Koliko je pokret bitan podsjeća nas i ove godine humanitarna utrka „Ne ću ben, hodi zajno!” što već po peti put Udruga žena GEA Pula organizira kako bi se sugrađane potaklo na kretnju te pritom promovirali postupci za rano otkrivanje raka dojke, ali i drugih malignih bolesti.

Predsjednica Kluba žena liječenih od karcinoma dojke GEA Pula Nataša Vitasović odvojili se malo od svojih svakodnevnih obaveza kako bi nam dala više informacija o ovoj zanimljivoj utrci u koju se uključuju gotovo svi uzrasti radi osebujnog programa i prvenstveno radi glavnog cilja projekta odnosno da se kretnjom označi važnost brige o svom zdravlju.

KULTURA BRIGE O ZDRAVLJU

– U klubu vrtjeli smo se u krug i nikako da privučemo mlade žene jer je uvijek postojalo neko uvrijeđeno mišljenje da se bolest, posebice rak dojke, pojavljuje samo kod starijih žena nakon 60. godine života, no kontaktu sa sve većim brojem oboljelih mladih žena primijetile smo kako ta dobna granica itekako spušta, a to prikazuju i svjetska istraživanja koja su nedavno i objavljena kako u stranim tako i u našim medijima. U svakom slučaju smatramo da tu kulturu brige o zdravlju treba započeti od vrlo rane dobi, te smo tražili u udruzi način na koji ćemo privući mlade ljude i meni je pala ideja o utrci zbog čega su me žene u udruzi na početku čudno gledale, međutim mislim da je to sraslo u jednu jako lijepu priču. Kada se pogleda Facebook stranica Kluba žena GEA Pula i promotre se fotografije sa svih utrka vjerujem da se može iščitati ta neka sreća na licima svih sudionika. Iako pričamo o ozbiljnim tematikama, radujemo se jer radimo dobru stvar budući da cijela manifestacija, osim što se podiže svijest o važnosti brige o vlastitom zdravlju i važnosti preventivnih pregleda što se tiče raka dojke, ima i humanitarni karakter. Prikupljamo sredstva koja omogućavaju provedbu brojnih programa podrške koje Klub Gea Pula pruža i ponosni smo na svu podršku koju danas imamo na raspolaganju za oboljele i članove njihove obitelji, ali i za one koji imaju drugu vrstu oboljenja.

GLAVNO JE DA SE KREĆEMO

– Prvenstveno se radi o humanitarnoj utrci pod nazivom „Ne ću ben, hodi zajno!”, no kako svi ne trče omogućili smo i rekreativnu šetnju kao dio programa. Namijenili smo šetnji jednu kraću stazu od 2 km koju smo prvenstveno pripremili za trku, no znamo iz iskustva iz ovih pet godina kako se to uvijek pretvori u šetnju kojoj se pridružuju cijele obitelji. Cilj nam je bio od samog početka da organiziramo jednu sportsku aktivnost gdje ćemo ljudima koji trče ponuditi formu utrke kako bismo na neki način privukli mlade ljude, muškarce i žene, jer bez obzira što mi pričamo o važnosti ranog otkrivanja raka dojke to se može preslikati na sva maligna oboljenja. Vrlo je važno da se svi nekako osvijestimo o važnosti brige o samima sebi i o vlastitom zdravlju, ali isto tako da usvojimo te neke zdrave životne navike i upravo je to fizička aktivnost, bila ona utrka ili šetnja, glavno je da se krećemo i da smo na svježem zraku.

