Oni nisu mega popularni, ali za njih se već duži niz godina zna jako dobro u Istri. Posjetitelji i starosjedioci vole ih poslušati jer pri svakom nastupu daju poseban žar zbog kojeg se odluče odmoriti upravo za stolom terase gdje Rezime Acoustic trio izvodi pjesme svoga repertoara na svoj specifičan, sirov i nabrijan stil.

Slaven Vlahović objasnio nam je kako oni u biti imaju različite životne interese i obaveze, no upravo ih glazba spaja te pri svakom nastupu gledaju komunicirati s publikom upravo kroz odabranu glazbu kako bi osjetili emociju koje prenose.

Upravo nam je Slaven Vlahović dao više o spomenutom cover bendu te vas pozivamo da pročitate ostatak ovog članka jer možda vas mi potaknemo da ih zaista odete poslušati uživo.

REZIME ACOUSTIC TRIO

– Dugi niz godina svirali smo u bendu za velike hotelske kuće, po terasama hotela i kampovima. Nekolicini od nas je to već pomalo dosadilo, te smo u sezoni 2012. godine, kad smo imali slobodne dane od svirki s bendom, dogovarali nastupe po kafićima i beach barovima kao trio. Nas troje, koji smo bili željni dodatne svirke i malo drukčije i naravno dinamičnije atmosfere, odlučili prilagoditi repertoar i način svirke prema našim guštima u nadi da će to i publika prihvatiti. Ime je trio dobilo jer je tadašnja pjevačica Stefania rekla da je tako još iz srednje škole htjela da joj se zove bend. Mi smo to prihvatili i tako je ostalo i dandanas. U imenu Rezime Acoustic Tria naznačuje se trio, a nas je 4 člana, jer nastupamo uvijek kao trio, William Valenta na gitari i kao vokal, ja sam na bass gitar i također kao vokal te se Petra Šugar i Paula Bačić izmjenjuju tako da svaku gažu pjeva jedna. Mogu reći da je bend sada poprilično zauzet. Sviramo praktički svaki dan još od kraja travnja pa sve do početka listopada. Imamo otprilike 150 nastupa tokom tog perioda, i stvarno se i umorimo, ali atmosfera je uvijek dobra među nama, uvijek se smijemo i zafrkavamo tako da nas to gura naprijed. Jako volimo komunicirati s publikom, ali ne na onaj standardni verbalni način da se nešto priča s njima između pjesama. Kako se kaže, volimo dat sebe u našu izvedbu i komunicirati s njima kroz svirku, pokrete, poglede. Želimo postići da i oni nešto osjete, da nas prate u našoj izvedbi, a ne da budemo kao pozadinska glazba.

RAZLIČITI KARAKTERI RAZLIČITE ZANIMACIJE

– Svatko od nas je individua za sebe i svaki čovjek ima neke posebnosti. Mi smo svi četiri jako različiti, i karakterno i emocijalno, ali dobra je vibra između nas i postoji snažno međusobno poštovanje. Kad to sve skupa pomiješamo mislim da se stvorila neka vesela dobra emocija koja se može primijetiti kada sviramo zajedno. Osim glazbom, bavim se snowboardom. Predsjednik sam Snowboard kluba Goofy s kojim radim i kao instruktor. Volim putovati i tražiti najbolji snijeg okolo po svijetu. Vili, osim ovog što svira, strastven je ljubitelj glazbe i koristi svaki slobodni trenutak za sviranje nečeg svojeg kad je slobodan od drugih poslovnih obaveza. Uz svoj stalni posao, Petra pjeva i u jednom drugom autorskom bandu i sada se polako upušta i u stvaranje svojih pjesama. Paula je velik ljubitelj putovanja i prirode i stalno prati cijene avio karata i čim uspije odmah odleti negdje naravno kad joj to poslovne obaveze dopuste.

GLAZBA POKREĆE LJUDE I SVIJET

– Glazba je jako bitna, stoput ste čuli da se kaže kako glazba pokreće ljude i svijet. Kao Rezima Acoustic Trio sviramo covere stranih izvođača raznih stilova i perioda i uvijek se može shvatiti neku poruku, neku kritiku, provokaciju ili neku misao što je autor htio prenijeti. Može se također i shvatiti u kojem periodu je ta pjesma nastala i o čemu pjeva. Makar su tu poruke čak maskirane ili dvosmislene u tekstovima koji se često površno pročitaju, mogu se shvatiti i u nekom drugom smjeru. Osim sviranja covera mislim da je bitnije to autorsko stvaranje. Petra još uvijek pjeva u autorskom bandu, Vili je svirao godinama u autorskim bendovima i ja sam činio isto u mlađim danima. Mislim da je, pogotovo mladima, to jedan način komunikacije, „borba“ protiv nečeg što smeta, možda ljubavna i romantična poruka ili neka veselica, štogod tko osjeća a teško mu je na neki drugi način to izreći.

SPECIFIČAN, SIROV I NABRIJAN STIL

– Mogu reći da imamo specifičan, sirov i nabrijan stil. Imamo dva instrumenta, gitaru i bass gitaru i svi troje pjevamo. Točno ono što mi odsviramo i otpjevamo ide prema vani. Ne koristimo raznu dodatnu opremu, ne koristimo ni digitalnu, već baznu analognu opremu, tako da naš zvuk nije „speglan“ već je pomalo sirov i ide vani sa svim vrlinama i manama koje takav način nosi sa sobom. Specifično je još što u skoro svakoj pjesmi osim što imamo naglašenu dinamiku, namjerno ubrzavamo i usporavamo u dijelovima kojima mislimo da treba tako. To nam čak neki muzičari zamjeraju i kažu da se to tako ne radi, a neki drugi naglašavaju kako je to u biti odlično. Mi mislimo da je to dobro, a vidjeli smo da se i publici jako sviđa. Općenito kad čujete pojam „acoustic“ nekako si u glavi zamišljate nešto lagano, tiho, fino. Mi smo totalno kontra od toga, zato volim reći da smo nabrijani, jer makar bili „acoustic“ ipak volimo svirati recimo „jače“ pjesme po raznim trgovima, parkovima lokalima i paliti ljude i atmosferu.

SHARE