Mnogo se priča o poslovnoj etici, a da se ne zna što je u biti poslovna etika i kako bi se ona treba sprovesti u svom poslovanju. Kako bi nam bilo lakše razumjeti što je poslovna etika i kako ju koristiti radi postizanja većih benefita u razvoju poslovanja, dr. sc. Silvija Vig napisala je knjigu bogatog sadržaja pod nazivom „Poslovna etika”.

Kako bi vam približili sadržaj knjige i proces njena stvaranja, obratili smo se direktno autorici, te u nastavku možete pročitati što smo otkrili.

POSLOVNA ETIKA

– Poslovna etika određuje sustav vrijednosti, pravila i procedura na kojima se temelji poslovanje poduzeća. Kada se govori o odnosu poduzeća prema zaposlenicima, kupcima, dobavljačima, zajednici i ostalim dionicima u sustavu poslovanja, etika čini temelj svih poslovnih odnosa ali je važno za napomenuti da ona određuje i kvalitetu tih odnosa, odnosno daje odgovor „kako“ se poduzeće odnosi prema svojim dionicima.

POSLOVNA ETIKA U NAŠEM DRUŠTVU

– Ovo je pitanje koje me pratilo još od samih početaka kada sam krenula istraživati ovo područje prije desetak godina. Ali moj odgovor je uvijek isti. Etike u poslovanju ima isto onoliko koliko i u privatnim životima ljudi u našem društvu. Mi ne možemo biti dvije odvojene osobe, jedna koja živi na jedan način kod kuće ili sa svojim prijateljima, a druga koja ide na posao, mi smo jednako etični i u privatnom i poslovnom životu. Samo što smo u privatnom životu okruženi ljudima, obitelji i prijateljima koji se obično vode istim vrijednostima kao i mi, pa ako i posegnemo za nekom neetičkom radnjom, oni će nas vjerojatno poduprijeti u tome jer razmišljaju na isti način kao i mi. Vjerojatno bi i oni isto postupili da se nađu u istoj situaciji zato ne možemo primijetiti da radimo nešto krivo.

NASTANAK KNJIGE

– 2003. godine kada se počeo sve više primjenjivati pojam autentičnog vodstva, integritet je nekako došao u prvi plan, nakon što je Bill George, profesor poslovne škole Harvard i bivši izvršni direktor poduzeća Medtronic, rekao da „trebamo lidere koji vode sa svrhom, vrijednostima i integritetom; lidere koji grade dugotrajno održive organizacije, motiviraju svoje zaposlenike kako bi pružali vrhunsku uslugu kupcima i stvarali dugoročnu vrijednost za dioničare“. Zainteresiralo me kako to implementirati u sustave i tada sam krenula istraživati stranu literaturu i vidjela da postoji cijelo područje programa etike i usklađenosti (engl. Ethics & Compliance Program) koje u to vrijeme uopće nije bilo poznato kod nas, a to su bili programi kojima se implementira poslovna etika. U Hrvatskoj za sada još ne postoji posebna regulativa u ovom segmentu osim za kreditne institucije ali od sljedeće godine sva poduzeća u većinskom državnom vlasništvu morat će uvesti takve sustave tako da se ipak stvari polako kreću u pozitivnom smjeru.

Knjigu sam posvetila svojoj kćerki i sjećanju na mojeg supruga jer sam im neizmjerno zahvalna na svoj ljubavi, inspiraciji i podršci koju su mi davali i bez kojih ova knjiga nikada ne bi bila napisana. Želja mi je bila napisati knjigu koja će biti crossover prakse i znanosti. Kako ja dolazim iz realnog sektora, a opet sam i doktorirala ekonomiju, želja mi je bila da knjiga bude udžbenik za menadžere, posebno menadžere za usklađenost ali i da sve u njoj bude znanstveno potkrijepljeno i da bude napisana na jedan vrlo jednostavan način iako se radi o vrlo kompleksnom području. Poslovna etike je interdisciplinarno područje i ovo je prva knjiga u Hrvatskoj koja objašnjava poslovnu etiku iz psihološke, pravne, ekonomske i filozofske sfere.

POSLOVNA ETIKA U ŠKOLAMA

– Svakako smatram da bi se trebalo o poslovnoj etici učiti u školama ali već i u ranijoj dobi poticati djecu na volontiranje, pomaganje i nagrađivati takva ponašanja, a ne samo znanje jer etiku nije dovoljno samo učiti, nju treba i prakticirati.

SHARE