Svaki uspjeh se postepeno gradi uz profesionalan pristup kojim se u biti natječemo sami sa sobom kako bi ustrajno svojim klijentima ponuditi kvalitetnu i pravovremenu uslugu. Upravo smo to uočili u radu vlasnika grafičkog obrta Sigra Ronija Žužića koji mudro i marljivo vodi već 20 godina firmu. Njegova znatiželjnost dovodi ga do otkrića novih solucija u svijetu tiska i grafičkog dizajna, a dugogodišnje iskustvo daje mu mogućnost donošenja važnih odluka koje su načinile da usluge Sigre budu prepoznatljive i poštovane u cijeloj lokalnoj sredini.

Povući znatiželjom, potaknuli smo direktan razgovor s Ronijem Žužićem direktno u sjedištu Sigre gdje nas je impresionirao kako razgovor tako i prezentacijom tridesetogodišnjeg rada firme koju je preuzeo od svoga oca.

PROFESIONALAC U SVOM POSLU

– Firmu sam naslijedio od svog oca 2005. godine. Nakon što sam završio svoje školovanje, usmjerio sam se u Italiju kako bi tamo stekao nešto radnog iskustva, te kad dsam se vratio kući, počeo pomagati tati i zavolio sam ovu branšu iako to nije bilo vezano uz moje primarno zanimanje budući da sam završio elektrotehničku školu, naknadno i grafički dizajn, a radio sam i u jednom osiguravajućem društvu vezanom za multi-level marketing gdje sam postigao i vrlo dobre rezultate. Nakon nekoliko godina, kako i u agenciji za marketing i u očevoj tiskari, stigao je trenutak kada sam se morao odlučiti čemu ću se posve posvetiti kako bi postao profesionalac u svom poslu.

NATJEČEM SE SAM SA SOBOM

– Volim uvijek reći kako treba težiti da budeš najbolji u onome što radiš. Čak i ako si vrlo dobar, a težiš k odličnom, onda si na dobrom profesionalnom putu. Uvijek se i natječem sam sa sobom i sa svojim sposobnostima. Kad imam nekakvu konkurenciju, smatram da je to dobro jer me to upravo potiče da budem još bolji. Ako nemaš konkurenciju onda stagniraš. U teškim trenucima firme i tokom njenog razvoja, morao sam donositi vrlo važne odluke. Bilo je momenata kada smo se morali usmjeravati u razne tehnike unutar te naše djelatnosti jer trendovi se kontinuirano mijenjaju i tehnologija ide vrlo brzo naprijed, a moraju se i drugi elementi uzeti u obzir, posebice oni vezani uz sredinu u kojoj živiš. Moraš razumjeti što ta tvoja sredina u biti traži. Morali smo napraviti puno preinaka te smo u jednom trenutku bili više print studio nego tiskara, da bi se kasnije vratili više na tisak. Što tržište u određenom trenutku pita, to se mora i ponuditi. Kad imamo konkurenciju, odnosnu firmu koja imama djelatnost blisku našoj, smatram da je to sasvim dobro jer će me natjerati da budem bolji, da više učim i napredujem. Time sam i sa sobom sretniji jer si obogatim iskustvo s više saznanja. Kada uspoređujemo veliki broj godina u razvoju firme, volim reći kako je danas sve nešto drugačije. Nekoć je tiskovni materijal bio potreban na jedan način dok danas se rad fokusira na nešto drugo, primjenjuju se nove tehnike i saznanja. Kako bi opstali, morali smo načiniti preinake unutar firme jer da smo ostali samo na onome što se radilo prije trideset godina, propali bi odavno. Radio sam jedan elaborat gdje se vidi kako je nekoć tisak bio 80% prometa, danas je tisak pao na 30% prometa. Po meni, kako bi firma opstala, treba jednostavno pratiti trendove. Svaka branša ima preinake koje se dogode tijekom poslovnog razvoja. Prije smo imali dva offset tiska i jedan mali printer. Danas imamo jedan offset i osam printera, od UV printera, XXL printera, laserskih printera do laserskih gravera. Nekoć je upaljač bilo moguće štampati samo u jednoj boji. Danas se u jednom stroju to napravi u četiri boje bez ikakvog problema.

