koristiti potporu, ako imaju zaposlene radnike na neodređeno vrijeme i nemaju dug prema Poreznoj upravi, neopravdanih otkaza ugovora o radu i nepravilnosti u inspekcijskim nadzorima. Poslodavcima se sufinanciraju troškovi produženog osiguranja u iznosu od 100% za prva tri mjeseca i 50% u narednom razdoblju koje može trajati najviše tri mjeseca.
Poslodavci koji žele koristiti potporu zapošljavanja stalnih sezonaca, podnose Zavodu za zapošljavanje zahtjev za sufinanciranje produženog mirovinskog osiguranja. Nakon odobrenja i sklapanja ugovora sa Zavodom, poslodavac radnika odjavljuje sa statusa radnika, te ga prijavljuje na produženo mirovinsko osiguranje, kao stalnog sezonskog radnika. Poslodavac je, za to vrijeme, obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)