Predanost nekadašnjoj razonodi, današnjem svjetskom sportu, kod Alena Guština potekla je od djeda i oca. Promatrajući i učeći od njih, Alen je naučio igrati boće i postao s vremenom, uz uloženi rad i trud, vrsni svjetski natjecatelj u boćama.

ILI VOLIŠ ILI NE VOLIŠ

– Boće je sport kojeg ili voliš ili ne voliš. Zastupljen je jako u Istri, Rijeci i Dalmaciji, pa time ga se može uvrstiti u mediteranske sportove. Zavolio sam taj sport kao naslijeđe od mog djeda i oca. Kako sam ga u mladosti jednostavno zavolio tako ga još uvijek volim. Nekoć ga se smatralo sportom za penzionere, odnosno za osobe starije dobi. To je bila igra čisto za zabavu. Već duži niz godina, broj mladih se znatno povećao. Danas, iziskuje dobru fizičku kondiciju i psihičku pripremu kako bi se postigli svjetski rezultati. Moraš jednostavno raditi na sebi kao i u svakom drugom sportu. Kada su pripreme za natjecanje, trenira se gotovo svaki dan.

ČISTE MISLI

– Ako želiš dobro funkcionirati, pažnja ti mora biti skroz koncentrirana na tome. Ukoliko ti se nešto negativno zavlači u tvom privatnom i poslovnom svijetu, onda će se to odraziti i na ishod igre. Gledaš uvijek odraditi onako kako treba, ali za dobar rezultat misli trebaju biti opuštene i čiste.

OPREDJELJENJE

– Kao dijete igrao sam sve što se nudilo u našim krajevima, košarku, rukomet i ponajviše nogomet. Polako sam uz oca i djeda naučio se igrati boće i počeo se sve više posvećivati tome. S vremenom, bila su tu putovanja u Francusku i Italiju što me još više vezalo uz ovaj sport. Kasnije su se ostvarili i jako dobro rezultati što je bilo daljnji poticaj da se skroz posvetim boćanju. Ne možeš u isto vrijeme dati svoj maksimum ako fokus podijeliš na više sportova. Površnost u sportu daje amaterske, dok posvećenost profesionalne rezultate.

DOŽIVJETI

– Boćanje treba doživjeti kako bi se razumjelo o čemu se radi. Teško je opisati ovaj sport riječima, ali zato ga je lako predočiti djelima. Ne smatra se još olimpijskim sportom jer ga je teško pratiti sa strane, posebice putem malih ekrana. Ukoliko ga se hoće naučiti, treba pratiti igrače dok igraju i paralelno slušati komentare osobe koja se razumije u igru. Tu su brzinska, štafetna i precizna izbijanja, precizno valjanje te valjana u krug. Bez nekoga tko će ti objasniti što se radi u određenom trenutku, teško je razumjeti igru. (f. A.G.)

SHARE