HGK Županijska komora Pula i redakcija Lidera organizirali su program “Investicijski forum Istre, Primorja i Gorske Hrvatske” gdje smo tijekom okruglog stola “Kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju” saznali zahvaljujući primjerima o mogućim investicijskim potezima u Istri.

Na okruglom stolu, predstavili su svoje poslovanje direktor Regionalne razvojne agencije Istarske županije (IDA) Boris Sabatti, direktor Industrijske zone Bakar Irvin Badurina, predsjednik Uprave S.I.C. d.o.o. Ivan Stojnić, direktor tvrtke Amus d.o.o. Umberto Pokrajac te voditeljica odjela za istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a Svjetlana Bušić.

U nastavku dajemo vam nekoliko informacija o investicijskim potezima u Istri te mogućim agencijama kojima se možete obratiti ukoliko želite započeti svoju investicijsku priču.

 

BORIS SABATTI, REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA ISTARSKE ŽUPANIJE – IDA

 

– Kao agencija naklonjeni smo više prerađivačkim i sličnim djelatnostima tako da pratimo veći broj mjera razvoja te grane. Potaknuli smo 850 projekata i radimo jako na obrazovanju. Oko 10 000 polaznika je prošlo naše edukacije. Imamo dva inkubatora, od kojih je jedan poduzetnički koji se nalazi odmah do naše agencije u samom centru gradu, a novi smo napravili tehnološki gdje su većim brojem IT tvrtke. U ovih desetak godina bilo je tu otprilike 50 poduzeća i sada ih je trenutno dvadesetak. Napravili smo centar za istraživanje materijala i prvi centar za popularizaciju znanosti radi boljeg razvoja naše regije. Trenutno spremamo novu kreditnu liniju gdje će kamate biti negdje oko 2%.

 

SVJETLANA BUŠIĆ, HAMAG-BICRO

Novi zajmovi

– Od dana otvaranja natječaja do dana zaprimanja stiglo je više od 900 zahtjeva, u postupku odobrenja je njih 300, a već je odobreno 280 zahtjeva. Najviše nam se javljaju mikro i mali poduzetnici, a najzastupljenija je prerađivačka industrija, usluge usluživanje smještaja i građevinarstvo. Potražnja za ovim sredstvima je najveća u usporedbi s ostalim financijskim sredstvima. U zadnjih šest mjeseci iskoristili smo svu predviđenu alokaciju za taj instrument, te na račun tih indikacija zatražili dodatnu alokaciju od 20 milijuna eura što smo i dobili.

Provođenje projekata

– HAMAG- BICRO je partner s ministarstvima i provodi njihove projekte. Kada dođe do dogovora, korisnici dolaze do nas i mi zajedno s njima provodimo projekte kako bi ispunili sve zahtjeve i povukli sredstva koja su dobili. Mi tu uvijek nastupamo partnerski i otvoreno te komuniciramo s korisnicima na svakodnevnoj bazi i sugeriramo im kakvu strategiju primijeniti da ne dođe do nekakvih nepravilnosti. Svaki poduzetnik dobije svog voditelja projekta i on mu pomaže u svim potrebnim izvještavanjima.

Razlika zajma i bespovratnih sredstava

– Kad uzimate zajam, plaćate adekvatnu kamatu i tu nisu tako stroga pravila. Kad se radi o bespovratnim sredstvima to vama netko daje i tu su prisutne stroge kontrole i pravila su strogo propisana. Mi tu nastupamo prije negoli se objavi natječaj, organiziramo informativne radionice gdje točno dajemo do znanja na što treba paziti.

 

 

UMBERTO POKRAJAC, AMUS d.o.o.

– Proizvodimo stiropor i proizvode od stiropora, te je polovica naših proizvoda usmjerena trgovini dok je druga polovica vezana je uz industrijsku i prerađivačku ambalažu. Surađujemo također i s tvrtkom S.I.C. d.o.o. Prijavili smo se na natječaj EU fondova. To zaista oduzme vremena, no ukoliko se prate pravila, onda stvari kreću jednostavno. Mi smo čekali otprilike godinu dana zbog evaluacije projekta nakon čega dobili smo 55% bespovratnih sredstava za naš projekt. Ulagali smo u proizvodnu tehnologiju, proučavali smo kako postići bolju kvalitetu proizvoda. Kupili smo stroj za rezanje koji je zamijenio stari i povećao nam se kapacitet na što je jako dobro reagiralo i tržište.

 

 

IVAN STOJNIĆ, S.I.C. d.o.o.

– Naša tvrtka se bavi preradom i trgovinom sitne plave ribe, srdele i inćuni, s visokim kriterijem na kvalitetu. U narednim godinama biti će velikih promjena u samom ribarstvu i već su i vidljive te promjene, kao što je to smanjenje ulova, ribolovnog napora, te po nekoj mojoj procjeni od 10 do 50 ribarskih brodova što love sitnu plavu ribu morati će se preusmjeriti na neku drugu djelatnost ili jednostavno zatvoriti. Što se tiče prerađivačke industrije, tu će također biti gužve. Već se pripremam za takvu situaciju i pokušavam reagirati prije negoli se ta situacija dogodi. Mijenjam strategiju same prerade, te stvaram nova tržišta i nabave i prodaje i glavna strategija mi je u zadnjih godinu dana da od poluproizvoda napravim gotov proizvod. Imamo kvalitetu zbog koje smo konkurentni.

 

 

IRVIN BADURINA, INDUSTRIJASKA ZONA BAKAR

– Industrijska zona Bakar je najveća takva zona u Hrvatskoj i na njoj je aktivno 180 tvrtki. Broj se mijenja iz godine u godinu. Otprilike imamo 10% rasta godišnje po priljevu novih tvrtki, trećina od toga su proizvodne tvrtke. Tu je jedan dobar balans i sinergija svih tih specijalnosti. Uloga nas kao agencije jest povezivanje i stvaranje uvjeta da oni međusobno intenzivno surađuju i na taj način smanje si troškove poslovanja i to je osnovna prijednost. Ukazujemo na dobrobit suradnje.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)