Uvijek se naznačuje kako treba slušati svoje tijelo, te postati i sami sebi projekt na kojem ćemo raditi neprestano tokom cijelog života. U pomoć tom procesu brige o sebi stiže trenerica udruge DSR “AlphaFit” Teuta Hodžaj sa svojim zanimljivim programima treninga Zumba®fitness te Pilates & more.

Nakon dugog boravka na Malom Lošinju, Teuta se vratila puna energije i želje za radom kako na sebi te je s limitiranim brojem treninga fokusirana na kvalitetu svog rada u satima vježbanja u Novigradu i Umagu kako bi dala priliku polaznicima otkrivanja sebe kroz ples i vježbu.

Uz vrlo srdačan razgovor, Teuta nam je opisala ukratko značaj boravka na Malom Lošinju te također ukratko dala uvid u njene zanimljive programe treninga.

SAMA SEBI PROJEKT

– Sada sam sama sebi projekt. Ulažem u nekakvu drugu vrstu rekreacije, one unutarnje, i kad se to jedan spoji mislim da će to biti pun core te da ću biti spremna za puno veće stvari. Moj boravak na Malom Lošinju pokazalo se kao vrijeme koje je možda bilo najbitnije u životu. Uzet ću od tog perioda samo ono što je najbolje i iskazati zahvalnost što sam u tom periodu došla do nekih vlastitih spoznaja. Otišla sam na najljepši otok na svijetu zbog poslovnih razloga jer mi je prije uvijek bila karijera u prvom planu i zanemarila sam neke stvari u životu. Na otoku, naučila sam jako puno o poslu zbog kojeg sam išla tamo i to će mi dobro doći u drugim segmentima posla, a vrijeme koje sam imala za sebe dalo mi je mogućnost da sam počela više raditi na sebi ne samo s fizičkog aspekta već što se tiče i osobnog razvoja. Upisala sam i svoje daljnje školovanje jer mislim da nikad nije kasno.

PRETHODNO PREISPITIVANJE

– Kad mi se netko predstavi da se želi baviti pilatesom i spomene kako je razlog operacija koja se izvršila prije nekoliko mjeseci, preispitam osobu o čemu je bilo riječ kako bi znala može li ta osoba izvršiti određene vježbe ili se moraju koristiti alternativne vježbe. Ne uzimam klijente samo kako bi napunila grupu. Stvarno moram znati može li se osoba određenom vrstom treninga. Ljudi koji imaju herniju ili probleme s vratnom kralježnicom ne mogu pratiti treninge Zumba®fitness. Netko drugi bi možda to preskočio jer svi dajemo obrasce kako se vježba na vlastitu odgovornost, ali nije mi u interesu da mi netko dođe na program koji neće moći pratiti. To izbjegavam ne radi loše reklame, već jednostavno ne bih htjela da se netko ozlijedi. Određena zdravstvena stanja zahtijevaju posebne terapije koje se pripisuju prema dijagnozi stručnjaka i tek kad se te terapije završe osobe mogu doći kod mene.

TRENING U KOJEG SAM SE ZALJUBILA

– Danas je Zumba®fitness program svima poznat. Imao je procvat prije nekih desetak godina i onda se zainteresiranost malo smirila. Uvijek sam bila tip osobe koja voli plesati, ali nekako su me životne prilike dovele do toga da nisam mogla plesati kao mala jer u ono vrijeme nije bilo mjesta gdje bi se tome mogla posvetiti te sam se počela baviti rukometom koji totalna suprotnost od onog što sam ja u biti. Mogu reći za sebe kako sam osoba koja voli izazove i biti dobra u onome što radi pa mogu reći da me rukomet doista othranio. Kad sam završila svoju profesionalnu rukometnu karijeru, odlučila sam se baviti rekreacijom. Zbog prethodne izloženosti sportu poput rukometa, u početku imala sam problema s fleksibilnošću, gracioznošću i općenito pokretom, ali Zumba®fitness mi je pomogao da ostvarim svoje životne želje da plešem i postala sam i puno ženstvenija i slobodnija u svakom segmentu. To je ujedno i trening i ples, a ples znamo kako je posebna vrsta terapije. Zumba®fitness jako mi odgovara jer ne volim trčati, a dva puta tjedno kardio mi jako dobro dođe pošto kroz sat vremena niti ne osjetim da sam u biti odradila dosta intenzivan trening. Osim što je dobar za kondiciju, kroz pokret se razvija fleksibilnost, gubi se masno tkivo. To je vrsta treninga koncepirana da se kreće od bržih ritmova k nižim tako da to stvarno je intervalni trening. Zumba®fitness je otvorena za sve neovisno o godištu, ali opet osoba mora biti zdrava kako bi mogla skakati, pratiti ritam i pokrete glave, ruku, kukova i nogu da bi se pravilno odradio trening. To je jednostavno trening u kojeg sam se zaljubila. Lagan jer ga se može pratiti bez problema, a zbog intervalnog aspekta možemo reći da je i intezivan.

PILATES KAO DOBRA BAZA

– Imala sam prvi susret s pilatesom prije više od deset godina i izgledalo mi je dosta dosadno no već nakon prvih petnaest minuta shvatila sam kako ova vrsta treninga uopće nije dosadna. Otkrila sam ubrzo kako se zahvaljujući pilatesu aktiviraju duboki mišići i veća skupina mišića te kada se core ojača onda sve drugo postaje puno lakše za odraditi. Trening je davno osmišljen i danas je dobra baza za sve funkcionalne treninge jer bi se upravo ovakva vrsta treninga trebala primijeniti kako bi se tijelo ojačalo i postalo fleksibilnije prije izlaganju intenzivnijim treninzima s opterećenjima. Kako sam u plesu i volim Zumba®fitness, flow označava pokret i povezanost, pilates & more program koncepiran je da se radi po segmentima, blokovima, gdje je dan i ritam kroz glazbu i taj ritam pridaje brzinu s kojom će se odraditi vježbe. Ponavlja se kroz blokove i sve se odrađuje kroz određeni broj ponavljanja. Trening se upravo zove Pilates & more gdje more označuje i druge elemente treninga vezane uz yogu, tai chi, te funkcionalni trening i zato je upravo jako zanimljiv. Volim malo više vježbati i eksperimentirati kako bi došla do sadržaja koji će meni i ostali biti zanimljiv. Kombiniram sve prema spremnosti grupe i pojačavam intenzitet kada vidim da je grupa napredovala. Što se tiče opterećenja, zanimljivo je da se može odraditi isti trening koji se mijenja ukoliko ubaciš neke rekvizite poput lopta, traka i utega do dva kilograma. Pilates kao trening pruža jako dobru bazu pri pripremanju corea za ostatak tijela.

KVALITETA ISPRED KVANTITETE

– Nemam velik broj termina treninga jer želim svaki trening odraditi kvalitetno, a to mogu isključivo ako sam odmorna. Ukoliko se previše umorim, smatram da ne mogu pružiti potpunu uslugu. Tijelo nam uvijek daje signale i treba poslušati sve impulse koje nam tijelo daje kao vlastiti obrambeni sustav. Novigrad je moj drugi grad. Tamo sam radila u Aminessu dugi niz godina i provela sam veći broj projekata kroz fitness konvencija i radionica jer sam tamo naišla na podršku grada i zajednice, tako da mi je Novigrad bio logična opcija za treninge. Što se tiče Umaga, to je jednostavno moj dom i od Umaga sam krenula.

SHARE