Branko Šuran upoznao nas je u Dvigradu sa svojim posebnim srednjokovnim vinom kojeg radi po drevnom receptu.

Vino finog okusa nosi sa sobom povijesnu priču koju vam nosimo u nastavku teksta.

POSEBAN RECEPT

Srednjovjekovno kopremsirano vino dobiva se kad se jedan na jedan miješa bijelo i crno vino. Stavljam našu Malvaziju i naše crno vino, Fragolu ili Teran, pa med, cimet, đumbir i jedna mala moja tajnica. Ne vjerujem da će me netko u tome kopirati jer sam dobio poseban recept. Direktni sam potomak ovog grada. Osim vina, radim sir i srednjovjekovni parfem.

SREDNJOVJEKOVNA AMBALAŽA

– Svako stoljeće je imalo svoj oblik boce. Kako se išlo naprijed s vremenom, iz stoljeća u stoljeće mijenjale su se boce. Boca u kojoj mi stavljamo vino je slična bocama iz perioda XV i XVI stoljeća. Etiketa je napravljena po starom obliku Moncastella jer se upravo ovo vino pilo i radilo samo ovdje. Slika grada, koja je jedina i prva slika iz 891. godine, napravljena je simbolično.

KRUG SV. ANĐELA

– Kad su se muškarci napili u starom gradu u Montcastellu, pričali su svašta pa često su bile lažne priče o ženama i o njihovim intimnim navikama. To bi dočule te žene te kako bi opravdale da nisu ono što bi pijani muškarci govorili o njima, išle bi na Krug sv. Anđela i bacile bi se dolje kako bi dokazale svoju nevinost. Ako bi poginule, potvrdile bi time da su ipak imale odnose s nekim muškarcem. Bila je jedna između njih koja je odletjela do Ladićevog kruga. I onda su za nju rekli: “Je letila ka’ anđeo!”. Po njoj je zbog toga Krug sv. Anđela dobio ime.

MONCASTELL

– Moncastell je od 879. do 1714. godine. On je trajao 835 godina. Sam grad je napravljen u tri sloja, niži, srednji i viši. Svaki sloj ima svoje groblje. Groblje sv. Antuna je bio za niži sloj. Sv. Marija od Lakuća, čije ime proizlazi od talijanskog l’acqua jer je tu bila lokva, namijenjena je srednjem, a viši sloj je bio na Petroleji. To je bila duhovna kći sv. Petra, jedina u Istri, u crkvi sv. Sofije. Grad je imao 1800 ljudi. Cijela Općina Kanfanar ima sada 1500 ljudi. Pod Dvigrad dolaze u biti dva grada, prvi je Parentin, a drugi je Moncastell.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)