JUBILARNA UTRKA

– Krenuli smo s ovom idejom negdje prije 6 godina. Zbog pandemije nismo mogli jedne godine održati utrku tako da je ove godine utrka s rekreativnom šetnjom jubilarna peta po redu. Veselimo se cijelom programu i nadamo se velikom odazivu. Kako bismo okupili što više ljudi, potrudili smo se pripremiti i bogat popratni program uz DJ-a Goldina i njegovu dobru glazbu koja će svakako podignuti dodatno raspoloženje. Mislili smo i na roditelje s malom djecom koji žele malo potrčati i prošetati te smo pripremili dječji kutak u organizaciji Žutog kišobrana gdje će također djeca moći upoznati tehniku ucrtavanja lica. Masterchef Maja Šabić kuhat će nam zdravu istarsku maneštru jer u biti stalno pričamo o zdravoj prehrani, a u biti ono što su jeli naši preci i ono što je odlika ovog našeg podneblja to se nalazi u maneštri sa svježim namirnicama koji su nam donirali OPG-ovci i EKO uzgoji. Svatko tko dođe napraviti će dobru stvar iako nije predviđena startnina jer ne želimo ograničiti ljude jer teško se živi i netko možda želi doći na utrku a nije u prilici donirati. Zbilja smo otvoreni prema svima i pokušavamo razmišljati o oblicima približavanja širokom krugu ljudi uz aktivnosti koje su svima drage, prihvatljive i privlačne. Uvijek je to neka simbolična donacija koja nama puno znači jer zbilja omogućava da možemo provoditi limfnu drenažu, savjetovanje psihoterapeuta te onkologa, da možemo imati na raspolaganju farmaceute, da možemo uskočiti financijskom pomoći našim članicama koje su u nekoj teškoj financijskoj situaciji jer su radi bolesti ostale bez posla ili su na dugotrajnom bolovanju, te i tijekom terapije imaju potrebe za različite dodatke prehrani. Uskačemo s pomoći i nabavljamo razne suplemente koje im mogu pomoći kod podizanja imuniteta i lakšeg podnošenja procesa samog liječenja.

VIŠESTRUKI UČINAK

– Manifestacija ima višestruki učinak. Velik broj žena koje su se možda ustručavale potražiti pomoć i javiti se našoj udruzi jer su mislile da mi samo pričamo o bolesti i kako će ih članstvo u jednoj takvoj udruzi opteretiti. Približili smo im naše usluge i upoznale su nas tijekom tih aktivnosti te smo im dali do znanja da smo tu za njih. Samim time povećalo nam se članstvo te se približavamo brojci od 300 članica. Osim toga, ono što mene osobno neizmjerno raduje su situacije kada me nazovu žene i priznaju da su me slušale na radiju te ih je moj govor potaknuo da odu na pregled s kojim se otkrio karcinom dojke na vrijeme i uspješno su prošle liječenje. Stvarno nam se više žena na takav način javilo i mislim da je ovo ogroman učinak što smo im pomogli prilikom upravo tog ranog otkrivanja i samim time efikasnog liječenja. Postali smo prepoznatljivi u zajednici i danas lakše dolazimo do donacija. Smatram da imamo puno bolji rating kada se javljamo na razne natječaje ministarstava, gradova i županija. Zahvaljujući donacija možemo puno lakše provoditi programe koje vodimo. Utrka i druge naše aktivnosti pomogle su nam u otvaranju utrke prema građanima.

RUŽIČASTI MJESEC

– Tijekom Ružičastog mjeseca uz utrku imamo i druge programe posvećene podizanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda. Ako ste stariji od 36 godina, trebala bi se svake dvije godine odraditi mamografija, jednom godišnje ultrazvuk i jednom mjesečno nakon tuširanja samopregled dojki što neće oduzeti puno vremena, a može načiniti veliku razliku. Na našoj web stranici postoji snimka o postupku samog pregleda. Organizirali smo predavanja vezana za tu tematika. Prvo predavanje koje će Suzana Furlani temeljiti o samopregledu dojke održati će 4. listopada u 17 sati u udruzi MedulinArt. Isto takvo predavanje, Suzana Furlani predstaviti će 17. listopada u Circolu samo na talijanskom jeziku. U prostorijama udruge u Nobileova 1, 11. listopada u 18 sati biti će održano predavanje nutricionistice iz Zavoda za javno zdravstvo Jovanke Katić na temu kritički osvrt na popularne smjernice za prehranu onkoloških bolesnika. Zatim, 18. listopada, ponovno u prostorijama udruge, naša fizioterapeutkinja Gracijela Benčić održati će predavanje o limfnoj drenaži, te već tradicionalno treću godinu za redom imamo predavanja u Nogometnom klubu Istra za njihove igračice gdje će Vesna Thiele pričati o važnosti prirodne kozmetike u očuvanju zdravlja i prevencije bolesti. Krajem mjeseca slijedi još jedno predavanje nutricionistice za Javno zdravstvo Nine Penezić Blažević a kako smo počeli Ružičasti mjesec s utrkom završiti ćemo utrkom BAKALURun 29. listopada u 10 sati gozbom kod Aldena u Baderni.

SHARE