PRAVOVREMENO I KVALITETNO

– Firma već ima svojih trideset godina rada, a ja je vodim skoro pa već 20 godina. Nemam se čega bojati jer znam kako radim svoj posao prije svega s ljubavlju jer ga volim i sa željom jer želim to raditi, te želim samim time biti dobar i kvalitetan. Ne gledam nikad stavljati astronomske cijene za usluge koje nudimo već da to budu realne cijene s kojima će svaki klijent biti zadovoljan. Mogu stajati iza svake naše cijene i usluge. Gledamo da se sve odradi kvalitetno i pravovremeno sa strane profesionalaca. U Poreču su skoro pa sve najbolje tvrtke naši klijenti. Osim što su to naši klijenti, s vremenom tokom dugoročne suradnje postali smo i prijatelji. Naši klijenti niti ne gledaju cijenu već im je bitno da upravo sve bude na vrijeme odrađeno na kvalitetan način. Imaju snažno povjerenje u nas, a mi im gledamo to uzvratiti upravo s kvalitetnim uslugama.

VRIJEME JE NAJBITNIJE STVAR U ŽIVOTU

– Danas imam puno vremena za sebe. Nekoć je to bilo puno manje. Kroz vrijeme i iskustvo rada shvatio sam kako je vrijeme najbitnija stvar u životu. Vrijeme samo ide i ne možemo ga vratiti natrag. Govorili su mi kako vrijeme i novac jednako vrijede. Smatram da to nije točno jer novac ću nadoknaditi dok vrijeme se ne može ponovno dobiti. Ne smatram da samo ja činim firmu već smo u njoj svi zajedno u cijeloj toj priči. Gledam odraditi maksimalno posao, da se ispoštuje radno vrijeme kako moje tako i od mojih djelatnika, te da svi imaju svoje slobodno vrijeme u kojem se mogu kvalitetno odmoriti, te družiti sa svojim bližnjima i prijateljima ili posvetiti nekoj drugoj aktivnosti. Svako ima pravo iskoristiti svoje slobodno vrijeme prema svojim željama i potrebama. Nekad sam sebi nisam mogao priuštiti puno slobodnog vremena jer su tu bili veliki krediti koji su se morali isplatiti i nisam mogao raditi baš sve što sam htio. Danas to mogu. Kredite sam otplatio i sad je sve to moje i mogu drugačije rasporediti svoje vrijeme. Gledam raditi određeni broj sati te imati popodne za sebe i svoju obitelj.

KURIOŽO

– Jako sam znatiželjan, naši ljudi bi rekli da sam baš kuriožo, ali upravo sam zbog toga puno naučio. Čim vidim nešto zanimljivo, odmah pronjuškam kako bi saznao nešto više o tome. Danas mi jako internet pomaže u tome. Prije 4 godine završio sam fakultet i nisam tip koji si stvara neka okvire koji limitiraju. Glavno mi je samo da sa svojom znatiželjom i radom nikome ne napravim nešto loše. Zato i uvijek pogledam par puta oko sebe kako bi se osigurao da firma i dalje funkcionira, da su mi svi u obitelji na broju.

USTRAJNOST

– Uspjeh je teško definirati. Smatram da moraš biti ustrajan u onome što radiš, odnosno čime se baviš. Nigdje se rezultati nisu ostvarili preko noći, kako u poslu tako i u sportu. Treba uvijek biti ustrajan, korektan i pošten i to se uvijek vrati. Kad radiš kako treba, spavaš mirno. Rekli bi neki da ima tu nekog stresa, no ja ga nisam osjetio. Jednostavno se dam u posao i gledam da napravim najbolje. Moja pokojna sestra je 2006. godine našla jednu poruku pijetla: „Ja ću svoje otkokodakati pa šta bude” i nekako sam si taj moto stavio u svoj život. Vodim se da ću sve napraviti najbolje što mogu, pa što bude bude. Kad je stigla pandemija, tražio sam rješenje, pričao sam s ljudima i sve smo prebrodili, nastavili dalje raditi jači nego prije. Ono što te ne obori te jača. Pobornik sam toga i u životu štogod da preuzmem dam se posve u to. Idem tri puta tjedno na trening. Treniram jer smatram da je to dobro i doktor mi je također i to potvrdio. Treniram ne kako bi imao vidljive trbušne mišiće već da se držim u formi, a opet ne želim si ništa oduzeti zbog toga. Volim normalno jesti i piti i ne želim si ništa žrtvovati. Volim sve, ali nisam polovičan. Ako nešto radim, želim da to bude kako treba.

SHARE